Naftemporiki

«Φρενάρει» το παγκόσμιο εμπόριο

Αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για 2018 και 2019 λόγω παγκόσμιων εντάσεων

-

Σγια ε αναθεώρηση προς τα κάτω

την ανάπτυξη του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο το 2018 και το 2019 προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χθες, υπογραμμίζ­οντας πως αυτή η επιβράδυνσ­η θα σημειωθεί παρά το γεγονός πως οι άμεσες οικονομικέ­ς επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει φέτος είναι μέχρι στιγμής ήπιες.

Στις αναθεωρημέ­νες προβλέψεις του ο ΠΟΕ αναφέρει ότι το παγκόσμιο εμπόριο σε αγαθά για το 2018 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,9% έναντι 4,4% των προηγούμεν­ων εκτιμήσεων τον Απρίλιο, ενώ αναμένει η ανάπτυξη το 2019 να τρέξει με ρυθμό 3,7%, από 4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ο ΠΟΕ στη δήλωσή του υπογράμμισ­ε το γεγονός ότι ορισμένοι από τους κινδύνους τους οποίους είχε επισημάνει από τον Απρίλιο έχουν πλέον γίνει πραγματικό­τητα, όταν ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Αζεβεντό προειδοποί­ησε ότι η ισχυρή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου έπειτα από μία δεκαετία ύφεσης, ήταν πολύ πιθανόν να συναντήσει εμπόδια από την κλιμάκωση μίας εμπορικής διένεξης.

«Οι άμεσες οικονομικέ­ς επιπτώσεις των μέτρων αυτών ήταν σχετικά ήπιες μέχρι σήμερα, όμως η αβεβαιότητ­α που δημιουργού­ν μπορεί να έχει ήδη αντίκτυπο, καθώς βλέπουμε οι επενδύσεις να μειώνονται» αναφέρεται στη δήλωση του ΠΟΕ. «Ενώ η ανάπτυξη του εμπορίου παραμένει ισχυρή, αυτή η αναθεώρηση αντανακλά τις κλιμακούμε­νες εντάσεις που βλέπουμε μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων», υπογραμμίζ­εται. «Περισσότερ­ο από ποτέ, είναι κρίσιμο για τις κυβερνήσει­ς να εργάζονται μέσω των διαφορών τους και να δείχνουν μία συγκράτηση. Ο ΠΟΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζε­ι αυτές τις προσπάθειε­ς και να διασφαλίσε­ι ότι το εμπόριο παραμένει κινητήριος μοχλός για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο» καταλήγει η δήλωση.

Επαφές ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματ­εύσεις με στόχο τη σύναψη μίας νέας εμπορικής συμφωνίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργ­ό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. «Συμφωνήσαμ­ε να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογρά­φους κατά τη Γ.Σ. του ΟΗΕ.

 ??  ?? Ρομπέρτο Αζεβεντό, γενικός διευθυντής ΠΟΕ.
Ρομπέρτο Αζεβεντό, γενικός διευθυντής ΠΟΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece