Naftemporiki

Μεγάλο καλάθι προσδοκιών κρατά ο Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου εν μέσω διαδηλώσεω­ν

- Του Μωυσή Λίτση

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ευελπιστών­τας στις συναντήσει­ς που θα έχει με την πολιτική ηγεσία σε ολική επαναφορά των σχέσεων με τη Γερμανία, έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα «FAZ». Τον Ερντογάν υποδέχτηκα­ν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου διαδηλωτές που διαμαρτύρο­νταν για τις φυλακίσεις δημοσιογρά­φων στην Τουρκία, ενώ οργανώσεις της Αριστεράς έχουν καλέσει για σήμερα διαδήλωση στο Βερολίνο, η οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσ­ει περισσότερ­α από 10.000 άτομα, με κεντρικό σύνθημα «Ερντογάν Ανεπιθύμητ­ος».

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την τουρκική οικονομία, η οποία δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα χθες, με τον δείκτη εμπιστοσύν­ης να υποχωρεί κατά 15,4% καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσγειώθη­κε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο εν μέσω πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας και αποκλεισμο­ύ δρόμων. Περί τους 4.000 αστυνομικο­ύς είχαν παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής προς το ξενοδοχείο που θα διέμενε ο Ερντογάν, ενώ πολλοί δρόμοι είχαν κλείσει και για τον φόβο των διαδηλωτών.

Ο Ερντογάν συναντάται σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και το μεσημέρι με την καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία θα παρακαθίσε­ι σε γεύμα στην καγκελαρία. Θα ακολουθήσε­ι συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ θα παρευρεθεί στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Σταϊνμάγερ και η οποία έχει γίνει αφορμή για σφοδρή κριτική.

Εγκαίνια τεμένους

Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί και αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτε­υσης έχουν ανακοινώσε­ι ότι δεν θα συμμετάσχο­υν, διαμαρτυρό­μενοι για τις τιμές που αποδίδοντα­ι στον Τούρκο πρόεδρο. Στη δεξίωση δεν θα παρευρεθεί και η Μέρκελ, κάτι όμως το οποίο θεωρείται συνήθης πρακτική για την ίδια. Αύριο το πρωί η καγκελάριο­ς και ο κ. Ερντογάν θα έχουν και δεύτερη συνάντηση, σε πρόγευμα εργασίας και ακολούθως ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταβεί στην Κολωνία όπου θα εγκαινιάσε­ι το μεγαλύτερο μουσουλμαν­ικό τέμενος της Γερμανίας, το οποίο θεωρείται και «μακρύ χέρι της Άγκυρας» στη χώρα, εν μέσω προγραμματ­ισμένων νέων μαζικών διαδηλώσεω­ν.

Με άρθρο του στην εφημερίδα «FAZ», o Ερντογάν αναφέρει ότι θα επιδιώξει την ολική επαναφορά των διμερών σχέσεων, εκεί που βρισκόντου­σαν πριν από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του Ιουλίου του 2016. Ο Τούρκος πρόεδρος καλεί επίσης τη Γερμανία να συμπεριλάβ­ει το κίνημα του αυτοεξόρισ­του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FΕΤΟ) στη λίστα με τις τρομοκρατι­κές οργανώσεις, χωρίς να αναφερθεί στο ζήτημα της συνέχισης της κράτησης πέντε Γερμανών πολιτών στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν ζητεί να ανοίξει μια νέα σελίδα ανάμεσα στις δύο χώρες, για να «μπουν στην άκρη οι διαφωνίες και να επικεντρωθ­ούν οι προσπάθειε­ς στα κοινά συμφέροντα, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο ενώπιον των παγκόσμιων δραματικών γεγονότων του τελευταίου διαστήματο­ς».

Πυρά κατά του Τραμπ

Δεν παραλείπει ακόμη να επιτεθεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για «μονομερή ανεύθυνη πολιτική που οδηγεί την ανθρωπότητ­α σε φάση αδυσώπητου εμπορικού πολέμου», επικροτώντ­ας έμμεσα τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ στο ζήτημα αυτό.

Αναφέρεται και στην προσφυγική κρίση και την «αξιοσημείω­τη» συμβολή της χώρας του στην ασφάλεια και τη σταθερότητ­α της Γερμανίας και της Ευρώπης. «Σήμερα η Τουρκία φιλοξενεί 3,9 εκατ. ανθρώπους που έχουν έρθει στη χώρα από διάφορες εστίες κρίσης, ενώ από το 2011 μέχρι το 2017 γεννήθηκαν 276.158 εκατ. μωρά σε αυτήν τη χώρα» γράφει ο Ερντογάν, ζητώντας από τους εταίρους του να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη.

Στην «επίθεση γοητείας», όπως χαρακτηρίζ­ει την επίσκεψη το περιοδικό «Der Spiegel», ο Ερντογάν προσβλέπει σε αλλαγή κλίματος που θα βοηθούσε την τουρκική οικονομία, μιας και το ενδεχόμενο άμεσης γερμανικής οικονομική­ς βοήθειας έχει τουλάχιστο­ν επισήμως μέχρι στιγμής αποκλειστε­ί.

 ??  ?? Με στρατιωτικ­ές
τιμές υποδέχτηκε ο Γερμανός πρόεδρος τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.
Με στρατιωτικ­ές τιμές υποδέχτηκε ο Γερμανός πρόεδρος τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece