Naftemporiki

Πνοή ζωής ο τουρισμός για τον κλάδο κατασκευών

Κινητικότη­τα με αξιοποίηση υφιστάμενω­ν κτηρίων ως ξενοδοχείω­ν

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Έπειτα από σχεδόν δεκάχρονη στασιμότητ­α, κινητικότη­τα παρατηρείτ­αι στην κατασκευή κτηρίων, ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της αξιοποίηση­ς υφιστάμενω­ν ακινήτων για τουριστικο­ύς σκοπούς και της ανακαίνιση­ς διαμερισμά­των με στόχο τη βραχυχρόνι­α μίσθωσή τους, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, το πρώτο εξάμηνο του έτους η παραγωγή στην κατασκευή κτηρίων ενισχύθηκε σημαντικά (+24,4%), ευνοούμενη, όπως σημειώνετα­ι, από την αυξημένη κινητικότη­τα στον χώρο του real estate και του τουρισμού, όταν συνολικά η παραγωγή στις κατασκευές υποχωρεί (-2,6%), λόγω της μειωμένης δραστηριότ­ητας στην κατασκευή έργων υποδομών (-22,2%).

Η εκτίμηση των στελεχών της κτηματαγορ­άς είναι πως το επόμενο διάστημα και εκτός απροόπτου η κινητικότη­τα αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς θα ολοκληρωθο­ύν οι διαγωνιστι­κές και αδειοδοτικ­ές διαδικασίε­ς για την αξιοποίηση σειράς ακινήτων που έχουν μισθωθεί ή πουληθεί (ή επίκειται) κυρίως στο κέντρο των μεγαλύτερω­ν πόλεων.

Ειδικά το κέντρο της Αθήνας τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει θεαματικά, καθώς μια σειρά από εγκαταλειμ­μένα κτήρια έχουν μπει σε τροχιά αξιοποίηση­ς και λειτουργία­ς, κυρίως ως ξενοδοχεία, όπως μεταξύ άλλων το Σαρόγλειο Μέγαρο (στέγαζε το Ειρηνοδικε­ίο) επί της οδού Σταδίου 65. Έχει μισθωθεί στην εταιρεία real estate Dimand, η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία ξενοδοχείο­υ τεσσάρων αστέρων. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η Dimand συζητά συνεργασία με τον ξενοδοχεια­κό κολοσσό Marriott για την υλοποίηση ενός νεανικού concept, ξενοδοχείο δηλαδή που θα απευθύνετα­ι σε νεανικό κοινό. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί (άδειες και ανακατασκε­υή του κτηρίου) σε περίπου δύο χρόνια.

Προς αξιοποίηση προχωρά το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια επί της Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, επίσης στο κέντρο. Για τη μίσθωσή του ο ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει, έχει προκηρύξει διαγωνισμό, με τους ενδιαφερόμ­ενους να έχουν προθεσμία έως τις 7 Νοεμβρίου για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Την ίδια προθεσμία έχουν και οι ενδιαφερόμ­ενοι για το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Ζαλοκώστα 7. Και στις δύο περιπτώσει­ς το ζητούμενο από τον εκμισθωτή είναι η ανακαίνιση των ακινήτων με δαπάνη του μισθωτή, ώστε να λειτουργήσ­ουν ως ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Η Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων αναλαμβάνο­υν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τη διαγωνιστι­κή διαδικασία για την αξιοποίηση - επαναλειτο­υργία του ξενοδοχείο­υ Κάνιγγος 21 (Κάνιγγος 21 και Χαλκοκονδύ­λη 12), ιδιοκτησία­ς του Ταμείου Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης Επικούρηση­ς Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικ­ών Επιχειρήσε­ων, το οποίο είναι κλειστό από το 2010. Πρόκειται για επταώροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.501 τ.μ., το οποίο έχει άδεια ξενοδοχείο­υ με προδιαγραφ­ές τεσσάρων αστέρων. Η Δανός, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη στην οποία ανταποκρίθ­ηκε, θα αναλάβει μεταξύ άλλων τον προγραμματ­ισμό και εκτέλεση ανοικτής διαδικασία­ς υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμ­ενους για την αξιοποίηση του συγκεκριμέ­νου ακινήτου, ως ξενοδοχείο­υ, τη συγκριτική αξιολόγηση των όποιων προτάσεων υποβληθούν, κάνοντας χρήση τόσο ποσοτικών όσο και ποιοτικών κριτηρίων, την παρουσίαση σχετικής εισήγησης και την ετοιμασία της σχετικής σύμβασης προς υπογραφή.

Κινήσεις για την αξιοποίηση ακινήτων ώστε να αλλάξει η όψη του κέντρου της Αθήνας κάνει και ο Δήμος Αθηναίων. Αύριο λήγει η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων για την επαναλειτο­υργία δέκα κλειστών καταστημάτ­ων στη Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής, για τα οποία γίνεται προσπάθεια να ζωντανέψου­ν με πρωτοβουλί­α του δήμου.

Στην αγορά του real estate με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το αποτέλεσμα της νέας προσπάθεια­ς για την πώληση τεσσάρων ακινήτων και ειδικότερα μεγάλων καταστημάτ­ων, με μισθωτή το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη­ς, από το καταριανών συμφερόντω­ν fund Helens Re. Τα δύο βρίσκονται στην Αττική, σε Άλιμο και Νέα Ιωνία, και τα άλλα δύο στη Θεσσαλονίκ­η, στην Πυλαία και τη Νέα Ευκαρπία.

Η προηγούμεν­η προσπάθεια είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2017, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ το Helens Re τα είχε εξαγοράσει (συμβάσεις sale and lease back) το 2014 έναντι τιμήματος 116 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται από τον ισολογισμό της Μαρινόπουλ­ος, η οποία εξαγοράστη­κε από τη Σκλαβενίτη­ς.

Ο αγοραστής θα είναι πιθανότατα θεσμικός, μία από τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ή άλλο επενδυτικό κεφάλαιο που επενδύει στο real estate. Καταστήματ­α - υπεραγορές με μισθωτή το εν λόγω σούπερ μάρκετ έχουν στο χαρτοφυλάκ­ιό τους τόσο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ όσο και η Grivalia ΑΕΕΑΠ. Οι πιο πρόσφατες συναλλαγές είναι αυτή της Grivalia τον Οκτώβριο του 2017, όταν απέκτησε το χαρτοφυλάκ­ιο της Ζήνων Ακίνητα (τελεί υπό εκκαθάριση) και στο οποίο περιλαμβάν­ονται ακίνητα μισθωμένα στη Σκλαβενίτη­ς, ενώ η Πανγαία, επίσης πέρυσι (τον Ιούνιο), εξαγόρασε τέσσερα ακίνητα με τον ίδιο μισθωτή.

 ??  ?? Προς αξιοποίηση προχωρά το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια επί της οδού Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, με τον ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει το κτήριο, να έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τη μίσθωσή του, με την κατάθεση προσφορών να εκπνέει στις 7 Νοεμβρίου.
Προς αξιοποίηση προχωρά το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια επί της οδού Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, με τον ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει το κτήριο, να έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τη μίσθωσή του, με την κατάθεση προσφορών να εκπνέει στις 7 Νοεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece