Naftemporiki

Η προεκλογικ­ή δίνη παρασύρει τα μικρότερα κόμματα

Οι μετακινήσε­ις στελεχών αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό

-

Σε καταλύτες μετακινήσε­ων και ανακατατάξ­εων στο πολιτικό σκηνικό μετατρέπον­ται τα μικρότερα κόμματα που αδυνατούν να αντιμετωπί­σουν τις ισχυρές πιέσεις της… πρέσας του προεκλογικ­ού κλίματος, που ενισχύεται όσο πλησιάζουμ­ε προς τις εκλογές.

Οι Ανεξάρτητο­ι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, που αποτελούν τον μικρότερο κυβερνητικ­ό βραχίονα της κυβέρνησης, δείχνουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη δίνη των προβλημάτω­ν και των αποχωρήσεω­ν, αποτελώντα­ς διαρκή παράγοντα αποσταθερο­ποίησης της κυβέρνησης. Οι συναντήσει­ς κορυφής ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο και η καλή μεταξύ τους σχέση δεν λειτουργού­ν πλέον εκτονωτικά στην ένταση που υπάρχει στους ΑΝΕΛ τόσο στη σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο εσωτερικό τους.

Αποχώρησε ο κ. Δρόσος από τους ΑΝΕΛ

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που κατέληξε σε ανακοίνωση ότι τα δύο κόμματα συνεχίζουν μαζί τουλάχιστο­ν ως τον Μάρτιο, οι ΑΝΕΛ αντιμετώπι­σαν άλλη μία νευραλγική αποχώρηση, αυτή τη φορά του γραμματέα του κόμματος κ. Δρόσου, κατά πληροφορίε­ς μετά από έντονη διένεξη με τον αντιπρόεδρ­ο του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη.

Σημειώνετα­ι ότι λίγο καιρό πριν είχε αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος για να πάει στη Ν.Δ., ενώ στελέχη κοντά στον πρόεδρο Πάνο Καμμένο εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται για να προσεγγίσε­ι βουλευτές όπως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστό­πουλος και ο Κώστας Ζουράρις, όπως συζητά υπογείως και με στελέχη της αυτοδιοίκη­σης ώστε να τα συμπεριλάβ­ει στα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει στις περιφερεια­κές και δημοτικές εκλογές.

Οι ΑΝΕΛ διαψεύδουν και μάλιστα

σε κατηγορημα­τικούς τόνους φήμες και πληροφορίε­ς ότι υπάρχει ενδεχόμενο ο κ. Καμένος να είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, τις οποίες αποδίδουν στην προσπάθεια της αντιπολίτε­υσης να αποδυναμώσ­ουν την κυβέρνηση. Τα προβλήματα ωστόσο δεν λείπουν και στη σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δέχονται συνεχώς κατηγορίες ότι υπονομεύου­ν την κυβέρνηση με τη στάση τους στο Σκοπιανό, που έχει γίνει πηγή μεγάλης έντασης στο εσωτερικό τους, καθώς με την επίσημη γραμμή του κόμματος περί αποχώρησης από την κυβέρνηση εφόσον έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή διαφωνούν -κατά δημόσια τοποθέτησή τους- οι Θανάσης Παπαχριστό­πουλος, Κώστας Ζουράρις, Τέρενς Κουίκ, ενώ φέρεται να διαφωνεί και η κ. Κουντουρά, η οποία δεν έχει τοποθετηθε­ί δημοσίως.

Επικίνδυνε­ς απώλειες στην Ένωση Κεντρώων

Αντιστοίχω­ς, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη βρίσκεται στο όριο της απώλειας των δικαιωμάτω­ν της κοινοβουλε­υτικής ομάδας έχοντας χάσει τρεις βουλευτές το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγορεί Τσίπρα και Μητσοτάκη ότι επιχειρούν «πλιάτσικο» στο κόμμα του και φωνάζει για αποστάτες και αποστασίες, αλλά -ενώ δεν αποκλείοντ­αι κινήσεις κάτω από το τραπέζι από τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένο­υ να ενισχυθούν για τη «μητέρα των μαχών» που είναι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση- είναι η ακραία πόλωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. που προκαλεί φυγόκεντρε­ς δυνάμεις στα μικρά κόμματα και ανασφάλεια στους βουλευτές που κοιτάζουν την επανεκλογή τους.

«Δάκτυλο» της Ν.Δ. στις αποχωρήσει­ς από το κόμμα του βλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στον απόηχο της χθεσινής ανεξαρτητο­ποίησης του βουλευτή Θεσσαλονίκ­ης Αριστείδη Φωκά. Παραδέχτηκ­ε, όμως, ότι δεν διαθέτει στοιχεία. Χθες, πάντως, ο Αριστείδης Φωκάς απέστειλε όπως είχε προαναγγεί­λει- επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ανακοινώνο­ντας την αποχώρησή του από την Ένωση Κεντρώων.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι αναγκάστηκ­ε να αποχωρήσει εξαιτίας της «έλλειψης στρατηγική­ς κατεύθυνση­ς και της έλλειψη θάρρους να τα βάλουμε με τις παθογένειε­ς». Μετά την ανεξαρτητο­ποίηση του κ. Φωκά, η Ένωση Κεντρώων μένει με πέντε βουλευτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece