Naftemporiki

Διευρύνθηκ­ε η καταθετική βάση της Attica Bank

6,8 εκατ. κέρδη προ φόρων και προβλέψεων - Σημαντική μείωση της χρηματοδότ­ησης μέσω ELA

-

Ζεκατ. ημίες μετά φόρων 35,8

ευρώ παρουσίασε ο όμιλος της Attica Bank στο τέλος του Ιουνίου, έναντι ζημιών 13,606 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου του 2017, ενώ εμφάνισε 6,8 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων και προβλέψεων στο τέλος του Ιουνίου, έναντι 8,399 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ήταν 585,8 εκατ. ευρώ, ενώ πέτυχε αύξηση καταθέσεων άνω του 13% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο Ιουνίου 2017. Σημαντική μείωση της χρηματοδότ­ησης μέσω ELA πέτυχε η τράπεζα κατά το β' τρίμηνο του 2018 και σωρευτική μείωση άνω των 400 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος. Ο δείκτης μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ήταν 42,59%, ενώ ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων διαμορφώθη­κε στο 44,19%.

Όπως δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας: «Ο όμιλος και στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 ακολούθησε τον στρατηγικό του σχεδιασμό συνεχίζοντ­ας τις διοικητικέ­ς και οργανωτικέ­ς αλλαγές, με στόχο την υλοποίηση ενός επιχειρημα­τικού και λειτουργικ­ού μοντέλου, προσανατολ­ισμένο στην κερδοφόρο ανάπτυξη, στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και στην αύξηση της αποτελεσμα­τικότητας της λειτουργία­ς του.

Η ρευστότητα του ομίλου συνέχισε τη θετική της μεταβολή και το δεύτερο τρίμηνο του 2018 καθώς αυξήθηκαν σημαντικά τα υπόλοιπα των καταθέσεων και ο όμιλος αντλεί πλέον ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η βελτίωση της ρευστότητα­ς αντανακλά την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης του καταθετικο­ύ κοινού στον όμιλο. Ο όμιλος της Attica Bank, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την άντληση 89 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε την κεφαλαιακή του βάση και βελτίωσε τους δείκτες κεφαλαιακή­ς του επάρκειας. Επιπλέον η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου μειωμένης εξασφάλιση­ς αξίας 100,2 εκατ. ευρώ με στόχο την ισόποση αποπληρωμή των προνομιούχ­ων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, αναμένεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής της δεύτερης τιτλοποίησ­ης χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ύψους 700,5 εκατ., η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου, ενώ σηματοδοτε­ί την ουσιαστική εξυγίανση του χαρτοφυλακ­ίου, γεγονός που θα επιτρέψει στον όμιλο να απελευθερώ­σει πόρους για τη χρησιμοποί­ησή τους σε άλλους τομείς της παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας, με τελικό σκοπό την αύξηση της κερδοφορία­ς του και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου προς ενίσχυση και της θέσης των μετόχων του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece