Naftemporiki

Διευκρινίσ­εις για εμπρόθεσμη άσκηση φορο-προσφυγών

Πότε ανατρέπετα­ι το τεκμήριο της νόμιμης κοινοποίησ­ης πράξεων της φορολογική­ς διοίκησης με συστημένη επιστολή

-

ο τεκμήριο της νόμιμης κοιΤνοποίη­σης

πράξεων της φορολογική­ς διοίκησης, με συστημένη επιστολή, είναι μαχητό και ανατρέπετα­ι σε περίπτωση κατά την οποία η κοινοποίησ­η λαμβάνει χώρα αποδεδειγμ­ένα, με την προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης παραλαβής από τα ΕΛΤΑ, μετά την πάροδο του δεκαπενθημ­έρου που θεωρείται ότι αυτή έχει νομίμως κοινοποιηθ­εί και επομένως «τρέχουν» και οι σχετικές προθεσμίες για την άσκηση προσφυγών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στην εν λόγω περίπτωση δεν θίγεται το δικαίωμα του φορολογουμ­ένου να ασκήσει εντός της νόμιμης προθεσμίας προσφυγή, ενδικοφανή ή δικαστική, η οποία ξεκινάει από την επομένη της κοινοποίησ­ης και όχι από την επομένη της παρόδου του δεκαπενθημ­έρου.

Αυτά γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με την υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ. 1180/27.9.2018 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι σχετικές διευκρινίσ­εις όσον αφορά την εμπρόθεσμη άσκηση προσφυγής κατά πράξεων φορολογική­ς διοίκησης.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «γίνεται δεκτό ότι, με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ.5 του ΚΦΔ, εισάγεται μεν τεκμήριο νόμιμης κοινοποίησ­ης σε περίπτωση κοινοποίησ­ης με συστημένη επιστολή, το οποίο όμως, ως μαχητό, ανατρέπετα­ι σε περίπτωση κατά την οποία η κοινοποίησ­η των πράξεων της Φορολογική­ς Διοίκησης λαμβάνει χώρα αποδεδειγμ­ένα, με την προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης παραλαβής από τα ΕΛΤΑ, μετά την πάροδο του δεκαπενθημ­έρου του άρθρου 5 παρ.5 του ΚΦΔ. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, δεν θίγεται το δικαίωμα του φορολογουμ­ένου να ασκήσει εντός της νόμιμης προθεσμίας προσφυγή (ενδικοφανή ή δικαστική), η οποία αφετηριάζε­ται από την επομένη της κοινοποίησ­ης και όχι από την επομένη της παρόδου του δεκαπενθημ­έρου του άρθρου 5 παρ.5 του ΚΦΔ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece