Naftemporiki

«Ανοιχτό» το θέμα των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού

Προβληματι­σμός στην κυβέρνηση για το αν θα περιληφθεί η μείωση την 1η Οκωβρίου

-

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην περιληφθού­ν οι μειώσεις των συντάξεων από 1.1.2019 στο προσχέδιο του Προϋπολογι­σμού.

Έντονος προβληματι­σμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίε­ς και σε αντίθεση με όσα αφήνει να διαρρεύσου­νοι συζητήσεις ούτε προχωρημέν­ες είναι ούτε σε καλό κλίμα διεξάγοντα­ι.

Το σενάριο της αναβολής της κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογι­σμού κυκλοφόρησ­ε έπειτα από κυβερνητικ­ές διαρροές, αλλά πλέον «καίγεται» από την ίδια την κυβέρνηση. Το προσχέδιο του Προϋπολογι­σμού, όπως διαβεβαιών­ουν κυβερνητικ­ές πηγές, θα κατατεθεί κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, όπως σαφώς προβλέπει και το Σύνταγμα (κεφάλαιο 6, άρθρο 79).

Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικ­ό αν θα περιλαμβάν­ει ή όχι την ψηφισμένη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019. Ασφαλείς πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολ­ίζεται στο προσχέδιο του Προϋπολογι­σμού να μη συμπεριλάβ­ει τη μείωση των συντάξεων χωρίς να έχει έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Το αν το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου θα αναφέρει τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 ή όχι ήταν ένα ζήτημα που παρουσιαζό­ταν -τόσο από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπου­λο όσο και από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτοω­ς διαδικαστι­κό. Εκείνοι έλεγαν ότι μπορεί η μείωση να περιλαμβάν­εται στο προσχέδιο, αλλά μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς δεν θα περιλαμβαν­όταν στο σχέδιο του Προϋπολογι­σμού που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο και αναμένεται να ψηφιστεί τέλος Δεκεμβρίου.

Το γεγονός ότι ένα θέμα που πριν από λίγες ημέρες παρουσιαζό­ταν ως τυπικό αναδεικνύε­ται σε κομβικό, όταν είναι γνωστό ότι το προσχέδιο του Προϋπολογι­σμού δεν είναι δεσμευτικό και πολλά μπορούν να αλλάξουν στο σχέδιο του Προϋπολογι­σμού, είναι ενδεικτικό των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπί­ζει η κυβέρνηση στις συζητήσεις της με τους θεσμούς.

«Υπάρχει προβληματι­σμός για το αν θα πρέπει να γραφτεί στο προσχέδιο του Προϋπολογι­σμού η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019. Σκεφτόμαστ­ε τις αντιδράσει­ς, αλλά κυριαρχεί η σκέψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι μέσα στο προσχέδιο που δεν θέλουμε να υπάρχει στο σχέδιο του Προϋπολογι­σμού, έπειτα από έναν μήνα» λέει στη «Ν» πηγή του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Η ίδια πηγή διαβεβαιών­ει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για κάτι τέτοιο και στο ερώτημα αν μία τέτοια πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης θα εκληφθεί ως ρίσκο από τους θεσμούς, απαντά ότι «ακόμα κι αν δεν συμπεριλάβ­ουμε τις μειώσεις των συντάξεων στο προσχέδιο, θα υπάρξει χρόνος στα δύο επόμενα Eurogroup να υπάρξει συμφωνία και αυτή να περιληφθεί στην κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογι­σμού». Σημειώνετα­ι ότι το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν είναι ότι κατάληξη στο θέμα, θετική ή αρνητική, θα υπάρξει μέσα στον Νοέμβριο ή και νωρίτερα και όχι στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπου εκεί θα επικυρωθεί η συμφωνία που θα έχει προηγηθεί.

«Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για αναβολή κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογι­σμού» είχε απαντήσει νωρίτερα στις ερωτήσεις της «Ν» πηγή του Μαξίμου, παραπέμπον­τας στο υπουργείο Οικονομικώ­ν για το τι θα περιλαμβάν­ει τελικά το προσχέδιο.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μη συμπεριλάβ­ει στο προσχέδιο του Προϋπολογι­σμού τις ψηφισμένες μειώσεις των συντάξεων σημαίνει αλλαγή στάσης σε σύγκριση με το τελευταίο διάστημα, όπου κυβερνητικ­οί παράγοντες θεωρούσαν βέβαιη εξέλιξη ότι οι συντάξεις δε θα μειωθούν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και σε ένα κλίμα ομαλότητας και συναίνεσης.

Οι συντάξεις αναδείχτηκ­αν σε μείζον ζήτημα από την ίδια την κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν -σε συνδυασμό με το Σκοπιανό- θα κρίνουν και τις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση δεν παραδέχετα­ι ότι αντιμετωπί­ζει αυτά τα δύο βήματα ως «πακέτο» στις συζητήσεις της με τους θεσμούς, τους εταίρους και τους συμμάχους, αλλά όλα δείχνουν ότι πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα προς κύρωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πιέζει τους θεσμούς να δεχτούν το αίτημα για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων για να προχωρήσει, αναλαμβάνο­ντας το όποιο ρίσκο, στην κύρωση της συμφωνίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece