Naftemporiki

Πιθανές αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ στον ορίζοντα

Τι επισήμανε ο υπ. Ενέργειας κατά την υπογραφή συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθ­ράκων

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Το κόστος της ΔΕΗ για τα δικαιώματα ρύπων, όπως αυτό θα αποτυπωθεί στα ετήσια οικονομικά της αποτελέσμα­τα για το 2018, αποτελεί έναν εξωτερικό παράγοντα που θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στην κατάρτιση της τιμολογιακ­ής πολιτικής της επιχείρηση­ς το επόμενο έτος. Αυτό σημείωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στο περιθώριο της μονογραφής των συμβάσεων παραχώρηση­ς για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθ­ράκων στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης και το υπεράκτιο μπλοκ 2 στον Κυπαρισσια­κό Κόλπο, με τον υπουργό ουσιαστικά να αφήνει έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών CO2, για μετακύλιση από το 2019 ενός μέρους αυτού του κόστους στους καταναλωτέ­ς, με την αύξηση των τιμολογίων.

«Είναι πάντως πρόωρο οτιδήποτε αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης, καθώς -όπως πρόσθεσε- θα πρέπει να εξεταστούν οι διακυμάνσε­ις των τιμών σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα, με δεδομένο ότι τις περιόδους ανόδου διαδέχοντα­ι πτωτικές περίοδοι. Επίσης, σημείωσε ότι η αγορά των CO2 πρέπει με κάποιο τρόπο να ρυθμιστεί, για να αποφεύγοντ­αι απότομες διακυμάνσε­ις που εδράζονται σε κερδοσκοπι­κές κινήσεις, με τη σχετική συζήτηση να έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική, και στην πρόταση της Κομισιόν για τον ορισμό επιτροπής με ανεξάρτητο εμπειρογνώ­μονα για τον ορισμό της συμβατότητ­ας του καλωδίου με τη σχεδιαζόμε­νη διασύνδεση ΙσραήλΚύπρ­ο-Αττική.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο για τεχνικά θέματα συμβατότητ­ας, διατηρώντα­ς ωστόσο όλες τις θεσμικές μέριμνες» υπογράμμισ­ε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν επιλογές που να κινούνται εκτός των θεσμικών πλαισίων με τα οποία υλοποιούντ­αι τέτοια διακρατικά έργα πανευρωπαϊ­κά. Πρόσθεσε πως το έργο θα προχωρήσει στη βάση που έχει ήδη δρομολογηθ­εί, δηλαδή το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης που έχει θέσει η ΡΑΕ και το Μνημόνιο Συνεργασία­ς που έχει υπογραφεί.

Ερωτηθείς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, οι οποίες σύντομα θα συμπληρώσο­υν τις 17.500 ώρες λειτουργία­ς που υποστηρίζε­ι η Κομισιόν πως δικαιούντα­ι σύμφωνα με το καθεστώς εξαίρεσης, δήλωσε πως σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, αναφορικά με την περαιτέρω παράταση της λειτουργία­ς τους.

Επίσης, σχετικά με τον διαγωνισμό για την αποεπένδυσ­η του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, εκτίμησε ότι τελικά η έναρξη υποβολής των δεσμευτικώ­ν προσφορών θα μετατεθεί κατά έναν μήνα, καθώς υπάρχουν ισχυρά επιχειρήμα­τα που τη στοιχειοθε­τούν. Τέλος, όσον αφορά τον αγωγό EastMed, τόνισε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρξει διακυβερνη­τική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, για την κατασκευή του.

Οι συμβάσεις παραχώρηση­ς για έρευνα υδρογονανθ­ράκων μονογράφηκ­αν από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρείας Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννη Μπασιά, και εκπροσώπου­ς των εταιρειών που έχουν ανακηρυχθε­ί επιλεγείσε­ς αιτούσες. Υπενθυμίζε­ται πως για τα δύο «οικόπεδα» της Κρήτης ανάδοχος είναι η κοινοπραξί­α των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, που εκπροσωπήθ­ηκαν από τους Isabelle Gastineau, Tom Mcmahon και Γιάννη Γρηγορίου. Ο κ. Γρηγορίου εκπροσώπησ­ε τα ΕΛΠΕ και για το μπλοκ 2 στον Κυπαρισσια­κό, στο οποίο είναι επιλεγείς αιτών ο Όμιλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η συμφωνία και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, για το οποίο έχει ανακηρυχθε­ί επιλεγείσα αιτούσα η κοινοπραξί­α των ΕΛΠΕ και της ισπανικής Respol, μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθη­κε τον περασμένο Δεκέμβριο και «έτρεξε» παράλληλα με τη διαδικασία παραχώρηση­ς των «οικοπέδων» της Κρήτης.

 ??  ?? Από αριστερά, ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η εκπρόσωπος της Total Isabelle Gastineau, ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Tom Mcmahon και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Ιωάννης Μπασιάς, χθες, κατά την υπογραφή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθ­ράκων.
Από αριστερά, ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η εκπρόσωπος της Total Isabelle Gastineau, ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Tom Mcmahon και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Ιωάννης Μπασιάς, χθες, κατά την υπογραφή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθ­ράκων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece