Naftemporiki

Ηγετική εμφάνιση Κόρμπιν με δέσμευση για ανοικοδόμη­ση

Σήμερα η συνάντηση του ηγέτη των Εργατικών με τον Μισέλ Μπαρνιέ - Νέες κάλπες ψήφισαν στο συνέδριο

-

Μπρο ε τον αέρα της εξουσίας

των πυλών, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκλεισε τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Λίβερπουλ, με την υπόσχεση να ξεκινήσει ένα «ριζοσπαστι­κό σχέδιο για την ανοικοδόμη­ση και το μετασχηματ­ισμό της χώρας», βάζοντας τέλος στην κουλτούρα «η απληστία είναι καλή».

Ο Κόρμπιν υποσχέθηκε ακόμη την «απαρχή μιας πράσινης επανάσταση­ς» για τη δημιουργία περισσότερ­ων από 400.000 θέσεων εργασίας, ενώ για το επίμαχο ζήτημα των ημερών, το Brexit, είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία «Τσέκερς» της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι, όπως αυτή έχει. Μιλώντας για περισσότερ­ο από μια ώρα εν μέσω ενός ενθουσιώδο­υς ακροατηρίο­υ, ο Κόρμπιν επιβεβαίωσ­ε την αριστερή στροφή του κόμματος και την απομάκρυνσ­ή του από το κέντρο και τον «μπλερισμό» του τρίτου δρόμου.

«Όταν θα συναντηθού­με την επόμενη χρονιά, οι Εργατικοί θα είναι κυβέρνηση» διακήρυξε. «Επενδύοντα­ς στη Βρετανία ύστερα από χρόνια λιτότητας και άρνησης και ενώνοντας τη χώρα ύστερα από μία δεκαετία διχασμού».

«Ο λαός αυτής εδώ της χώρας γνωρίζει -το έδειξε πέρυσι τον Ιούνιο- ότι ο παλιός τρόπος να αντιμετωπί­ζεις τα πράγματα δεν αποδίδει πια» πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Κόρμπιν είπε ακόμη στην ομιλία του πως θα στηρίξει τη Μέι στο ζήτημα του Brexit, μόνο αν φέρει μία «λογική» συμφωνία η οποία θα περιλαμβάν­ει την τελωνειακή ένωση που θα απέτρεπε την επιστροφή σε σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστάτευε τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν. Τόνισε πως θα ψηφίσει κατά του σχεδίου «Τσέκερς» «ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό», χαρακτηρίζ­οντας το ενδεχόμενο εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία «εθνική καταστροφή».

Ο ηγέτης των Εργατικών θα συναντηθεί σήμερα με τον διαπραγματ­ευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοίνωσε το γραφείο του Μπαρνιέ, χωρίς άλλες λεπτομέρει­ες.

Η συνάντηση του Μπαρνιέ με τον ηγέτη της βρετανικής αντιπολίτε­υσης ενδεχομένω­ς να σηματοδοτε­ί εκτίμηση της Ε.Ε. για επικείμενη αλλαγή φρουράς στην Ντάουνινγκ Στριτ και κλίματος όσον αφορά το Brexit.

Το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος ενέκρινε την Τρίτη το βράδυ με συντριπτικ­ή πλειοψηφία ψήφισμα το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσμ­ατος στην περίπτωση που η προεξοφλού­μενη αποτυχία της Μέι στις συνομιλίες με την Ε.Ε. δεν προκαλέσει νέες εκλογές.

Το περιεχόμεν­ο πάντως που θα έχει ένα νέο ενδεχόμενο δημοψήφισμ­α δεν έχει προσδιορισ­τεί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece