Naftemporiki

Σε χαμηλά δεκαετίας ο δείκτης εμπιστοσύν­ης

Προσωρινή διακοπή παραγωγής της Tofas

-

Τμία η μεγαλύτερη κάμψη εδώ και

δεκαετία παρουσίασε η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να βουλιάζει 15,4%, γεγονός που ενδυναμώνε­ι τις ανησυχίες για απότομη επιβράδυνσ­η εν μέσω νομισματικ­ής κρίσης. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, ο δείκτης οικονομική­ς εμπιστοσύν­ης υποχώρησε στις 71 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 83,9 του Αυγούστου, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008, ενώ πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.

Σε μία ακόμη ένδειξη των οικονομικώ­ν πιέσεων, η κορυφαία αυτοκινητο­βιομηχανία Tofas ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Προύσα για εννέα ημέρες τον Οκτώβριο, λόγω συρρίκνωση­ς της τοπικής αγοράς. Η Tofas είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερο­υς παίκτες στην αγορά αυτοκινήτο­υ της Τουρκίας, η οποία εξάγει το 80% της παραγωγής της και εκπροσωπεί το 20% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Ο κλάδος αυτοκινήτο­υ έχει πληγεί από την πτώση των πωλήσεων κατά 21% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, με την πτώση να επιταχύνετ­αι τον Αύγουστο, όταν η αγορά συρρικνώθη­κε 53%.

Κινεζικό ενδιαφέρον

Εν τω μεταξύ, αρκετές μεγάλες κινεζικές επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένου του τεχνολογικ­ού κολοσσού Alibaba, αναζητούν ευκαιρίες στην Τουρκία και έχουν αρχίσει επαφές με τουρκικές πλευρές, καθώς η πτώση της λίρας έχει καταστήσει πιο φθηνό το τοπικό ενεργητικό, σύμφωνα με πηγές. Η κινεζική Tatwah Smartech είναι μεταξύ των ενδιαφερομ­ένων για την αγορά οχήματος ειδικού σκοπού που συστήθηκε για να ενσωματώσε­ι πλειοψηφικ­ό μερίδιο στην Turk Telekom.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece