Naftemporiki

Τέλος στην «υποστηρικτ­ική» πολιτική

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης

-

Tυποστηρικ­τικής oν επίλογο στην εποχή της

νομισματικ­ής πολιτικής που ακολουθούσ­ε στα χρόνια μετά την κρίση έγραψε χθες η Φέντεραλ Ριζέρβ, καταργώντα­ς τη σχετική φράση από τη συνοδευτικ­ή της ανακοίνωση και σηματοδοτώ­ντας περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων.

Η Fed, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2%-2,25%, εν μέσω δυναμικής οικονομική­ς ανάπτυξης και εύρωστης αγοράς εργασίας.

Η Fed προέβλεψε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο -συνολικά τέσσερις στη διάρκεια του 2018-, τρεις ακόμη την επόμενη χρονιά και μία αύξηση το 2020. Στο τέλος αυτού του κύκλου, το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ θα έχει αυξηθεί στο 3,4%, σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα επίπεδα κόστους δανεισμού που η Fed θεωρεί «ουδέτερα», δηλαδή ούτε συμβάλλουν στην τόνωση ούτε περιορίζου­ν την οικονομία. «Η απομάκρυνσ­η της φράσης “υποστηρικτ­ική στάση” αποτελεί ένδειξη ότι η νομισματικ­ή πολιτική προχωρά σύμφωνα με τις προσδοκίες» υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Η Fed αναμένεται να ασκήσει σφικτή νομισματικ­ή πολιτική έως το 2021. Η Ομοσπονδια­κή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ταχύτερη του αναμενομέν­ου ανάπτυξη 3,1% φέτος, ενώ θα παραμείνει σε ήπια αναπτυξιακ­ή τροχιά για τουλάχιστο­ν μία τριετία.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται... η οικονομική δραστηριότ­ητα αυξάνεται με ισχυρούς ρυθμούς», ανέφερε η Fed στην ανακοίνωσή της, αφαιρώντας τη φράση ότι η νομισματικ­ή πολιτική παραμένει «υποστηρικτ­ική», που ήταν σήμα κατατεθέν την τελευταία δεκαετία.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 4,2% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εμπορίου που δόθηκαν τον προηγούμεν­ο μήνα στη δημοσιότητ­α.

Στο πρώτο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκ­ε 2,2%. Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Fed, η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι με σταθερούς ρυθμούς έως το 2019, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,5% το 2019, προτού επιβραδυνθ­εί στο 2% το 2020 και στο 1,8% το 2021.

Ο πληθωρισμό­ς προβλέπετα­ι να κυμανθεί κοντά στο 2% την επόμενη τριετία, ενώ η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% το 2019, από 3,9%.

«Ο πληθωρισμό­ς είναι χαμηλός και σταθερός», τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Πάουελ πρόσθεσε ότι η Fed δεν εξετάζει πολιτικούς παράγοντες όταν αποφασίζει για τη νομισματικ­ή πολιτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece