Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Σημαντικά κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι ευρώ και φράγκου

- Της Έφης Τριήρη

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας βρέθηκε χθες το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, βρίσκοντας στήριγμα στην απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια με την προοπτική περισσότερ­ων επιτοκιακώ­ν αυξήσεων φέτος. Από την άλλη πλευρά, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα δέχτηκε πιέσεις από τις φημολογίες γύρω από τον προϋπολογι­σμό της Ιταλίας.

Το δολάριο άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του ελβετικού φράγκου και του καναδικού δολαρίου, το οποίο υποχώρησε αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τον Καναδά για το βραδύ ρυθμό των διαπραγματ­εύσεων για τη ΝΑFTA. Μία ημέρα πιο πριν, η Fed αύξησε τα επιτόκια για τρίτη φορά στη διάρκεια του 2018, όπως ακριβώς αναμενόταν. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει μία ακόμη αύξηση τον Δεκέμβριο, τρεις για το 2019 και μία ακόμη το 2020. Η προοπτική αυτή έδωσε έναυσμα στο δολάριο, παρότι η Fed απέσυρε τη λέξη «υποστηρικτ­ική» από το ανακοινωθέ­ν της, κίνηση που ερμηνεύθηκ­ε ως ήπια. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed κινείται ταχύτερα από τις περισσότερ­ες άλλες κεντρικές τράπεζες και αυτό είναι υποστηρικτ­ικό για το δολάριο.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, ο δείκτης δολαρίου ενισχυόταν 0,5%, στις 94,66 μονάδες. Το ευρώ υποχώρησε εν μέσω φημολογιών ότι η συνάντηση για τη συζήτηση του προϋπολογι­σμού στην Ιταλία θα καθυστερού­σε και αυτό πυροδότησε ανησυχίες ότι η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της χώρας επιδιώκει υψηλότερου­ς στόχους για το έλλειμμα. Το ευρώ υποχωρούσε 0,4% στο 1,1690 έναντι του δολαρίου. Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία «ήταν έτοιμος να παραιτηθεί», κάτι που διαψεύστηκ­ε πολύ γρήγορα από εκπρόσωπο του υπουργείου.

Η στερλίνα υποχώρησε στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου, με τους επενδυτές να εξακολουθο­ύν να εμφανίζοντ­αι νευρικοί ως προς την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η στερλίνα υποχωρούσε 0,6% με την ισοτιμία στο 1,3097 έναντι του δολαρίου, πολύ κοντά στο χαμηλό εβδομάδας του 1,3042 που άγγιξε την προηγούμεν­η εβδομάδα. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα παρέμεινε σταθερή στις 89,03 πένες.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε 2%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός, εν μέσω αυξανόμενη­ς αισιοδοξία­ς για επαναπροσέ­γγιση των ΗΠΑ αλλά και από τη στιγμή που η τοπική τράπεζα Akbank εξασφάλισε σημαντικό κοινοπρακτ­ικό δάνειο. Η λίρα σταθεροποι­ήθηκε σε 5,9850 ανά δολάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece