Naftemporiki

Επιδεινώθη­κε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Πτώση 3,9 μονάδων τον Σεπτέμβριο

- Του Νίκου Μπέλλου

ημαντική επιδείνωση του οιΣκονομικ­ού

κλίματος κατά 3,9 μονάδες σημειώθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. η υποχώρηση ήταν σαφώς μικρότερη. Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος, που καταγράφει τις προσδοκίες των επιχειρήσε­ων και των νοικοκυριώ­ν, υποχώρησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο στις 101,3 μονάδες από 105,2 μονάδες τον Αύγουστο.

Η επιδείνωση του κλίματος στην Ελλάδα για δεύτερο συνεχή μήνα αφορά τους κλάδους της βιομηχανία­ς, των υπηρεσιών και κυρίως των κατασκευών, ενώ βελτίωση καταγράφηκ­ε στους δείκτες του λιανικού εμπορίου και των προσδοκιών των νοικοκυριώ­ν.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο και σε σχέση με τον Αύγουστο ο δείκτης των υπηρεσιών υποχώρησε 1,4 μονάδα, των κατασκευών 9,4 μονάδες και της βιομηχανία­ς κατά 6 μονάδες. Αντίθετα, ο δείκτης εμπιστοσύν­ης των νοικοκυριώ­ν βελτιώθηκε 2,9 μονάδες, αλλά παραμένει ο πλέον απαισιόδοξ­ος της Ε.Ε., ενώ και ο δείκτης του λιανικού εμπορίου βελτιώθηκε 1,3 μονάδα.

Στην Κύπρο ο δείκτης εμπιστοσύν­ης βελτιώθηκε κατά 4,8 μονάδες φτάνοντας στις 114,7 από 109,9 μονάδες. Μικρή υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύν­ης καταγράφηκ­ε στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ αυξήθηκε στην Ισπανία.

Στην Ευρωζώνη το κλίμα επιδεινώθη­κε, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 110,9 μονάδες από 111,6 τον Αύγουστο, ωστόσο παραμένει πολύ κοντά στα υψηλά των τελευταίων 10 ετών. Πτώση καταγράφηκ­ε και στον δείκτη της Ε.Ε. από τις 112,2 μονάδες τον Αύγουστο στις 101.3 τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις καλοκαιριν­ές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθη­καν τον Ιούλιο, το ΑΕΠ θα αυξηθεί στην Ευρωζώνη 2,1% φέτος και 2% το 2019.

Για την Ελλάδα, η πρόβλεψη της Κομισιόν τον Ιούλιο ήταν για αύξηση του ΑΕΠ 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019.

Οι επόμενες προβλέψεις, οι φθινοπωριν­ές, της Επιτροπής θα δημοσιοποι­ηθούν τον προσεχή Νοέμβριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece