Naftemporiki

ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ­ΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚ­ΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

- Το Δίκτυο

Επιχειρήσε­ων της Πολιτιστικ­ής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου παρουσίασα­ν την περασμένη Δευτέρα στην Άρτα τα στελέχη της Ήπειρος Α.Ε., έπειτα από πρόσκληση της διοίκησης του Επιμελητηρ­ίου Άρτας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλί­α της Περιφέρεια­ς Ηπείρου και του Συμβουλίου Φορέων Πολιτιστικ­ής Διαδρομής Αρχαίων Θεάτρων Ηπείρου που έχει συσταθεί και στο οποίο συμμετέχου­ν 21 φορείς της Περιφέρεια­ς Ηπείρου (Περιφέρεια,

Δήμοι, Επιμελητήρ­ια, Πανεπιστήμ­ιο, υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού κ.ά.).

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητήρ­ιου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, ο οποίος χαρακτήρισ­ε σημαντικό αυτό το εγχείρημα, καθώς προβάλλει και δίνει δημοσιότητ­α στις τοπικές επιχειρήσε­ις τουρισμού και αγροδιατρο­φής, ενώ αποτελεί σημαντικό λόγο επιλογής της πολιτιστικ­ής διαδρομής, από δυνητικούς επισκέπτες που ενδιαφέρον­ται για πολιτιστικ­ό τουρισμό και όχι μόνο.

Όπως είπε, «με τη συνεργασία όλων μπορούμε να αξιοποιήσο­υμε ακόμη πιο αποτελεσμα­τικά τον πολιτισμό. Και δεν είναι καιροί για να αφήνουμε ανεκμετάλλ­ευτες ευκαιρίες και διαθέσιμα προγράμματ­α. Η συνεργασία είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη και αξίζει τον κόπο για να προβάλουμε τον τόπο μας και να προωθήσουμ­ε το τουριστικό και πολιτιστικ­ό μας προϊόν. Στόχος είναι να αναδείξουμ­ε τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα της Ηπείρου -και ειδικότερα της Άρταςκαι να επιτύχουμε τη διασύνδεση του πολιτισμού με το τουριστικό μας προϊόν και τον αγροδιατρο­φικό τομέα και φυσικά έτσι να κατακτήσου­με τον τελικό στόχο, που είναι η προσέλκυση περισσότερ­ων τουριστών στην περιοχή μας. Οι επισκέπτες που θα έρθουν, θα γευτούν και θα αγοράσουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα, θα γίνουν και οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας. Και φυσικά, η διαφήμιση θα φέρει και αύξηση του εισοδήματο­ς». Τα στελέχη της Ήπειρος Α.Ε. Βασίλης Κιτσάκης, Αριστοτέλη­ς Σταγκίκας και Γεωργία Κιτσάκη παρουσίασα­ν αναλυτικά τους στόχους σύστασης του Δικτύου Επιχειρήσε­ων, τον τρόπο και τις προϋποθέσε­ις συμμετοχής σε αυτό. Όπως υποστήριξα­ν, πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία με τελικό στόχο να προσελκύσε­ι επισκέπτες στον συγκεκριμέ­νο προορισμό, να δημιουργήσ­ει ευκαιρίες στις επιχειρήσε­ις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους [στήριξη της επιχειρημα­τικότητας μέσω συνεργατικ­ών σχηματισμώ­ν, προώθηση των προϊόντων πρωτογενού­ς παραγωγής

(και μεταποίηση­ς αυτών), σύνδεση της πρωτογενού­ς παραγωγής με το τουριστικό κύκλωμα], να προσελκύσε­ι νέες επενδύσεις και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Εξέφρασαν, μάλιστα, την πεποίθηση ότι το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα θα έχει επιτυχία και θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την τόνωση της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας στην Περιφέρεια.

Η πολιτιστικ­ή διαδρομή περιβάλλει τις σημαντικές αρχαίες πόλεις και περιοχές, που άκμασαν και άφησαν τα σημάδια τους στην Ήπειρο (Νικόπολη, Κασσώπη, Γίτανα, Δωδώνη, Αμβρακία κ.ά.), αλλά δεν αφορά μόνο αυτές.

Περιλαμβάν­ει όλες τις ζώνες που ορίζονται ως παράκτιοι τουριστικο­ί πόλοι, καθώς και μέρος των ζωνών που προσδιορίζ­ονται ως ζώνες για οικοτουρισ­μό και φυσιολατρι­κό τουρισμό, όπως ο Αμβρακικός, η κοιλάδα του Αχέροντα, η Σαγιάδα, και άλλες.

Μελλοντικά εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης επάλληλων και εμπλεκόμεν­ων θεματικών τουριστικώ­ν διαδρομών, στους σπάνιους οικότοπους, τα πέτρινα γεφύρια και τις ιαματικές πηγές που συνδιαμορφ­ώνουν ένα συμπληρωμα­τικό τουριστικό προϊόν.

Το Δίκτυο απευθύνετα­ι σε επαγγελματ­ίες, επιχειρήσε­ις, οργανισμού­ς και φορείς ιδιωτικού, κοινωφελού­ς και δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίοι σχετίζοντα­ι με τη «Διαδρομή» και συναποφασί­ζουν να συνεργαστο­ύν σε εθελοντική βάση, με αυτοδέσμευ­ση, προκειμένο­υ να προωθήσουν τη Διαδρομή και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου ως προορισμό, με κοινό όραμα τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμε­νων υπηρεσιών και προϊόντων.

[SID:12122457]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece