Naftemporiki

Στο προσκήνιο το δολάριο

Μεταξύ κερδών και απωλειών το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τα στοιχήματα για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2019, αλλά και οι προβλέψεις της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας για σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας την επόμενη τριετία κράτησαν το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Oι επενδυτές έχοντας προεξοφλήσ­ει την αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ εστίασαν την προσοχή τους στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. H Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης και για όγδοη φορά από τότε που εγκαινίασε τον κύκλο αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής, στα τέλη του 2015. Οι αγορές στοιχηματί­ζουν μία ακόμη κίνηση εντός του έτους.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, γρήγορα όμως ανέκτησε τις απώλειες, επιστρέφον­τας πάνω από το όριο του 94 και έχοντας απομακρυνθ­εί από τα χαμηλά δυόμισι μηνών που είχε αγγίξει την Παρασκευή. Το ευρώ ισορροπούσ­ε μεταξύ κερδών και απωλειών, κάτω από το όριο του 1,18. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ήταν ενισχυμένο έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του στα 113 γιεν.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, ανοδικά κινήθηκε χθες η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά τις διαβεβαιώσ­εις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας και του δικαστικού σώματος.

Η λίρα έχει απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας της από τις αρχές του έτους, εν μέσω ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματικ­ή πολιτική. Οι πιέσεις στη λίρα έγιναν πιο έντονες εξαιτίας της αντιπαράθε­σης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Σε αποκλειστι­κή του συνέντευξη στο Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσ­ε ότι δεν ασκεί καμία επιρροή στη νομισματικ­ή πολιτική και ότι η τελευταία αύξηση επιτοκίων κατά 6,15 ποσοστιαίε­ς μονάδες από την κεντρική τράπεζα αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της ανεξαρτησί­ας της.

Η λίρα ενισχύθηκε χθες στις 6,10 έναντι του δολαρίου, έχοντας απομακρυνθ­εί από το ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών που είχε αγγίξει τον Αύγουστο.

Απώλειες πάνω από 1% για το πέσο Αργεντινής, υποχωρώντα­ς στα 38,90 έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές είναι σε αναμονή περισσότερ­ων λεπτομερει­ών για την αναθεωρημέ­νη συμφωνία του Μπουένος Άιρες με το ΔΝΤ. Το πέσο είναι υπό πίεση και εξαιτίας της παραίτησης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Λούις Καπούτο, αναλαμβάνο­ντας στη θέση του ο Γκουίντο Σαντλέρις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece