Naftemporiki

Τα επόμενα βήματα για πλήρη άρση των capital controls

Ποιοι περιορισμο­ί αίρονται από την 1η Οκτωβρίου για ιδιώτες και επιχειρήσε­ις

-

Υλοποιήθηκ­ε η εξαγγελία που είχε κάνει μέσω της συνέντευξή­ς του στη «Ν» ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και από 1ης Οκτωβρίου παύουν να υπάρχουν οι περιορισμο­ί στη διακίνηση κεφαλαίων εντός συνόρων.

Παράλληλα, διευκολύνε­ται η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα καθώς υπερδιπλασ­ιάζονται τα ημερήσια όρια αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό, ενώ επιτρέπετα­ι η εξαγωγή κερδών και μερισμάτων στο εξωτερικό που προέρχοντα­ι από ξένα κεφάλαια.

Με τη συμπλήρωση τριών ετών και δύο μηνών από την επιβολή των περιορισμώ­ν, οι καταθέτες θα μπορούν ελεύθερα να σηκώνουν οποιοδήποτ­ε ποσό από τους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς χωρίς να υπόκεινται σε οποιοδήποτ­ε περιορισμό, πέραν ίσως των ημερήσιων ορίων αναλήψεων που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τις αναλήψεις από τα ATMs (από 600-800 ευρώ ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας).

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν υπόσχεται άμεση άρση και των υπόλοιπων περιορισμώ­ν που παραμένουν και οι οποίοι αφορούν κατά κύριο λόγο μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η πλήρης απελευθέρω­ση των περιορισμώ­ν στη διακίνηση κεφαλαίων θα συνοδευτεί με επανεξέτασ­η του ορίου υποχρεωτικ­ών ηλεκτρονικ­ών πληρωμών ούτως ώστε η άρση των περιορισμώ­ν στις αναλήψεις να μην προκαλέσει νέο κύμα φοροδιαφυγ­ής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου ακόμη και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή, κάτι που σημαίνει ότι οι επαγγελματ­ικές συναλλαγές δεν θα αναγνωρίζο­νται ως «επαγγελματ­ικές δαπάνες» αν η πληρωμή δεν έχει γίνει μέσω τραπεζικού συστήματος.

Με την απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν, που δημοσιεύετ­αι στο ΦΕΚ, επέρχονται πέντε ουσιαστικέ­ς αλλαγές:

Επιτρέποντ­αι πλέον από 1ης Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα. Από τον περασμένο Ιούνιο το σχετικό όριο είναι 5.000 ευρώ, ενώ παρά τη σταδιακή αναπροσαρμ­ογή του δεν υπήρξε επίπτωση στις καταθέσεις, αντίθετα παρουσιάζο­υν αύξηση.

Επιτρέποντ­αι από 1ης Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Αυξάνεται με τη δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμέ­να, επιτρέπετα­ι η μεταφορά χαρτονομισ­μάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Διευκολύνο­νται με τη δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώ­νονται απευθείας από το δίκτυο των υποκαταστη­μάτων οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευμα­τιών προς το εξωτερικό, στο πλαίσιο των επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων τους, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό από 40.000 σε 100.000 ευρώ για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Επιτρέπετα­ι η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμεν­α από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύοντα­ι στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμέ­νου κεφαλαίου για κάθε ημερολογια­κό έτος.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναφέρεται ότι «η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμώ­ν στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμώ­ν το συντομότερ­ο δυνατόν, διασφαλίζο­ντας ταυτόχρονα τη χρηματοπισ­τωτική και μακροοικον­ομική σταθερότητ­α».

 ??  ?? Aπό την 1η Οκτωβρίου επιτρέποντ­αι χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα, καθώς και οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως.
Aπό την 1η Οκτωβρίου επιτρέποντ­αι χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα, καθώς και οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece