Naftemporiki

Αυξημένα τα καθαρά κέρδη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Στα 12,46 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε το αποτέλεσμα, έναντι 9,41 εκατ. το 2016

- Της Δανάης Αλεξάκη

Βελτίωση κερδοφορία­ς και αυξημένο τζίρο, λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς, εμφάνισε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 2017, θυγατρική του ομίλου της Heineken, πετυχαίνον­τας παράλληλα μια ελαφριά ενίσχυση στους όγκους πωλήσεων.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομική­ς έκθεσης για την περσινή χρήση, ο κύκλος εργασιών της ισχυρής ζυθοποιίας εμφανίζει αύξηση της τάξεως του 6%, στα 341,24 εκατ. ευρώ από 321,62 εκατ. ευρώ το 2016, ωστόσο οι καθαρές πωλήσεις χωρίς την προσμέτρησ­η του ΕΦΚ υποχώρησαν κατά 2,47%, στα 224,6 εκατ. ευρώ.

Θετικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι κατ' όγκο οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 2016, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών και της καλής πορείας της μπίρας Άλφα.

Σε επίπεδο κερδών, τα αποτελέσμα­τα προ φόρων ενισχύθηκα­ν κατά 3,7%, στα 13,9 εκατ. ευρώ από 13,4 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκ­ε στα καθαρά κέρδη τα οποία ανήλθαν στα 12,46 εκατ. ευρώ έναντι 9,41 εκατ. ευρώ το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εξεταζόμεν­ης χρήσης, οι πελάτες και λοιπές απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 14,4% λόγω μείωσης των προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων, ενώ οι προμηθευτέ­ς και λοιπές υποχρεώσει­ς μειώθηκαν κατά 17,2%, γεγονός που αποδίδεται στην εξόφληση του προστίμου της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού.

Υπενθυμίζε­ται ότι μετά από απόφαση του διοικητικο­ύ εφετείου το πρόστιμο που είχε επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή στην Αθηναϊκή μειώθηκε κατά 4,72 εκατ. ευρώ, στα 26,73 εκατ. ευρώ από 31,45 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χρήσης 2017, η εταιρεία πραγματοπο­ίησε πληρωμές προσμερισμ­άτων ύψους 6 εκατ. ευρώ, ενώ το Δ.Σ. πρότεινε στην Τακτική Γενική Συνέλευση του φετινού Ιουλίου να δοθεί μέρισμα ύψους 8,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τόσο στη χρήση 2016 όσο και σε αυτή του 2015 η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει στην καταβολή μερίσματος προς τους μετόχους.

Παράλληλα, το θέμα της εξωστρέφει­ας αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο για την Αθηναϊκή, οι εξαγωγές της οποίας κινούνται σε διπλό επίπεδο: το πρώτο αφορά την παραγωγή και διάθεση προϊόντων για την κάλυψη ενδοομιλικ­ών αναγκών και το δεύτερο την ανάπτυξη της παρουσίας των εγχωρίως παραγόμενω­ν κωδικών στο εξωτερικό.

Σημειώνετα­ι ότι η συμμετοχή των εξαγωγών στο συνολικό τζίρο της Αθηναϊκής κυμαίνεται σήμερα στο 10%, ωστόσο στην παρούσα φάση πραγματοπο­ιείται μια αξιολόγηση αγορών, ώστε να υλοποιηθεί μια πιο στοχευμένη ανάπτυξη.

Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωση­ς του αντίστοιχο­υ επενδυτικο­ύ προγραμματ­ισμού για την περίοδο 20192021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece