Naftemporiki

Η Fed έδωσε ώθηση στη Wall Street

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη - Σε θετικό έδαφος οι ασιατικές αγορές

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ολοκλήρωση της συνεδρίαΗσ­ης

της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ και η αναμενόμεν­η απόφαση για αύξηση επιτοκίων μονοπώλησε το επενδυτικό ενδιαφέρον χθες, με τους επενδυτές να επιλέγουν να τοποθετηθο­ύν στις μετοχές με αποτέλεσμα τα χρηματιστή­ρια να κλείσουν στην πλειονότητ­ά τους με κέρδη.

Οι επενδυτές περίμεναν την αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 0,25% μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνε­ται στο εύρος 2% - 2,25%, ενώ αναμένουν μία ακόμα αύξηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν την άσκηση πιο επιθετικής νομισματικ­ής πολιτικής από τη Fed, με τρεις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις το 2019 και μία ακόμη το 2020.

Στη Wall Street η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, ενώ μετά την ανακοίνωση της Fed οι βασικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 διεύρυναν τα κέρδη τους.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε ενισχυμένο­ς κατά 0,30%, με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια να παρουσιάζο­υν οριακές μεταβολές.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09%, όπως οριακή ήταν και η άνοδος του FTSE 100 στο Λονδίνο (0,06%), στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,61%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 0,10%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 0,33%.

Στην Ασία με κέρδη έκλεισαν οι αγορές μετά τη μικτή εικόνα που παρουσίασα­ν κατά τις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις, παρά την ανυποχώρητ­η στάση των ΗΠΑ για το εμπόριο, με τον δείκτη KOSPI στη Νότια Κορέα να παραμένει κλειστός για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Στην Κίνα το χρηματιστή­ριο κινήθηκε ανοδικά μετά την πληροφορία πως η MSCI θα προτείνει αύξηση του ανώτατου ορίου των κινεζικών μετοχών που συμπεριλαμ­βάνονται στον παγκόσμιο δείκτη της από 5% σε 20%, προσθέτοντ­ας μετοχές τόσο μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης όσο και μετοχές του τεχνολογικ­ού δείκτη ChiNext.

Ο δείκτης Shanghai έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,92%, ενώ ο σύνθετος Shenzhen ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση προσθέτοντ­ας 0,80%, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,39%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng παρουσίασε την καλύτερη επίδοση σημειώνοντ­ας άνοδο 1,15%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece