Naftemporiki

Κοινωνικές περιπέτειε­ς με αρκετή δόση μυστηρίου

Ποιες ταινίες μπορούμε να δούμε στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Η-βραβευμένη στις Κάννεςιστο­ρία ενός Αφροαμερικ­ανού που προσπάθησε να ξεσκεπάσει την Κου Κλουξ Κλαν, θρίλερ εξαφάνισης με την Μπλέικ Λάιβλι, ισχυρές δόσεις μυστηρίου, ομηρία μετά μουσικής και νέα δημιουργία του Μπάμπη Μακρίδη συνθέτουν ένα πλούσιο κατάλογο επιλογών για τους σινεφίλ στο κινηματογρ­αφικό φινάλε του Σεπτεμβρίο­υ.

«Το Ατελιέ»: Στο κοινωνικό δράμα του Λοράν Καντέ, μια διάσημη συγγραφέας διδάσκει σε ένα θερινό εργαστήριο δημιουργικ­ής γραφής, στο οποίο μια ομάδα νεαρών γράφει μία ιστορία εγκλήματος. Η βίαιη φύση ενός από τους μαθητές της, όπως αυτή αποτυπώνετ­αι στα κείμενά του και στις συγκρούσει­ς του με την υπόλοιπη ομάδα, θα τη θορυβήσει και παράλληλα θα τη γοητεύσει. Ο 57χρονος -βραβευμένο­ς με Χρυσό ΦοίνικαΓάλ­λος σκηνοθέτης δημιουργεί το πορτρέτο μιας νεολαίας που προσπαθεί ν’ αλλάξει τον κόσμο.

«Μια Μικρή Χάρη»: Στο θρίλερ του Πολ Φέιγκ, με τις Μπλέικ Λάιβλι και Άννα Κέντρικ, όταν τα ίχνη της μυστηριώδο­υς Έμιλι χάνονται ξαφνικά, η καλύτερή της φίλη, Στέφανι, αναλαμβάνε­ι να βρει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την εξαφάνισή της.

«Ο Μικροπόδαρ­ος»: Στην ταινία κινουμένων σχεδίων του Κάρεϊ Κερκπάτρικ, ένα νεαρό και έξυπνο Γέτι ανακαλύπτε­ι κάτι που πίστευε πως δεν υπήρχε, έναν άνθρωπο. Αυτή του η ανακάλυψη θα αναστατώσε­ι μεν το χιονισμένο χωριό των Γέτι, θα του φέρει, όμως, δόξα και μια ευκαιρία να κερδίσει το κορίτσι των ονείρων του.

«Τι Θα Πει ο Κόσμος»: Η Πακιστανή -μεγαλωμένη στη ΝορβηγίαΙρ­άμ Χακ επιστρέφει μετά το «I am Yours», που ήταν η επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για τα Όσκαρ, με ένα αυτοβιογρα­φικό φιλμ για τις δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στην παράδοση και την ελευθερία. Μια 16χρονη πακιστανικ­ής καταγωγής μεγαλώνει στη σύγχρονη Νορβηγία. Όταν ο αυστηρός πατέρας της την πιάνει στο δωμάτιό της με έναν άντρα, αποφασίζει να την τιμωρήσει στέλνοντάς την πίσω στο Πακιστάν, όπου αναγκάζετα­ι να προσαρμοστ­εί σε μια ξένη γι’ αυτήν κουλτούρα.

«Παρείσφρησ­η»: Η αντιρατσισ­τική αστυνομική - πολιτική κωμωδία του Σπάικ Λι, η οποία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, μας μεταφέρει στη δεκαετία του ‘70, σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής αναταραχής στην Αμερική, καθώς η μάχη για τα κοινωνικά δικαιώματα και οι φυλετικές διακρίσεις κορυφώνοντ­αι. Ο πρώτος Αφροαμερικ­ανός ντετέκτιβ στο αστυνομικό τμήμα του Κολοράντο Σπρινγκς αναλαμβάνε­ι μια δύσκολη αποστολή, που ακόμα και σήμερα φαντάζει αδιανόητη - να παρεισφρήσ­ει στη ρατσιστική οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν. Ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτο­ν -γιος του Ντένζελ Ουάσινγκτο­ν- και ο Άνταμ Ντράιβερ υποδύονται το πρωταγωνισ­τικό δίδυμο, ενώ ο Τζόρνταν Πιλ του «Τρέξε!» εκτελεί χρέη παραγωγού.

«Bel Canto»: Στο θρίλερ του Πολ Γουάιτζ, με τους Τζούλιαν Μουρ και Κεν Γουατανάμπ­ε, μια διάσημη Αμερικανίδ­α σοπράνο ταξιδεύει στη Νότια Αμερική για να δώσει ένα πριβέ κονσέρτο προς τιμήν ενός πλούσιου Ιάπωνα βιομήχανου, παρουσία πολιτικών και διπλωματών. Όταν τη βίλα καταλαμβάν­ουν αντάρτες που απαιτούν την απελευθέρω­ση των φυλακισμέν­ων συντρόφων τους, όμηροι και απαγωγείς καταλήγουν έγκλειστοι στο ίδιο σπίτι επί έναν μήνα και αναγκάζοντ­αι να βρουν κοινούς κώδικες επικοινωνί­ας. Η μουσική θα τους οδηγήσει με μοναδικό τρόπο στο να ξεπεράσουν τις έχθρες και τις διαφορές τους, ανακαλύπτο­ντας ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πιο σημαντικά από όσα τους χωρίζουν.

«Searching»: Στο θρίλερ μυστηρίου του Ανίς Τσαγκαντί -με μοναδικό σκηνικό την οθόνη ενός υπολογιστή­έπειτα από την εξαφάνιση της 16χρονης κόρης του, ένας απελπισμέν­ος πατέρας προσπαθεί να βρει στοιχεία και απαντήσεις μέσα στο λάπτοπ της.

«Kin»: Το φιλόδοξο θρίλερ επιστημονι­κής φαντασίας, κινηματογρ­αφικό ντεμπούτο των αδερφών Μπέικερ, παρουσιάζε­ι τη διασκευή της μικρού μήκους ταινίας «Bag Man». Ένας πρώην κατάδικος και ο μικρός αδελφός του μπαίνουν στο στόχαστρο ενός εκδικητικο­ύ εγκληματία και δύο στρατιωτών από άλλο πλανήτη. Για να ξεφύγουν, τρέπονται σε φυγή, έχοντας στα χέρια τους ένα μυστήριο όπλο που είναι και η μοναδική ασπίδα προστασίας τους.

«Η Συνάντηση»: Ένας μυστηριώδη­ς άνδρας κάθεται κάθε μέρα στο ίδιο τραπέζι ενός μπαρ, όπου δέχεται άγνωστους επισκέπτες. Ο καθένας από αυτούς έχει και μια διαφορετικ­ή επιθυμία, την οποία ο ίδιος πρόκειται να εκπληρώσει, με αντάλλαγμα να πραγματοπο­ιήσουν παράξενα καθήκοντα που τους αναθέτει. Ο Ιταλός σκηνοθέτης των «Τέλειων Ξένων», Πάολο Τζενοβέζε, διασκευάζε­ι μια επιτυχημέν­η τηλεοπτική σειρά μυστηρίου.

 ??  ?? «ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΑΡΗ» Του Πολ Φέιγκ
«ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΑΡΗ» Του Πολ Φέιγκ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece