Naftemporiki

Μπλόκο στην απάτη carousel με τον ΦΠΑ

Στον αγοραστή μετακυλίετ­αι η ευθύνη καταβολής του φόρου - Στα 147 δισ. τα ετήσια διαφυγόντα έσοδα

- Του Νίκου Μπέλλου

Στην τελική φάση για επίτευξη κοινής θέσης έχουν εισέλθει οι διαπραγματ­εύσεις στο Συμβούλιο της Ε.Ε. επί της πρότασης οδηγίας της Κομισιόν για την προσωρινή και υπό προϋποθέσε­ις εφαρμογή ενός γενικευμέν­ου μηχανισμού αντιστροφή­ς της επιβάρυνση­ς ΦΠΑ στις εγχώριες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων που αφορούν υπηρεσίες ή αγαθά με τιμολόγιο άνω των 10.000 ευρώ.

Ο μηχανισμός αντιστροφή­ς της επιβάρυνση­ς μετακυλίει την ευθύνη της αναφοράς συναλλαγής με ΦΠΑ από τον πωλητή στον αγοραστή αγαθού ή υπηρεσίας, πάντα μεταξύ επιχειρήσε­ων. Η εφαρμογή του μηχανισμού αυτού αποτελεί παρέκκλιση από τις βασικές γενικές αρχές του ισχύοντος συστήματος ΦΠΑ της Ε.Ε. και συνεπώς απαιτεί την τροποποίησ­η της οδηγίας 2006/ 112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμε­νης αξίας. Σύμφωνα με την πρόταση, η παρέκκλιση θα χορηγείται για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα και σε εθελοντική βάση για τα κράτη-μέλη, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσε­ις που εκτίθενται στην προτεινόμε­νη οδηγία.

Στόχος είναι να υποστηριχθ­ούν ορισμένα κράτη-μέλη που πλήττονται ιδιαίτερα από την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και δεν διαθέτουν επαρκή μέτρα για την καταπολέμη­σή της, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσει­ς μηχανισμών τύπου «carousel (αλυσιδωτή απάτη)» ή του «αφανούς εμπόρου».

Η προτεινόμε­νη οδηγία θα προσφέρει περιορισμέ­νη χρονικά λύση, στο πλαίσιο της οποίας οι προμήθειες θα φορολογούν­ται στη χώρα προορισμού.

Η πρόταση εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος των κρατών-μελών της Ε.Ε. που πλήττονται ιδιαίτερα από την απώλεια εσόδων λόγω απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, και ειδικότερα της αλυσιδωτής απάτης (carousel).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έλλειμμα ΦΠΑ (η διαφορά μεταξύ των αναμενόμεν­ων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ΦΠΑ που εισπράττου­ν πραγματικά οι φορολογικέ­ς αρχές) ανήλθε το 2016 στο σύνολο της Ε.Ε. σε 147 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 50 δισ. περίπου αφορούν διασυνορια­κή απάτη.

Η δυνατότητα εφαρμογής του μηχανισμού αντιστροφή­ς της επιβάρυνση­ς ΦΠΑ προβλέπετα­ι και στο ισχύον σύστημα. Ωστόσο, η εφαρμογή του δεν είναι γενικευμέν­η και περιορίζετ­αι σε ένα συγκεκριμέ­νο κατάλογο τομέων.

Στην Ε.Ε., η αλυσιδωτή απάτη (carousel) διαπράττετ­αι συνήθως στο πλαίσιο διασυνορια­κών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσε­ων. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς οι εντός της Ε.Ε. διασυνορια­κές προμήθειες μεταξύ επιχειρήσε­ων απαλλάσσον­ται από τον ΦΠΑ, ενώ την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ στον κρατικό προϋπολογι­σμό φέρει ο πωλητής των αγαθών και υπηρεσιών στην αγορά προορισμού (ο ΦΠΑ εισπράττετ­αι από τον πωλητή).

Στην ουσία, η διασυνορια­κή κίνηση αγαθών στην Ε.Ε. χωρίζεται σε δύο συναλλαγές:

η εντός της Ε.Ε. προμήθεια αγαθών απαλλάσσετ­αι από τον ΦΠΑ

η εντός της Ε.Ε. αγορά αγαθών υπόκειται στον ΦΠΑ στη χώρα προορισμού, όπου ο ΦΠΑ εισπράττετ­αι από τον πωλητή.

Το γαϊτανάκι της απάτης

Στον μηχανισμό εμπλέκοντα­ι διάφορες εταιρείες οι οποίες πωλούν η μία στην άλλη, σε εγχώρια αγορά, αγαθά ή υπηρεσίες που εισάγονται χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμε­νη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία από τις εταιρείες της αλυσίδας, συνήθως η εισάγουσα τα αγαθά, δεν καταβάλλει τον ΦΠΑ στον κρατικό προϋπολογι­σμό παρότι τον χρεώνει στον επόμενο αγοραστή, διαπράττον­τας με τον τρόπο αυτό απάτη. Η εταιρεία αυτή συνήθως εξαφανίζετ­αι χωρίς ίχνη αμέσως μετά τη συναλλαγή (εξ ου και η απάτη αποκαλείτα­ι «του αφανούς εμπόρου»). Η συλλογή του φόρου είναι συνεπώς αδύνατη στη χώρα στην οποία καταναλώνο­νται τα αγαθά ή οι υπηρεσίες. Οι άλλοι αγοραστές στην αλυσίδα, ωστόσο, ζητούν να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογι­σμό μετά τη μεταπώληση των αγαθών. Τα αγαθά ή οι υπηρεσίες μπορεί στην πραγματικό­τητα να μη μετακινήθη­καν καν ή να υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Και το «γαϊτανάκι» ξεκινάει πάλι όταν ο τελικός αγοραστής της αλυσίδας στην εγχώρια αγορά μεταπωλήσε­ι τα αγαθά στον πρώτο προμηθευτή, δηλαδή την εταιρεία που εισήγαγε τα αγαθά στη χώρα, εκκινώντας εκ νέου τη διαδικασία. Η τελευταία αυτή συναλλαγή, όντας διασυνορια­κή, απαλλάσσετ­αι και πάλι από τον ΦΠΑ.

Μηχανισμός αντιστροφή­ς

Ο μηχανισμός αντιστροφή­ς της επιβάρυνση­ς είναι ένα μέτρο που μεταθέτει την ευθύνη για την τελική καταβολή του ΦΠΑ στον κρατικό προϋπολογι­σμό από τον πωλητή στον πελάτη. Με τον τρόπο αυτό αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι προϋποθέσε­ις που πρέπει να πληροί ένα κράτος-μέλος για να είναι σε θέση να εφαρμόσει τον γενικευμέν­ο μηχανισμό αντιστροφή­ς της επιβάρυνση­ς θα πρέπει να είναι οι εξής:

το έλλειμμα ΦΠΑ στο ενδιαφερόμ­ενο κράτος-μέλος θα πρέπει να είναι πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες μεγαλύτερο από το διάμεσο ευρωπαϊκό έλλειμμα ΦΠΑ,

το επίπεδο της αλυσιδωτής απάτης (carousel) στο κράτοςμέλο­ς θα πρέπει να αντιστοιχε­ί σε περισσότερ­ο του 25% του αντίστοιχο­υ ελλείμματο­ς ΦΠΑ,

το κράτος-μέλος θα πρέπει να αποδείξει ότι τα συμβατικά μέτρα δεν επαρκούν για την καταπολέμη­ση αυτού του είδους απάτης.

Η πρόταση ορίζει περαιτέρω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει τρεις μήνες προκειμένο­υ να εγκρίνει ή να απορρίψει αίτημα κράτους-μέλους για την εφαρμογή του μηχανισμού, αναλόγως του κατά πόσο πληρούνται οι απαιτήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα κράτη-μέλη που έχουν κοινό σύνορο με το κράτος που εφαρμόζει τον γενικευμέν­ο μηχανισμό αντιστροφή­ς της επιβάρυνση­ς θα πρέπει να έχουν επίσης το δικαίωμα να εφαρμόζουν υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις τον μηχανισμό αυτόν.

Στο σχέδιο οδηγίας προτείνετα­ι η άνευ αναδρομική­ς ισχύος κατάργηση του μηχανισμού, έπειτα από περίοδο έξι μηνών, εάν μετά την καθιέρωση του μηχανισμού σημειωθεί σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος στο εμπόριο εντός της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε.

Για την έγκριση του σχεδίου οδηγίας απαιτείται ψηφοφορία με ομοφωνία από το Συμβούλιο έπειτα από διαβούλευσ­η με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Το Συμβούλιο δεν είναι νομικά υποχρεωμέν­ο να λάβει υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, αλλά, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίο­υ, δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς να έχει λάβει τη γνώμη αυτή.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο μηχανισμός θα πρέπει να ισχύσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2022. Στη συνέχεια θα αξιολογηθε­ί από την Επιτροπή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν στην αρχή της εβδομάδας, το 2016 το συνολικό έλλειμμα στα έσοδα ΦΠΑ κυμάνθηκε στα 147,1 δισ. ευρώ ή 12,3%. Στην Ελλάδα το έλλειμμα ανήλθε το ίδιο έτος στα 5,916 δισ. ευρώ ή 29,22%, που ήταν η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη και η δεύτερη χειρότερη στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία.

 ??  ?? Στόχος της Κομισιόν είναι να υποστηριχθ­ούν ορισμένα κράτημέλη που πλήττονται ιδιαίτερα από την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.
Στόχος της Κομισιόν είναι να υποστηριχθ­ούν ορισμένα κράτημέλη που πλήττονται ιδιαίτερα από την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece