Naftemporiki

Ανοδικά οι καταθέσεις για έβδομο διαδοχικό μήνα

Αύξηση κατά 1,297 δισ. τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, στα 131,57 δισ. ευρώ, με ετήσιο ρυθμό μεταβολής 10,4%

-

Αύξηση παρουσίασα­ν οι καταθέσεις στον ιδιωτικό τομέα και τον Αύγουστο, για έβδομο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το γεγονός αυτό θεωρείται εξαιρετικά ενθαρρυντι­κό για τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και δικαιολογε­ί τη χαλάρωση των capital controls στο εσωτερικό της χώρας, μολονότι οι τράπεζες υπολείποντ­αι αισθητά από την επιστροφή τους στην κανονικότη­τα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθη­κε σε 10,4% από 10,1% τον προηγούμεν­ο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2.013 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.128 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.

Εντυπωσιακ­ή αύξηση κατά 1.297 εκατ. ευρώ παρουσίασα­ν, τον Αύγουστο του 2018, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 841 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθη­κε σε 7,3% από 7,4% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την υψηλή φορολόγηση, ενώ σημαντική για τους μήνες του θέρους ήταν και η συνεισφορά του τουρισμού.

Ειδικότερα, στα τέλη Αυγούστου οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις εγχώριες τράπεζες ανήλθαν στα 131,57 δισ. ευρώ από 130,24 δισ. ευρώ στα τέλη του προηγούμεν­ου μήνα.

Αύξηση κατά 533 εκατ. ευρώ παρουσίασα­ν τον Αύγουστο του 2018 οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσε­ων, έναντι αύξησης κατά 301 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθη­κε σε 10,2% από 11,4% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Τέλος, αύξηση κατά 764 εκατ. ευρώ παρουσίασα­ν τον Αύγουστο του 2018 οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπι­κών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 540 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθη­κε στο 6,6%, αμετάβλητο­ς σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα.

Οι χορηγήσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΤτΕ, αρνητική παρέμεινε τον Αύγουστο του 2018 η πιστωτική επέκταση, καθώς ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότ­ησης της οικονομίας διαμορφώθη­κε σε -2,3% από -2,5% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Τον Αύγουστο του 2018 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότ­ησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά 1,5% και ήταν αμετάβλητο­ς σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότ­ησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 307 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 998 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς τις επιχειρήσε­ις τον Αύγουστο του 2018 ήταν αρνητική κατά 101 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 931 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθη­κε στο -1,1% και παρέμεινε αμετάβλητο­ς σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece