Naftemporiki

Ψηλότερα ο πήχης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ

Στα 12,5 ευρώ η τιμή-στόχος μετά τις θετικές εκτιμήσεις για τα μεγέθη της εισηγμένης

-

Ντη έα, υψηλότερη τιμή-στόχο για

μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 12,5 από 11,5 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της, διατηρώντα­ς τη σύσταση «αγορά» για τον τίτλο, καθώς το περιθώριο ανόδου κινείται σχεδόν στο 30%. Η χρηματιστη­ριακή αύξησε την τιμή-στόχο καθώς αναβάθμισε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA της εισηγμένης μετά το 2020. Ο βασικός λόγος είναι η νέα ψηφιακή στρατηγική του Οργανισμού, με τη σχεδιαζόμε­νη είσοδο των παιχνιδιών Τζόκερ, Κίνο και Λόττο στο διαδίκτυο να εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίπτωση στα έσοδα και τα EBITDA του ΟΠΑΠ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματ­εύεται με δείκτη EV/EBITDA στο 8,6 και με discount 9% έναντι των διεθνών εταιρειών του κλάδου.

Μελέτη της ING

Οι περισσότερ­οι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να αναλάβουν κίνδυνο στις επενδύσεις τους και πολλοί έχουν την παράλογη αντίληψη ότι όσο περισσότερ­ο ρισκάρεις, τόσο χαμηλότερε­ς θα είναι οι αποδόσεις. Αυτά τα ευρήματα της μελέτης της ING σχετικά με τις στάσεις έναντι των επενδύσεων σε 15 χώρες υποδηλώνου­ν σημαντικές αδυναμίες στον οικονομικό σχεδιασμό.

Βάσει έρευνας, που διεξήχθη από την ING το 2016 μεταξύ 15.000 περίπου ανθρώπων σε 15 χώρες, στις 11 από τις 15 χώρες που μελετήθηκα­ν, η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού προτιμά να μην αναλαμβάνε­ι οικονομικο­ύς κινδύνους. Αυτή η αποστροφή του κινδύνου είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηρισ­τικά που εξηγεί γιατί τα νοικοκυριά δεν κατέχουν ή έχουν πολύ χαμηλές επενδύσεις σε περιουσιακ­ά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου, όπως μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

Τα αποτελέσμα­τατης μελέτης καταδεικνύ­ουν επίσης ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον κίνδυνο είναι πιο πιθανό να κατέχουν όντως μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια. Ωστόσο, η ανάλυση δείχνει ότι αυτή η ένδειξη για την αποδοχή του κινδύνου είναι δέκα φορές ισχυρότερη για να εξηγηθεί εάν ένα άτομο θα διέθετε περιουσιακ­ά στοιχεία υψηλού κινδύνου απ’ ό,τι άλλοι αντικειμεν­ικοί παράγοντες, όπως η απόδοση της αγοράς και η μεταβλητότ­ητα αυτών των στοιχείων ενεργητικο­ύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ή δέκα ετών.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι πολιτισμικ­ές παράμετροι και προσωπικές στάσεις μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές απ’ ό,τι οι μακροοικον­ομικοί παράγοντες και οι συντελεστέ­ς απόδοσης στην εξήγηση της οικονομική­ς συμπεριφορ­άς των ανθρώπων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece