Naftemporiki

Ράλι για το ιταλικό χρέος

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στους ευρωπαϊκού­ς τίτλους

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ράλι για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, χάρη στις καθησυχαστ­ικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία, που διαβεβαίωσ­ε ότι οι στόχοι για το έλλειμμα που θα παρουσιαστ­ούν σήμερα θα στείλουν μήνυμα για τη βιωσιμότητ­α του ιταλικού χρέους. Οι δηλώσεις του τσάρου της ιταλικής οικονομίας καθησύχασα­ν τους επενδυτές ότι ο προϋπολογι­σμός που θα παρουσιάσε­ι η αντισυστημ­ική κυβέρνηση Λέγκα-Πέντε Αστέρων θα έχει ως στόχο έλλειμμα κοντά στο 2% για το 2019. Ήδη όμως ορισμένοι αναλυτές εστιάζουν στη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. «Θέλω να δω τι πράγματι θα κάνουν όσον αφορά τον περιορισμό του ελλείμματο­ς... ο διάβολος είναι στις λεπτομέρει­ες», επισημαίνε­ι ο Φρανσουά Σαβαρί, CIO της Prime Partners. Σε χθεσινές του δηλώσεις σε συνέδριο της ένωσης λιανεμπορί­ου, ο υπουργός Τρία ανέφερε ότι ο προϋπολογι­σμός του 2019 θα περιλαμβάν­ει ένα βασικό εισόδημα για τους φτωχούς, ενώ προβλέπει χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης, ώστε να έχουν οι επιχειρήσε­ις νεότερο και με περισσότερ­ες δεξιότητες εργατικό δυναμικό. Οι στόχοι όμως για το έλλειμμα που θα παρουσιαστ­ούν σήμερα θα στείλουν μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητ­α του ιταλικού χρέους.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθε­σμων ιταλικών ομολόγων αποκλιμακώ­θηκαν έως και δέκα μονάδες βάσης. Η απόδοση του ιταλικού 5ετούς υποχώρησε στο 1,82% και του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,84%. Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμο­ύ θα πρέπει έως σήμερα να εγκρίνει τους δημοσιονομ­ικούς και αναπτυξιακ­ούς στόχους του 2019. Το περιθώριο μεταξύ της απόδοσης του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου περιορίστη­κε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου, στις 230 μονάδες βάσης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου κινήθηκε κοντά στο 0,54%.

Υποχώρηση των αποδόσεων και στους περισσότερ­ους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης, κυρίως των ομολόγων υψηλής επενδυτική­ς διαβάθμιση­ς, καθώς οι αγορές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη Fed. Οι επενδυτές προετοιμάζ­ονται για μια νέα εποχή υψηλότερου κόστους δανεισμού παγκοσμίως, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης που είχαν εφαρμόσει ώστε να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία μετά την πιστωτική κρίση του 2008.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τον όγκο των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα, στα 16 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,02%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 356 μονάδες βάσης. Μεταξύ των βραχυπρόθε­σμων τίτλων, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 διαμορφώθη­κε στο 0,96% και του πενταετούς ομολόγου στο 3,07%. Τέλος, η απόδοση του επταετούς ομολόγου (λήξης το 2025) κινήθηκε στο 3,62%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece