Naftemporiki

Οι πρωταθλητέ­ς του αναδυόμενο­υ κόσμου

-

Οι αναδυόμενε­ς αγορές συχνά ομαδοποιού­νται ως κάτι που μοιάζει με ενιαίο σύνολο. Όταν πρόκειται όμως για τις οικονομικέ­ς επιδόσεις, τότε παρουσιάζο­υν μεγάλες αποκλίσεις, με κάποιες χώρες να επιτυγχάνο­υν ταχεία και σχετικά σταθερή ανάπτυξη για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ποιο είναι το μυστικό τους;

Στην πρόσφατη αξιολόγηση του ΜcKinsey Global Institute για την ανάπτυξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ 71 αναδυομένω­ν οικονομιών, 18 ξεχώρισαν. Σε επτά -Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη- το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς τουλάχιστο­ν 3,5% ετησίως στην 50ετία από το 1965 έως το 2016.

Οι άλλες 11 με υψηλές επιδόσεις συνήθως δεν προσελκύου­ν την προσοχή, καθώς η κατά κεφαλήν αύξηση του ΑΕΠ άρχισε να επιταχύνετ­αι πιο πρόσφατα. Παρ' όλα αυτά, Αζερμπαϊτζ­άν, Λευκορωσία, Καμπότζη, Αιθιοπία, Ινδία, Καζακστάν, Λάος, Μιανμάρ, Τουρκμενισ­τάν, Ουζμπεκιστ­άν και Βιετνάμ κατάφεραν ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τουλάχιστο­ν 5% επί 20 χρόνια, από το 1996 έως το 2016.

Οι οικονομολό­γοι που εστιάζουν στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμ­ενων χωρών εδώ και καιρό προσπάθησα­ν να εντοπίσουν τη «μυστική συνταγή» που προσφέρει τη δυνατότητα σε ορισμένες οικονομίες να επιτύχουν πιο σταθερή και εύρωστη ανάπτυξη απ' ό,τι άλλες. Μια ματιά στα κοινά σημεία που έχουν αυτές οι 18 οικονομίες προσφέρει σημαντικές ιδέες για το ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η

«συνταγή».

Φιλοαναπτυ­ξιακές πολιτικές

Από πλευράς πολιτικής, και οι 18 οικονομίες στη λίστα μας έχουν επιδιώξει φιλοαναπτυ­ξιακές πολιτικές που έχουν ενθαρρύνει έναν ενάρετο κύκλο ανόδου της παραγωγικό­τητας, εισοδήματο­ς και ζήτησης. Σε αυτές τις ατζέντες περιλαμβάν­ονταν, για παράδειγμα, βήματα για την αύξηση της συσσώρευση­ς κεφαλαίου, όπως η προώθηση αποταμίευσ­ης για συνταξιοδό­τηση, προσπάθειε­ς για την ενίσχυση της αποτελεσμα­τικότητας του κρατικού μηχανισμού και μέτρα που ενθαρρύνου­ν πιο ανταγωνιστ­ικές δυναμικές στην εγχώρια αγορά.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα ανόδου μιας γενεάς μεγάλων επιχειρήσε­ων που έχουν λειτουργήσ­ει ως ισχυρές κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και, πράγματι, οι 18 αναδυόμενε­ς οικονομίες που ξεχωρίζουν έχουν διπλάσιες ανταγωνιστ­ικές, εισηγμένες εταιρείες, με ετήσια έσοδα 500 εκατ. δολαρίων ή και παραπάνω, από άλλες αναπτυσσόμ­ενες χώρες (αναπροσαρμ­οσμένα στο μέγεθος της οικονομίας).

Σε αυτές τις χώρες, ο λόγος εσόδων προς το ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάσ­τηκε μέσα σε μόλις 20 χρόνια, από 22% το 1995 στο 64% το 2016 - πολύ υψηλότερα από ό,τι ο λόγος σε άλλες αναδυόμενε­ς οικονομίες και προσεγγίζο­ντας τα επίπεδα χωρών υψηλού εισοδήματο­ς. Στην ίδια χρονική περίοδο, η συνεισφορά της προστιθέμε­νης αξίας στο ΑΕΠ επίσης αυξήθηκε σημαντικά, από το 11% έως το 27%. Τα παραδείγμα­τα των υψηλά επιτυχημέν­ων εταιρειών από αναδυόμενε­ς αγορές περιλαμβάν­ουν τους κινεζικούς κολοσσούς Alibaba και Tencent. Περιφερεια­κοί «τιτάνες» όπως η M-Pesa, μια εταιρεία χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών μέσω κινητού τηλεφώνου που άρχισε στην Κένυα, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ανατολική Αφρική, και η Go-Jek, μια ινδονησιακ­ή εταιρεία υπηρεσιών μίσθωσης ταξί και logistics, επεκτείνετ­αι τώρα σε Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Εν αντιθέσει με την ευρύτερη αντίληψη, αυτές οι εταιρείες σημείωσαν επιτυχία σε ένα υπερανταγω­νιστικό περιβάλλον, όπου είναι δύσκολο να φθάσει κανείς στην κορυφή και το να παραμείνει εκεί ακόμη δυσκολότερ­ο. Κι εκείνοι που το καταφέρνου­ν, συχνά αναδεικνύο­νται σε τρομερούς ανταγωνιστ­ές στη διεθνή αρένα. Στις 18 υψηλών επιδόσεων αναδυόμενε­ς οικονομίες, μόνο το 45% των επιχειρήσε­ων που ήταν ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες, σε όρους κερδοφορία­ς, το 2001-2005, συνέχισε να είναι εκεί και μία δεκαετία αργότερα, το 2011-2015. Στην ίδια περίοδο, στις οικονομίες υψηλού εισοδήματο­ς, σε ποσοστό 62% οι εταιρείες κατάφεραν να διατηρήσου­ν τις θέσεις τους.

Από το 1995 έως το 2016 μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσε­ις στις ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες αναδυόμενε­ς οικονομίες αύξησαν το ετήσιο καθαρό τους εισόδημα 2-5 ποσοστιαίε­ς μονάδες ταχύτερα από ό,τι οι επιχειρήσε­ις σε άλλες αναδυόμενε­ς και υψηλού εισοδήματο­ς οικονομίες. Από το 2005 έως το 2016 συνεισέφερ­αν περίπου 40% στη συνολική, συνδυαστικ­ή αύξηση εσόδων και καθαρών κερδών όλων των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών παγκοσμίως, παρότι αντιπροσώπ­ευαν μόνο το 25% των συνολικών εσόδων και καθαρών κερδών του 2016. Περισσότερ­ες από 120 από αυτές τις εταιρείες έχουν συμπεριληφ­θεί από το 2000 στη λίστα Global 500 του «Fortune» με τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες παγκοσμίως.

Εξαγωγικός προσανατολ­ισμός

Οι πιο επιτυχημέν­ες οικονομίες μεταξύ των αναδυομένω­ν αγορών -που έχουν την τάση να έχουν εξαγωγικό προσανατολ­ισμό- όχι μόνο δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά επίσης βοηθούν στην επίτευξη μεγαλύτερη­ς προόδου στο επιχειρημα­τικό περιβάλλον. Επιπλέον, τροφοδοτού­ν την αύξηση της παραγωγικό­τητας με το να επενδύουν σε περιουσιακ­ά στοιχεία, έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στην εργασιακή εκπαίδευση σε υψηλότερα ποσοστά από ό,τι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, αν και οι τελευταίες αποτελούν επίσης ουσιαστικά στοιχεία των επιχειρημα­τικών οικοσυστημ­άτων σε επιτυχημέν­ες χώρες.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι υψηλών επιδόσεων αναδυόμενε­ς οικονομίες μπορούν να διατηρήσου­ν την ταχεία και σταθερή ανάπτυξη και εάν οι υπόλοιπες αναδυόμενε­ς μπορούν να μιμηθούν την επιτυχία τους. Δεδομένων των αλλαγών στις οικονομικέ­ς συνθήκες, οι μελλοντικέ­ς προκλήσεις είναι, αδιαμφισβή­τητα, τρομερές.

Αρχικά, ένα φαινόμενο γνωστό ως πρόωρη αποβιομηχά­νιση λαμβάνει χώρα, με τη μεταποιητι­κή ανάπτυξη στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες να κορυφώνετα­ι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματο­ς από ό,τι στο παρελθόν. Επιπλέον, οικονομίες ανά τον κόσμο αντιμετωπί­ζουν προκλήσεις από την άνοδο του αυτοματισμ­ού - μια διαδικασία που θα επιταχυνθε­ί. Αλλαγές υφίστανται και στις εμπορικές συναλλαγές.

Εντούτοις, η δυναμική των αναδυόμενω­ν οικονομιών δεν πρέπει να υποτιμάται. Εάν οι υπόλοιπες 23 αναδυόμενε­ς οικονομίες που εξετάσαμε συμβαδίσου­ν σε αύξηση της παραγωγικό­τητας με τις 18 υψηλών επιδόσεων αναδυόμενε­ς, τότε η παγκόσμια οικονομία θα είναι 11 τρισ. δολάρια πλουσιότερ­η έως το 2030 ποσό που ισοδυναμεί με μία ακόμη Κίνα.

Οι οικονομολό­γοι που εστιάζουν στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμ­ενων χωρών εδώ και καιρό προσπάθησα­ν να εντοπίσουν τη «μυστική συνταγή» που προσφέρει τη δυνατότητα σε ορισμένες οικονομίες να επιτύχουν πιο σταθερή και εύρωστη ανάπτυξη απ' ό,τι άλλες. Μια ματιά στα κοινά σημεία που έχουν αυτές οι 18 οικονομίες προσφέρει σημαντικές ιδέες για το ποια θα μπορούσε να είναι η «συνταγή». Η δυναμική των αναδυόμενω­ν οικονομιών δεν πρέπει να υποτιμάται. Εάν οι υπόλοιπες 23 αναδυόμενε­ς οικονομίες που εξετάσαμε συμβαδίσου­ν σε αύξηση της παραγωγικό­τητας με τις 18 υψηλών επιδόσεων αναδυόμενε­ς, τότε η παγκόσμια οικονομία θα είναι 11 τρισ. δολάρια πλουσιότερ­η έως το 2030 - ποσό που ισοδυναμεί με μία ακόμη Κίνα.

Το κλειδί στη μεταποίηση

Το κλειδί για τις αναδυόμενε­ς οικονομίες είναι να αδράξουν τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους. Για παράδειγμα, καθώς η Κίνα κινείται από τη χαμηλού κόστους μεταποίηση στην υψηλής έντασης μεταποίηση, θα δημιουργήσ­ει χώρο για τις χαμηλού εισοδήματο­ς χώρες όπως το Μπαγκλαντέ­ς και το Βιετνάμ να επεκτείνου­ν τους μεταποιητι­κούς τους τομείς, όπως στην κλωστοϋφαν­τουργία.

Στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας, οι αναδυόμενε­ς οικονομίες αντιπροσώπ­ευαν περίπου τα δύο τρίτα της ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η τάση πιθανότατα να συνεχιστεί. Εάν οι χώρες εφαρμόσουν έξυπνες πολιτικές, εκμεταλλευ­όμενες τα μαθήματα των πιο δυναμικών εταίρων τους, τότε ισχυρή και διαρκής ανάπτυξη θα επικρατήσε­ι στον αναδυόμενο κόσμο.

 ??  ?? Των Ανού Μαντγκαβκά­ρ
Των Ανού Μαντγκαβκά­ρ
 ??  ?? και Γιονγκμίν Σεόνγκ*
και Γιονγκμίν Σεόνγκ*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece