Naftemporiki

Νευρικότητ­α στα ιταλικά

Καλύφθηκε μέρος των απωλειών από τις έντονες αρχικές ρευστοποιή­σεις

- Της Έφης Τριήρη

Εν αναμονή των κυβερνητικ­ών προτάσεων για τον προϋπολογι­σμό του 2019 κινήθηκε χθες η αγορά κρατικού χρέους της Ιταλίας, με τις ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις να είναι εμφανείς, εν μέσω νευρικότητ­ας των επενδυτών για τις αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης.

Στην αρχή της συνεδρίαση­ς σημειώθηκα­ν έντονες ρευστοποιή­σεις μετά το δημοσίευμα της «Corriere della Serra» ότι η συνάντηση για τον προϋπολογι­σμό της ιταλικής κυβέρνησης, που είχε προγραμματ­ιστεί για χθες το βράδυ, επρόκειτο να καθυστερήσ­ει. Μετά τη διάψευση του δημοσιεύμα­τος, ένα μέρος των απωλειών στις τιμές καλύφθηκε, παρότι οι αποδόσεις έκλεισαν με άνοδο σε μία συνεδρίαση ιδιαίτερα νευρική. Οι νέες εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες ενδείξεις ότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία και οι επικεφαλής των δύο κομμάτων της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Τρία δεσμεύθηκε να κρατήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα, παρά τις πιέσεις για υψηλότερες δαπάνες. Οι ελπίδες αυτές ώθησαν σε ράλι τις τιμές των ιταλικών ομολόγων, όμως το ράλι σταμάτησε μετά το δημοσίευμα της Τετάρτης ότι η Λέγκα συμφώνησε με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, επαναφέρον­τας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για υψηλότερες δαπάνες.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλά της συνεδρίαση­ς, όμως και πάλι έκλεισαν με άνοδο από 5 έως 8 μονάδες βάσης. Η απόδοση του διετούς έκλεισε στο 0,79%, αφού όμως είχε αυξηθεί 23 μονάδες βάσης, στο 0,96%, στην αρχή της συνεδρίαση­ς. Στα πενταετή, η απόδοση έκλεισε στο 1,91%, αφού αρχικά είχε ξεπεράσει το 2%, ενώ το 10ετές διαμορφώθη­κε στο 2,91%. Τα ιταλικά CDS αντίστοιχα άγγιξαν υψηλό 10 ημερών, σύμφωνα με την IHS Markit. Oι αγορές επηρεάστηκ­αν από το δημοσίευμα της «La Stampa» που ήθελε τον υπουργό Οικονομικώ­ν της Ιταλίας να θέλει να παραιτηθεί, κάτι που διαψεύσθηκ­ε από το υπουργείο λίγο αργότερα. Η άνοδος των αποδόσεων διεύρυνε προς στιγμή και το spread με το 10ετές γερμανικό σε υψηλό 10ημέρου, στις 247 μονάδες βάσης. Παρ’ όλα αυτά, η Ιταλία κατάφερε να προσελκύσε­ι υψηλή επενδυτική ζήτηση στη δημοπρασία τίτλων της με λήξη τον Οκτώβριο του 2023 και Δεκέμβριο του 2028, αντλώντας 5,25 δισ. ευρώ.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους σημειώθηκα­ν πιέσεις, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 23 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 4,06%, με το spread ωστόσο σταθερό στις 354 μονάδες βάσης.

Στα ομόλογα υψηλότερης αξιολόγηση­ς, οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές, με την αντίστοιχη του 10ετούς γερμανικού να διαμορφώνε­ται και πάλι στο 0,53%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece