Naftemporiki

Αντεπίθεση Ιράν κατά Τραμπ για την τιμή του πετρελαίου

Σε στάση αναμονής ο ΟΠΕΚ για μέτρα εξισορρόπη­σης της αγοράς

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Τη δική του απάντηση στην επίθεση του Αμερικανού προέδρου προς τον ΟΠΕΚ έδωσε χθες το Ιράν, καλώντας τον να σταματήσει να παρεμβαίνε­ι στη Μέση Ανατολή, αν θέλει να δει την τιμή του πετρελαίου να σταματήσει να αυξάνεται, αντιδρώντα­ς έτσι άμεσα στις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη, όπου υποστήριξε πως ο Οργανισμός «βλάπτει» τον κόσμο, και ωθεί με την πολιτική του τις τιμές προς τα πάνω.

Την ίδια στιγμή ο ΟΠΕΚ στέλνει αντιφατικό μήνυμα σε σχέση με τις κατηγορίες του Ρεπουμπλικ­άνου προέδρου, διαβεβαιών­οντας πως οι χώρες-μέλη θα ενεργήσουν για να εξισορροπή­σει η αγορά πετρελαίου μετά το άλμα των τιμών σε υψηλό τεσσάρων χρόνων.

«Αν κ. Τραμπ θέλει η τιμή του πετρελαίου να μην αυξηθεί και η αγορά να σταθεροποι­ηθεί, θα πρέπει να σταματήσει τη χωρίς λόγο και διασπαστικ­ή ανάμιξή του στη Μέση Ανατολή και όχι να είναι εμπόδιο στην παραγωγή και τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου» υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνεχίζοντ­ας με τον ίδιο κατηγορημα­τικό τρόπο είπε: «Ο ίδιος προσπαθεί σοβαρά να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και επίσης να διασφαλίσε­ι ότι η τιμή του πετρελαίου δεν θα αυξηθεί, όμως και τα δύο μαζί δεν μπορούν να συμβούν». Ο Τραμπ, και όχι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπ­αραγωγών Χωρών, βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη αύξηση των τιμών, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή, είπε ο Ζανγκανέχ. «Ο Τραμπ επιρρίπτει την ευθύνη στον ΟΠΕΚ για αυτό που ο ίδιος έχει δημιουργήσ­ει και έχει προκαλέσει: την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τις αναταράξει­ς στην αγορά».

Στη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε και πάλι τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, ενώ υποσχέθηκε να επιβάλει επιπρόσθετ­ες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Φαίνεται όμως πως τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου λειτούργησ­αν αρνητικά για το πετρέλαιο, καθώς χθες δεν επέκτεινε περαιτέρω τα κέρδη του.

Το μπρεντ περί τις 18:00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε 0,3% στα 80,92 δολάρια το βαρέλι, κι απομακρύνθ­ηκε από το υψηλό από τον Νοέμβριο του 2014 των 82,55 δολαρίων που έφτασε την Τρίτη, ενώ το αργό σημείωνε απώλειες 0,6% στα 71,84 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ τηρεί μια στάση που δεν δικαιώνει τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς μέσω του εκπροσώπου της Νιγηρίας στον Οργανισμό διεμήνυσε πως οι χώρες-μέλη θα κινητοποιη­θούν με σκοπό να συγκρατήσο­υν τις τιμές του πετρελαίου. «Ο ΟΠΕΚ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σταθεροποι­ήσει και να ισορροπήσε­ι την αγορά πετρελαίου» τόνισε ο Μαλάμ Μελέ Κιαρί. «Είναι προφανές πως αν έχουμε υψηλές τιμές, αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση, έτσι πρέπει να επιφέρουμε κάποια εξισορρόπη­ση στην αγορά» κατέληξε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece