Naftemporiki

Μέχρι να τραγουδήσε­ι η κυρία

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

«ΗΜέγκαν Μαρκλ έκλεισε μόνη της την πόρτα του αυτοκινήτο­υ» και το Ίντερνετ άνοιξε την πόρτα του παραλόγου. «Σοκ προκαλεί η κίνηση», «Η μικρή λεπτομέρει­α που δείχνει πόσο προσγειωμέ­νη είναι».

Για όσους απορούν, η Μέγκαν Μαρκλ είναι η δούκισσα του Σάσεξ και έγινε είδηση ακόμη και στο BBC, γιατί έκανε ό,τι εκατομμύρι­α άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά προφανώς όχι και τα μέλη της βασιλικής οικογένεια­ς. Έσπρωξε την πόρτα με το χέρι της και την έκλεισε, ενώ υπήρχε δίπλα ο άνθρωπος-«ανοίγω και κλείνω θύρες» για την υψηλοτάτη.

Αυτά συμβαίνουν στη χώρα που άνοιξε την πόρτα εξόδου της Ε.Ε., αλλά για να την κλείσει θέλει βασιλική λύση: να μπορεί να μείνει εντός της εσωτερικής αγοράς αγαθών, αλλά όχι των υπηρεσιών.

Στη χώρα με τον «πολύ γερμανικό φόβο να μην ηττηθούν», η καγκελάριο­ς παραδέχτηκ­ε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Κ.Ο. των CDU/CSU αφορά και την ίδια. «Αυτό δεν μπορεί να ωραιοποιηθ­εί», σχολίασε, όταν τα «κουκιά» έβγαλαν άλλον απ’ αυτόν που υπέδειξε η ίδια. Μα, και ο νέος παλιός είναι: o μέχρι πρότινος αντιπρόεδρ­ος της Κ.Ο. και μάλλον στη γραμμή της. Ο εκλεκτός της ήταν βουλευτο-φύλακας για 13 χρόνια, όσα και η ίδια στην καγκελαρία. Ήθελε κι άλλη ευκαιρία, και μάλιστα σ’ αυτήν τη συγκυρία, που κάθε εβδομάδα ξεσπά και μια ιστορία, είτε ενδοκομματ­ική, είτε ενδοκυβερν­ητική;

Κάποιοι δεν διαβάζουν τα σημεία. Στη Βρετανία, η πρωθυπουργ­ός, όπως και ο προκάτοχός της με τη φαεινή ιδέα του δημοψηφίσμ­ατος, έκανε το λάθος να πιστέψει ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευ­τεί τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Αυτοί, εν τω μεταξύ, διάβασαν λάθος τους πολιτικούς περιορισμο­ύς της και πλέον αυξάνονται οι πιθανότητε­ς για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Στη Γερμανία, μετά την ανταρσία -αν και η λέξη αφυδατώνει τη δημοκρατικ­ή διαδικασία- πολλοί μιλούν για το λυκόφως της καγκελαρία­ς. Αν είναι σαν το «Λυκόφως των Θεών», που κλείνει του Βάγκνερ την οπερατική τετραλογία, θα ‘ναι μακριά η άρια της βαλκυρίας.

Είτε στο Λονδίνο, είτε στο Βερολίνο, πάντως, «δεν έχει τελειώσει τίποτα μέχρι να τραγουδήσε­ι η κυρία».

[SID:12122751]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece