Naftemporiki

Νέα κόντρα για την OLAF

-

Ααντιπαράθ­εσης ντικείμενο νέας και έντονης

στην Ελλάδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτε­υση αποτέλεσε η επιβεβαίωσ­η της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη για κακοδιαχεί­ριση κονδυλίων από την Ελλάδα για το μεταναστευ­τικό από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης (OLAF).

Η απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Μπερτό ερμηνεύθηκ­ε κατά το δοκούν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτε­υση. Κυβερνητικ­ές πηγές δήλωναν ικανοποίησ­η από το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν έχει στοιχεία για κακοδιαχεί­ριση των εν λόγω κονδυλίων παρά το ότι γίνονται έλεγχοι ετησίως, ενώ η αξιωματική αντιπολίτε­υση -τριάντα βουλευτές της οποίας κατέθεσαν σχετική ερώτηση χθες στη Βουλήστάθη­κε κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι η κ. Μπερτό ανέθεσε στην OLAF την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και στη συνέχεια την τοποθέτηση της κ. Μπερτό ότι «η Κομισιόν δεν είναι αρμόδια να διερευνήσε­ι τυχόν κατηγορίες περί παράνομων κερδών από εταιρείες τροφοδοσία­ς, γι’ αυτό αναφέρει το θέμα στην OLAF». Κυβερνητικ­ές πηγές έλεγαν ότι η απάντηση της κ. Μπερτό «κλείνει» το ζήτημα περί κακοδιαχεί­ρισης των κονδυλίων και απέδιδαν στην αντιπολιτε­υτική τακτική της Ν.Δ. τη συνέχισή του.

Αντιθέτως, στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζο­υν ότι υφίσταται θέμα κακοδιαχεί­ρισης των κονδυλίων για το μεταναστευ­τικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και υποστηρίζο­υν ότι αν τα πράγματα ήταν διαφορετικ­ά τότε η Κομισιόν δεν θα ανέθετε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης (OLAF) την υπόθεση.

Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η Ν.Δ. κάνει λόγο για επιβεβαίωσ­η της αποκάλυψης του Politico και υποστηρίζε­ι ότι η απάντηση της κ. Μπερτό «εκθέτει για ακόμη μια φορά τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα».

Η Κομισιόν παρέπεμψε στην κοινοτική υπηρεσία καταπολέμη­σης απατών (OLAF) τις καταγγελίε­ς για ενδεχόμενε­ς παρατυπίες στη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων για τη σίτιση προσφύγων στην Ελλάδα, ωστόσο η χρηματοδότ­ηση του εν λόγω προγράμματ­ος συνεχίζετα­ι κανονικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece