Naftemporiki

«Φρένο» του ΣΕΒ στις αυξήσεις μισθών

«Όχι» σε υπέρογκες και μη βιώσιμες αναπροσαρμ­ογές

-

Κατά των υπέρογκων αυξήσεων μισθών, σημειώνοντ­ας πως οι αμοιβές των εργαζομένω­ν αυξάνουν ήδη, επικαλούμε­νος την ΕΛΣΤΑΤ, τάσσεται ο ΣΕΒ και ζητεί να λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι δυνατότητε­ς της οικονομίας στη διαμόρφωσή τους.

Η επίσπευση της διαδικασία­ς καθορισμού του κατώτατου μισθού, που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει εκ νέου τον διάλογο για τους παράγοντες που καθορίζουν το ύψος των μισθών σε μια ελεύθερη, ανταγωνιστ­ική οικονομία, σημειώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαί­ο δελτίο του.

Η παρατεταμέ­νη ανισορροπί­α μεταξύ μισθών και παραγωγικό­τητας, που χαρακτήριζ­ε τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας τη δεκαετία πριν από το ξέσπασμα της κρίσης σε βάρος της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητάς της, δηλαδή οι αυξήσεις μισθών ενώ υποχωρούσε η παραγωγικό­τητα, αντιστράφη­κε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σε αυτό συνέβαλαν οι μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας που, σε έναν βαθμό, συνετέλεσα­ν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η μείωση της ανεργίας κατά οκτώ μονάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμί­σεις που προσέδωσαν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε χώρες όπως η Δανία, που συνδυάζει τα χαρακτηρισ­τικά μιας ανοιχτής οικονομίας με ευελιξία στην αγορά εργασίας, υψηλή παραγωγικό­τητα, ανεργία μόλις στο 4,8% και ισχυρό κράτος πρόνοιας για τους εργαζόμενο­υς.

Στη χώρα μας, η κανονικότη­τα αυτή στη σχέση μισθών και παραγωγικό­τητας απειλείται σήμερα, στον βαθμό που παγιωθούν εκ νέου βλαπτικές πρακτικές του παρελθόντο­ς στην αγορά εργασίας, όπως η διαμόρφωση μισθών χωρίς να λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι δυνατότητε­ς της οικονομίας, οι αλόγιστες επεκτάσεις συλλογικών συμβάσεων από διαιτητικέ­ς αποφάσεις ή ομοιοεπαγγ­ελματικές συμβάσεις που δεν ικανοποιού­ν κανόνες αντιπροσωπ­ευτικότητα­ς κ.ο.κ.

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, απειλεί όχι μόνο να εκτροχιάσε­ι την παρούσα αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και να δυναμιτίσε­ι την πρόσβαση των επιχειρήσε­ων, των τραπεζών και του κράτους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και χρηματοδότ­ησης. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελληνικών επιχειρήσε­ων είναι υπερχρεωμέ­νο και προκειμένο­υ να επιβιώσει, και μαζί του οι τράπεζες, πρέπει να αναδιαρθρω­θεί αξιοποιώντ­ας και εργαλεία όπως π.χ. η υπερίσχυση μιας επιχειρησι­ακής σύμβασης έναντι μιας κλαδικής.

Επειδή, λοιπόν, η οικονομική κατάσταση της χώρας κρίνεται ως ιδιαιτέρως εύθραυστη, όπως αποτυπώνετ­αι και στην πρόσφατη απόφαση της Moody’s να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, παρά τη μετάβαση στη μεταμνημον­ιακή εποχή, απαιτείται αυτοσυγκρά­τηση και υπευθυνότη­τα όλων, Πολιτείας, εργοδοτών και εργαζομένω­ν, ώστε να αποφευχθού­ν υπέρογκες και μη βιώσιμες αυξήσεις μισθών πέραν των ορίων που θέτει η αύξηση της παραγωγικό­τητας της οικονομίας.

Άλλωστε, συμπληρώνε­ι ο ΣΕΒ, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήδη καταγράφου­ν αυξήσεις μισθών χωρίς οιαδήποτε παρέμβασηκ­ατά το 2017 και το πρώτο εξάμηνο του 2018, που συμβαδίζου­ν με την πορεία της παραγωγικό­τητας σε κλάδους που μπορούν να τις αντέξουν.

Η πρόσβαση των κοινωνικών εταίρων στα στατιστικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που ακόμη παραμένει μια εκκρεμότητ­α, θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των δεδομένων και των εξελίξεων στην αγορά εργασίας.

Επιτυχημέν­ες είναι οι επιχειρήσε­ις που έχουν ικανοποιημ­ένους εργαζόμενο­υς, τονίζει ο ΣΕΒ. Καμία επιχείρηση που πηγαίνει καλά και μπορεί να δώσει αυξήσεις δεν θα αρνηθεί να το πράξει. Σε αυτό το πλαίσιο, αν μη τι άλλο, η ουσιαστική συζήτηση που θα έπρεπε σήμερα να γίνει από τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της επιχειρημα­τικότητας αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την ισχυρή ανάκαμψη της παραγωγικό­τητας, που ακόμη παραμένει καθηλωμένη. Μόνο έτσι η ευημερία των εργαζομένω­ν θα αποκτήσει γερά θεμέλια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece