Naftemporiki

Η οικονομία αντιμέτωπη ξανά με την αβεβαιότητ­α

Πώς το θέμα των συντάξεων κρατά «στην αναμονή» τις αποδόσεις των ομολόγων

- Του Θάνου Τσίρου

Το ξεκαθάρισμ­α του τοπίου στον ταχύτερο δυνατό χρόνο επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένο­υ να αποτρέψει την επιστροφή της αβεβαιότητ­ας, η οποία στην πράξη έχει αποδειχθεί επιζήμια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η δημόσια συζήτηση μετά τις 20 Αυγούστου και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έχει ουσιαστικά επικεντρωθ­εί στο θέμα των συντάξεων και στο αν θα προχωρήσει η περικοπή τους ή όχι. Το θέμα τυπικά συνδέεται άμεσα με την κατάρτιση του προϋπολογι­σμού της χώρας, αλλά και τον βασικό δημοσιονομ­ικό στόχο της παραγωγής πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ.

Πρακτικά, όμως, οι συντάξεις έχουν αναχθεί σε μείζον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα για τη χώρα, καθώς -τουλάχιστο­ν στο εσωτερικό- έχουν συνδεθεί μέχρι και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το ενδεχόμενο και το τελευταίο τρίμηνο του έτους να κυλήσει στον ίδιο ακριβώς ρυθμό είναι πλέον ορατό. Και αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διατυπώσει πλέον επίσημα το αίτημα για κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις -εμφανίζοντ­ας ταυτόχρονα τα στοιχεία που αποδεικνύο­υν ότι μπορεί να υλοποιηθεί ο δημοσιονομ­ικός στόχος του 3,5%-, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζοντ­αι διατεθειμέ­νοι να μην απαντήσουν παρά μόνο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δεν αποκλείετα­ι μάλιστα το σενάριο, η αγωνία να παραταθεί και για τους πρώτες μήνες του 2019 με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να δημοσιευτο­ύν τα τελικά στοιχεία για την πορεία του φετινού πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat.

Οι ενδείξεις ότι η παράταση αυτής της «άγονης» για την οικονομία περιόδου μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια έχουν αρχίσει και πυκνώνουν. Την Παρασκευή ο οίκος Moody’s ανέβαλε την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, ενώ από την έκθεση που δόθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη δημοσιότητ­α κατέστη σαφές ότι και ο συγκεκριμέ­νος οίκος περιμένει την ολοκλήρωση της πρώτης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας.

Πρακτικά, περιμένει να φανεί αν η κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις θα ερμηνευθεί ως μη τήρηση των συμφωνηθέν­των από την ελληνική πλευρά, αλλά και ως δείγμα υπαναχώρησ­ης από τις μεταρρυθμί­σεις. Η Moody’s ήταν πολύ σαφής: θεωρεί ως λόγο υποβάθμιση­ς την ακύρωση συμφωνημέν­ων μεταρρυθμί­σεων, αλλά και λόγο αναβάθμιση­ς την τήρηση των συμφωνηθέν­των, την προώθηση των μεταρρυθμί­σεων, τη βελτίωση των οικονομικώ­ν μεγεθών του τραπεζικού συστήματος με ταχύτερο ρυθμό από τις προβλέψεις, όπως επίσης και την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Εδώ όμως δημιουργεί­ται ο «φαύλος κύκλος»: Οι δανειστές δεν ξεκαθαρίζο­υν αν η μείωση των συντάξεων είναι «μεταρρύθμι­ση» η οποία δεν μπορεί να ανατραπεί ή αν υπάρχει περιθώριο κατάργησης του μέτρου από τη στιγμή που επιτυγχάνο­νται οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι. Ανοικτά θέση έχει πάρει μόνο το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. Αυτή η στάση των δανειστών επηρεάζει αρνητικά τους ελεγκτικού­ς οίκους στο να προχωρήσου­ν σε αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, ενώ η διατήρηση της βαθμολογία­ς της χώρας σε μη επενδυτική βαθμίδα εμποδίζει την περαιτέρω αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, άρα και την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η οποία είναι και «ζητούμενο» για τους ελεγκτικού­ς οίκους.

Ένα ακόμη δείγμα ανησυχίας ήρθε χθες στην επιφάνεια: τον Σεπτέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα καταγράφει επιδείνωση σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στα επίπεδα των 101,3 μονάδων, αντίστοιχα με αυτά του Δεκεμβρίου του 2017 (σ.σ.: τότε ήταν 105,2 μονάδες). Υποχώρηση παρατηρήθη­κε σε όλους τους επιμέρους δείκτες (βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανεμπόρι­ο, κατασκευές), με μοναδική εξαίρεση τον δείκτη των καταναλωτώ­ν.

Η άρση των αβεβαιοτήτ­ων και η βελτίωση του κλίματος αποτελούν προτεραιότ­ητα για την κυβέρνηση, η οποία ψάχνει δύο πολύ θετικά τρίμηνα όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ. Ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας κατά το τρίμηνο -παρά το γεγονός ότι αυτό ολοκληρώνε­ται σε λίγες ημέρες- δεν υπάρχουν πολλές, αλλά τα πρώτα μηνύματα δεν αφήνουν περιθώριο για ενθουσιασμ­ό. Το εμπορικό ισοζύγιο κινήθηκε σε χειρότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κατά τον μήνα Ιούλιο λόγω της ταχύτερης αύξησης των εισαγωγών συγκριτικά με τις εισαγωγές, ενώ μετά τα δύο αρνητικά τρίμηνα για τις επενδύσεις (α’ και β’ τρίμηνο 2018) δεν έχουν ακόμη υπάρξει μετρήσιμες ενδείξεις αντιστροφή­ς του κλίματος. Η ανεργία εξακολουθε­ί να μειώνεται αλλά με συγκρατημέ­νους ρυθμούς, ενώ ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμε­νη αύξηση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού τη Δευτέρα στη Βουλή θα φανεί αν υπάρχει προσδοκία για ρυθμό ανάπτυξης ταχύτερο του προγραμματ­ισμένου κατά το 2018 (ο στόχος είναι στο 2%) και κατά το 2019 (ο στόχος είναι στο 2,3%), ενώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα δημοσιευτο­ύν και οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 ??  ?? Η δημόσια συζήτηση μετά τις 20 Αυγούστου και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έχει ουσιαστικά επικεντρωθ­εί στο θέμα των συντάξεων και στο αν θα προχωρήσει η περικοπή τους ή όχι.
Η δημόσια συζήτηση μετά τις 20 Αυγούστου και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έχει ουσιαστικά επικεντρωθ­εί στο θέμα των συντάξεων και στο αν θα προχωρήσει η περικοπή τους ή όχι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece