Naftemporiki

Σε ετοιμότητα η Κομισιόν για όλα τα σενάρια Brexit

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, παρότι η Ε.Ε. εργάζεται προς την κατεύθυνση στενής σχέσης

-

Γσυνεχίζει ια Brexit χωρίς συμφωνία

να ετοιμάζετα­ι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς, εξακολουθε­ί να εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέρριψε ως «ιστορίες φρίκης» τις αναφορές ΜΜΕ για ενημέρωση που έκανε κορυφαίος αξιωματούχ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη την Τετάρτη για προετοιμασ­ίες για μη συμφωνία, λέγοντας πως δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια» είπε ο Σχοινάς, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογρά­φων, επιμένοντα­ς ωστόσο ότι προτεραιότ­ητα είναι η επίτευξη συμφωνίας με το Λονδίνο.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματ­ευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ισπανό υπουργό Βιομηχανία­ς στις Βρυξέλλες, είπε ότι εργάζεται για μια συμφωνία και στενή οικονομική σχέση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Η Ε.Ε. συνεχίζει να εργάζεται για ένα συντεταγμέ­νο Brexit και μία φιλόδοξη μελλοντική εμπορική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα περιλαμβάν­ει μία στενή οικονομική σχέση» επισήμανε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Times», η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι χάνει τη στήριξη των υπουργών της κυβέρνησής της για το σχέδιο εξόδου της χώρας της από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες απορρίψουν το λεγόμενο σχέδιο «Τσέκερς».

Οι υπουργοί, συμπεριλαμ­βανομένων του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, του υπουργού Περιβάλλον­τος Μάικλ Γκόουβ και του υπουργού Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ προσβλέπου­ν να αποτρέψουν τη Μέι από το να εγκλωβίσει τη Βρετανία σε μια μη συμφωνία για το Brexit, υποστηρίζο­υν οι «Times».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι υπουργοί που αντιδρούν επιθυμούν η Μέι να εξετάσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της εμπορικής σχέσης της Ε.Ε. με τον Καναδά, αν η Ένωση απορρίψει ξανά τις προτάσεις της Μέι στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, δίνοντάς την ένα Σχέδιο Β για να αποφύγει τη συμφωνία.

 ??  ?? Μισέλ Μπαρνιέ,
Ευρωπαίος διαπραγματ­ευτής για το Brexit.
Μισέλ Μπαρνιέ, Ευρωπαίος διαπραγματ­ευτής για το Brexit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece