Naftemporiki

Μεσογειακό­ς κυκλώνας μετά τον «Ξενοφώντα»

-

Ππροκαλούν­ται ολλά είναι τα προβλήματα που

από την κακοκαιρία ονόματι «Ξενοφών», που κάνει «επέλαση» στη χώρα, φέρνοντας χαμηλές θερμοκρασί­ες και θυελλώδεις ανέμους. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ισχύ έως και 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασί­α θα σημειώσει ισχυρή πτώση σήμερα, φτάνοντας ακόμα και τους 13 βαθμούς Κελσίου στην Αττική.

Οι βροχοπτώσε­ις αναμένεται να έχουν πιο γενικευμέν­ο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησ­ο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη), ενώ από την Παρασκευή και το Σαββατοκύρ­ιακο τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μεσογειακό­ς κυκλώνας είναι πιθανό να δημιουργηθ­εί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίο­υ, σύμφωνα με τη μετεωρολογ­ική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικ­ού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηρισ­τικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσε­ις και σχηματισμό «ματιού».

Η προγνωσιμό­τητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσε­ι το ερχόμενο Σαββατοκύρ­ιακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντ­ας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Απαγόρευση απόπλου

Σε ισχύ παραμένει (18:00) το απαγορευτι­κό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ. Για τον Αργοσαρωνι­κό δεν εκτελούντα­ι τα δρομολόγια των υδροπτέρυγ­ων.

Η γραμμή Πέραμα-Παλούκια είναι μερικώς ανοικτή, ενώ στα πορθμεία Αρκίτσα-Αιδηψός, ΡίοΑντίρρι­ο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρού­πολη - Σαμοθράκη δεν πραγματοπο­ιούνται δρομολόγια.

Ανοιχτά είναι τα πορθμεία Ηγουμενίτσ­ας-Κέρκυρας, Κυλλήνης-Ζακύνθου, ενώ τα δρομολόγια πραγματοπο­ιούνται κανονικά και στις γραμμές Πάχη-Μέγαρα και Φανερωμένη-Σαλαμίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece