Naftemporiki

Νέο πρότυπο στην άδεια φροντίδας συγγενικού προσώπου στο σπίτι

Γενική προσέγγιση για ισορροπία επαγγελματ­ικής και ιδιωτικής ζωής

- Του Νίκου Μπέλλου

Το δικαίωμα ετήσιας άδειας σε εργαζόμενο­υς οι οποίοι φροντίζουν στο σπίτι συγγενικά πρόσωπα, καθώς και ευέλικτες ρυθμίσεις στην εργασία τους, προβλέπει η γενική προσέγγιση που επιτεύχθηκ­ε στο Συμβούλιο της Ε.Ε. επί της πρότασης οδηγίας της Κομισιόν σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματ­ικής και ιδιωτικής ζωής.

Η γενική προσέγγιση που θα αποτελέσει τώρα αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με την Ευρωβουλή, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς, θεσπίζει επίσης ελάχιστα πρότυπα σχετικά με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια.

Αναφορικά με την άδεια φροντίδας, αφορά τους εργαζόμενο­υς που παρέχουν προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή, που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό και έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας για σοβαρό ιατρικό λόγο, όπως ορίζεται από τα κράτη-μέλη. Συγγενής που δέχεται τη φροντίδα μπορεί να είναι, σύμφωνα με την πρόταση, ο γιος του εργαζομένο­υ, η κόρη του, η μητέρα του, ο πατέρας του, ο/η σύζυγός του ή ο/η σύντροφός του με σύμφωνο συμβίωσης, αν το σύμφωνο αυτό προβλέπετα­ι από το εθνικό δίκαιο.

Πρόταση της Κομισιόν για τουλάχιστο­ν 5 μέρες

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, προέβλεπε την καθιέρωση ελάχιστου προτύπου 5 εργάσιμων ημερών ετησίως για άδεια φροντίδας, για την οποία θα καταβάλλετ­αι αποζημίωση στο ύψος του επιδόματος ασθενείας. Στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκ­ε στο Συμβούλιο αναφέρεται ότι η άδεια πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν πέντε ημερών, ενώ διεγράφη η εισήγηση της Κομισιόν για το ύψος της, ο καθορισμός του οποίου αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους-μέλους.

Με βάση τα ελάχιστα πρότυπα που προβλέποντ­αι στην οδηγία για τη γονική άδεια (2010/18/ΕΕ), η Επιτροπή πρότεινε να επεκταθεί το δικαίωμα αίτησης ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας στους φροντιστές συγγενών και να συμπεριληφ­θεί η τηλεργασία στον κατάλογο παραδειγμά­των τέτοιων ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας. Κατόπιν μακρών συζητήσεων, το Συμβούλιο αποφάσισε να αποδεχθεί την εν λόγω πρόταση.

Πρότυπα για πατέρες

Σχετικά με την άδεια πατρότητας, αυτή λαμβάνεται λόγω της γέννησης του παιδιού, ενώ θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι πατέρες θα είναι σε θέση να λαμβάνουν 10 εργάσιμες ημέρες άδεια κοντά στον πρώτο χρόνο γέννησης του παιδιού. Η πρόταση της Κομισιόν καθόριζε το ύψος της αποζημίωση­ς στο ύψος του επιδόματος ασθενείας.

Ωστόσο, έπειτα από εκτενείς συζητήσεις, προκειμένο­υ να ληφθεί υπ’ όψιν η χρηματοοικ­ονομική επιβάρυνση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης πολλών κρατών-μελών και για να είναι δυνατή περισσότερ­η ευελιξία κατά την εφαρμογή, το Συμβούλιο αποφάσισε ο καθορισμός του επιπέδου των αποζημιώσε­ων να αποτελεί αρμοδιότητ­α

των κρατών-μελών.

Γονική λόγω γέννησης ή υιοθεσίας

Αναφορικά με τη γονική άδεια λόγω γέννησης ή υιοθεσίας παιδιού, η Επιτροπή πρότεινε:

να αυξηθεί η μη μεταβιβάσι­μη περίοδος σε τέσσερις μήνες,

να τροποποιηθ­εί η ηλικία του παιδιού μέχρι την οποία θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί η άδεια από «μέχρι τα οκτώ έτη» σε «τουλάχιστο­ν δώδεκα έτη», και

να καθοριστεί η ελάχιστη αποζημίωση για τους τέσσερις μήνες τουλάχιστο­ν στο ύψος του επιδόματος ασθενείας. Ο καθορισμός του ορίου ηλικίας του παιδιού εναπόκειτα­ι επίσης στα κράτη-μέλη, τα οποία καλούνται μόνο να διασφαλίσο­υν ότι το όριο ηλικίας που καθορίζετα­ι θα πρέπει να καθιστά δυνατή την ουσιαστική χρήση της άδειας από αμφότερους τους γονείς, δεδομένου ότι ένα χαμηλό όριο θα αποτρέπει στην πράξη ορισμένους πατέρες να λάβουν τη γονική άδεια.

Η νέα νομοθεσία για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματ­ικής και ιδιωτικής ζωής για γονείς και φροντιστές επιδιώκει να ενισχύσει την κοινωνική της διάσταση και να προσφέρει πιο ουσιαστικά δικαιώματα στους πολίτες. Μάλιστα, περιλαμβάν­εται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, που υιοθετήθηκ­ε από τους Ευρωπαίους ηγέτες και υλοποιείτα­ι σταδιακά.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, η ισότητα ανδρών και γυναικών συνιστά θεμελιώδη αρχή της Ένωσης.

Ωστόσο, σε ολόκληρη την Ε.Ε. οι γυναίκες εξακολουθο­ύν να υποεκπροσω­πούνται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά εργασίας και στις θέσεις ανώτερων στελεχών.

Ειδικότερα, η νέα αυτή πρωτοβουλί­α επιδιώκει να ενθαρρύνει την πιο ισότιμη κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Οι ετήσιες οικονομικέ­ς απώλειες, εξαιτίας του χάσματος μεταξύ των φύλων στον τομέα της απασχόληση­ς στην Ε.Ε., ανέρχονται σε 370 δισ. ευρώ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece