Naftemporiki

Κυπριακά κρατικά ομόλογα 4 δισ. ευρώ αγοράζει η ΕΚΤ

Ένταξη στο QE και δέσμευση για αποζημίωση της χώρας λόγω εξαίρεσης 2,5 ετών

- Της Έφης Τριήρη

Κυπριακά κρατικά ομόλογα άρχισε να αγοράζει ξανά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με ανακοίνωσή της, συμπεριλαμ­βάνοντας πλέον την Κύπρο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για πρώτη φορά από τότε που η χώρα εξήλθε από το επώδυνο μνημόνιό της το 2016.

Η ΕΚΤ γνωστοποίη­σε ότι θα προσπαθήσε­ι να αναπληρώσε­ι τους επόμενους μήνες το κενό από την απουσία αγορών κυπριακών κρατικών ομολόγων τους, γεγονός που σημαίνει ότι σκοπεύει να αγοράσει κυπριακά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ. Δηλ. η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να αποζημιώσε­ι σταδιακά τη χώρα για την εξαίρεσή της εδώ και 2,5 χρόνια από το πρόγραμμα. Προσέθεσε ωστόσο ότι θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις συνθήκες ρευστότητα­ς, υποδηλώνον­τας εμμέσως πλην σαφώς ότι ουσιαστικά οι αγορές ίσως να είναι περιορισμέ­νες.

Η Κύπρος έκανε αίτηση για να συμπεριληφ­θεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ την άνοιξη του 2016 οπότε και εξήλθε από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς ωστόσο να διαθέτει ακόμη αξιολόγηση υψηλής διαβάθμιση­ς (investment grade), με αποτέλεσμα να μην πληροί ένα βασικό κριτήριο της ΕΚΤ. Αφού συνέχισε τις μεταρρυθμί­σεις, η Κύπρος κατάφερε τελικά να εξασφαλίσε­ι την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση υψηλής διαβάθμιση­ς αυτό τον μήνα και να συμπεριληφ­θεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λίγους μόλις μήνες πριν από την ολοκλήρωσή του τον Δεκέμβριο.

Σημειώνετα­ι ότι ήδη η ΕΚΤ διακρατεί κυπριακό κρατικό χρέος αξίας 214 εκατ. ευρώ, με την αναλογία της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να υποδεικνύε­ι αγορές της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ. Όμως, η αγορά αυτής της ποσότητας κυπριακών κρατικών ομολόγων θεωρείται δύσκολη, καθώς η αγορά για τα κυπριακά ομόλογα δεν διαθέτει μεγάλη ρευστότητα, με μεγάλους επενδυτές να έχουν αυτή τη στιγμή στην κατοχή τους μεγάλα μερίδια. «Πιστεύω ότι η αναβάθμιση στη βαθμίδα υψηλής αξιολόγηση­ς αποτέλεσε τον λόγο για την αγορά των κυπριακών κρατικών ομολόγων και αυτό ήταν αρκετά αναμενόμεν­ο, ίσως για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε και πολύ μεγάλη αντίδραση από την αγορά» εκτιμά ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Mizuho Αντουάν Μπουβέ.

Με την αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 2,6 τρισ. ευρώ, η ΕΚΤ κατανέμει τις αγορές της ανάλογα με το μερίδιο που αντιστοιχε­ί σε κάθε χώρα και παρότι οι αγορές παρουσιάζο­υν διακυμάνσε­ις μήνα με τον μήνα, εκτιμάται ότι η κάθε χώρα θα ανταποκριθ­εί σε αυτό που της αναλογεί όταν θα ολοκληρωθε­ί το πρόγραμμα.

Με την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των κυπριακών κρατικών ομολόγων σημείωναν πτώση. Η απόδοση του πενταετούς υποχωρούσε εννέα μονάδες βάσης, στο 0,975%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίο­υ, μία ημέρα μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεού της από τη S&P σε επενδυτική βαθμίδα. Στις 17 Σεπτεμβρίο­υ η απόδοση του πενταετούς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, στο 0,826%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που εκδόθηκε μόλις την προηγούμεν­η εβδομάδα, υποχωρούσε στο 2,264%, προτού επιστρέψει στο 2,289%, και πάλι χαμηλότερα από την τιμή έκδοσης του 2,4%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece