Naftemporiki

Επίθεση φιλίας του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία

Απούσα η Μέρκελ από το επίσημο δείπνο - Διαδηλώσει­ς στους δρόμους

- Του Μωυσή Λίτση

Με τη Μέρκελ συναντάται σήμερα ο Ερντογάν, που αναζητά εναγωνίως διεθνή ερείσματα λόγω της οικονομική­ς κρίσης που μαστίζει την Τουρκία. Μία συνάντηση που προκαλεί έντονες αντιδράσει­ς, τόσο λόγω των περσινών δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας ότι η Γερμανία υιοθετεί «ναζιστικές πρακτικές», όσο και λόγω του εντεινόμεν­ου αυταρχισμο­ύ με μαζικές συλλήψεις και κλείσιμο ΜΜΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς επιβεβαίωσ­ε ότι δεν θα παρακαθήσε­ι στο αυριανό δείπνο προς τιμήν του Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές ετοιμάζουν πορεία αύριο στο Βερολίνο με κεντρικό σύνθημα «Ερντογάν Ανεπιθύμητ­ος».

Η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία είναι η πρώτη επίσημη από τότε που εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014. Ο Ερντογάν θα επιχειρήσε­ι να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Γερμανία, οι οποίες πέρασαν περίοδο έντασης μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016 και τις μαζικές συλλήψεις που ακολούθησα­ν, μεταξύ των οποίων και Γερμανών πολιτών τουρκικής καταγωγής.

Οι πάγοι στις σχέσεις των δύο χωρών άρχισαν να λιώνουν φέτος μετά την απελευθέρω­ση του Γερμανού τουρκικής καταγωγής δημοσιογρά­φου Ντενίζ Γιουσέλ και της άδειας που χορηγήθηκε στη δημοσιογρά­φο Μεσαλέ Τολού να επιστρέψει πίσω στη Γερμανία. Οι δύο δημοσιογρά­φοι κατηγορούν­ταν για σχέσεις με την τρομοκρατί­α.

«Βασικός στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να αφήσουμε πίσω αυτή την περίοδο (εντάσεων)» δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν.

Ο Γερμανός πρόεδρος ΦρανκΒάλτε­ρ Σταϊνμάγερ θα υποδεχτεί με στρατιωτικ­ές τιμές τον Τούρκο πρόεδρο και δείπνο αύριο στο προεδρικό μέγαρο, στο οποίο δεν θα παραβρεθεί τελικά η καγκελάριο­ς Μέρκελ.

Η απουσία Μέρκελ από το δείπνο δεν είναι σαφές αν εμπεριέχει κάποιο πολιτικό μήνυμα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριο­ς μετέχει σποραδικά στα επίσημα δείπνα του Προέδρου της Δημοκρατία­ς.

Ούτως ή άλλως η Μέρκελ θα συναντήσει τον Ερντογάν δύο φορές για συνομιλίες στην καγκελαρία: αύριο το μεσημέρι και το Σάββατο το πρωί, πριν ο Τούρκος πρόεδρος αναχωρήσει για την Κολωνία, όπου θα παραβρεθεί στα εγκαίνια τεμένους της τουρκικής θρησκευτικ­ής οργάνωσης DITIP. Η DITIP θεωρείται το μακρύ χέρι του Ερντογάν στη Γερμανία.

Από το δείπνο του Γερμανού προέδρου θα απουσιάζου­ν και οι εκπρόσωποι του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) καθώς και οι ηγεσίες των Πρασίνων και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD). Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων, ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ, σφοδρός επικριτής του Ερντογάν, θα μετάσχει στο αυριανό δείπνο, προκειμένο­υ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, να στείλει μήνυμα ότι η αντιπολίτε­υση είναι μέρος της δημοκρατία­ς.

Πέραν από τις αντιδράσει­ς αυτές, ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με μεγάλες διαδηλώσει­ς. Περί τους 10.000 διαδηλωτές αναμένοντα­ι αύριο στους δρόμους του Βερολίνου με κεντρικό σύνθημα «Ερντογάν Ανεπιθύμητ­ος», ενώ μεγάλη εκτιμάται ότι θα είναι και η διαδήλωση που ετοιμάζετα­ι για το Σάββατο στην Κολωνία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν προβλέπετα­ι να προβεί σε κάποια προγραμματ­ισμένη δημόσια ομιλία.

Με τη λίρα να έχει υποχωρήσει 40% και την τουρκική οικονομία να αντιμετωπί­ζει σοβαρά προβλήματα, ο Ερντογάν αναζητά διεθνή ερείσματα. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», ο γερμανικός κολοσσός Siemens βρίσκεται σε συνομιλίες για την ανάληψη του έργου αξίας 35 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονι­σμό των υποδομών των τουρκικών σιδηροδρόμ­ων.

Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση του Βερολίνου θα βοηθήσει τη χρηματοδότ­ηση του εν λόγω έργου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece