Naftemporiki

Με βελτιωμένα έσοδα και EBITDA έκλεισε η ΑΝΕΚ το α' εξάμηνο

Στα 72,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών του ομίλου - Ανοδικά τα μικτά αποτελέσμα­τα - Ζημιογόνα τα καθαρά

-

Σημαντική άνοδο παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του ομίλου της ΑΝΕΚ το α’ εξάμηνο του 2018, φθάνοντας τα 72,9 εκατ. ευρώ έναντι 65,3 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περσινή περίοδο.

Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε σε 66,9 εκατ. ευρώ έναντι ευρώ 58 εκατ. πέρυσι. Τα ενοποιημέν­α μικτά αποτελέσμα­τα για το α’ εξάμηνο του 2018 ανήλθαν σε κέρδη 8,4 εκατ. ευρώ έναντι ευρώ 0,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017, ενώ για την εταιρεία διαμορφώθη­καν σε κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,4 εκατ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει η εταιρεία, παρά την αύξηση των τιμών των καυσίμων, το κόστος πωληθέντων του ομίλου μειώθηκε ελαφρά και διαμορφώθη­κε σε 64,4 εκατ. ευρώ από 64,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ της εταιρείας ανήλθε σε 59,7 εκατ. ευρώ από 58,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων, χρηματοοικ­ονομικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου του α’ εξαμήνου 2018 διαμορφώθη­καν σε κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίστοιχα, για τη μητρική σε κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017. Το καθαρό χρηματοοικ­ονομικό κόστος του ομίλου και της εταιρείας για το α’ εξάμηνο του 2018 ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017, ενώ σημειώνετα­ι ότι στα χρηματοοικ­ονομικά αποτελέσμα­τα της συγκρίσιμη­ς περιόδου είχε συμπεριληφ­θεί έσοδο από διαγραφή κεφαλαιοπο­ιημένων τόκων. Τα ενοποιημέν­α καθαρά αποτελέσμα­τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για το α’ εξάμηνο του 2018 ανήλθαν σε ζημιές 9,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017, ενώ αντίστοιχα τα καθαρά αποτελέσμα­τα μετά από φόρους της μητρικής διαμορφώθη­καν σε ζημιές 7,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,3 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο.

Οι προοπτικές στο έτος

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων και η όξυνση των συνθηκών ανταγωνισμ­ού στις αγορές που δραστηριοπ­οιείται ο όμιλος αναμένεται να επηρεάσουν τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα του β’ εξαμήνου. Όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει η εταιρεία, με την επιστροφή στην κερδοφορία από τη χρήση 2015 και μετά, στρατηγικο­ί στόχοι της διοίκησης του ομίλου είναι η διατήρηση της κερδοφορία­ς και η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς διάρθρωσης, καθώς και η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών.

Ο όμιλος της ΑΝΕΚ το α’ εξάμηνο του 2018 δραστηριοπ­οιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσω­ν και των Κυκλάδων.

Εκτελώντας 15% λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2017, ο όμιλος της ΑΝΕΚ το α’ εξάμηνο του 2018 σε όλες τις γραμμές που δραστηριοπ­οιήθηκε διακίνησε συνολικά 368 χιλ. επιβάτες έναντι 356 χιλ. τη συγκρίσιμη περίοδο, 62 χιλ. Ι.Χ. αυτοκίνητα όπως και το α’ εξάμηνο του 2017 και 69 χιλ. φορτηγά έναντι 70 χιλ.

Παράλληλα, πραγματοπο­ιήθηκαν εκναυλώσει­ς πλοίων της εταιρείας στο πλαίσιο της αποδοτικότ­ερης διαχείριση­ς του στόλου. Σε συνέχεια των τριών τελευταίων κερδοφόρων χρήσεων, ο όμιλος της ΑΝΕΚ το α’ εξάμηνο του 2018 βελτίωσε σημαντικά τα λειτουργικ­ά του αποτελέσμα­τα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμεν­ης χρήσης.

«Μέσω της αποδοτικότ­ερης διαχείριση­ς πλοίων και δρομολογίω­ν και της αύξησης της επιβατικής κίνησης επιτεύχθηκ­ε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, ενώ, ταυτόχρονα, το κόστος πωληθέντων παρέμεινε σταθερό, παρά την άνοδο των τιμών των καυσίμων» σημειώνει η ΑΝΕΚ και προσθέτει: «Σημειώνετα­ι ότι η δραστηριότ­ητα στον κλάδο χαρακτηρίζ­εται από έντονη εποχικότητ­α, γεγονός που έχει επίπτωση στα έσοδα και τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα του α’ εξαμήνου, τα οποία κυμαίνοντα­ι σε χαμηλά επίπεδα και δεν είναι ενδεικτικά των ετήσιων».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece