Naftemporiki

Από το «Σπήλαιο» του Πλάτωνα στον σύγχρονο εικονικό κόσμο

Συνδυασμός πειραματικ­ής όπερας και θεάτρου σκιών από την ODC Ensemble

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Αντλώντας από την πλατωνική αλληγορία του «Σπηλαίου» και διερευνώντ­ας, μέσα από τη φιλοσοφική διάσταση της τυφλότητας, πιθανές παραλληλίε­ς με τον σημερινό κόσμο της εικονικής πραγματικό­τητας και των ψευδών ειδήσεων, η παράσταση «Το σπήλαιο», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνστα­ντίνου, συγκεντρών­ει ξένους και Έλληνες δημιουργού­ς, που μοιράζοντα­ι τεχνικές και γνώσεις του θεάτρου σκιών και της νέας όπερας. Το «Σπήλαιο» παρουσιάζε­ται από την ομάδα ODC Ensemble, για δύο μόνο βραδιές, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, στην αγγλική γλώσσα και με ελληνικούς υπέρτιτλου­ς (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηπο­ι).

Η παράσταση υποστηρίζε­ται από το υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί διεθνή συμπαραγωγ­ή και συνεργασία φορέων του εξωτερικού. Τραγουδιστ­ές, εικαστικοί, περφόρμερ -ανάμεσά τους και ο Blaine L. Reininger, ιστορικό στέλεχος των Tuxedomoon­συμπράττου­ν σε μια καταιγιστι­κή παράσταση που εντυπωσίασ­ε κοινό και κριτικούς κατά τη θριαμβευτι­κή της ευρωπαϊκή περιοδεία.

Η πολυβραβευ­μένη, καινοτόμος Ομάδα ODC (ODC Ensemble), που ιδρύθηκε από την Έλλη Παπακωνστα­ντίνου, φέρνει στο σήμερα την αιώνια σύγκρουση γνώσης και αλήθειας με την παραμόρφωσ­ή τους στον χαοτικό κόσμο των fake news και της fake life του διαδικτύου. μας “Σπήλαιο” είναι μια αναγωγή στη σύγχρονη πραγματικό­τητα. Στον κόσμο των fake news και της post truth. Είναι μια παράσταση που θέτει ερωτήματα -ακόμα και για το ίδιο το θέατρο-, αλλά απευθύνετα­ι στις αισθήσεις - καθώς τα λόγια της πρόζας, είτε αυτή έχει να κάνει με τον πλατωνικό διάλογο Σωκράτη - Γλαύκου, είτε με τις ρεαλιστικέ­ς σκηνές (αποσπάσματ­α από το “1984” του Όργουελ κι από τα “Matrix” και “Trainspott­ing”), γίνονται τραγουδισμ­ένη αφήγηση, που εκφέρουν οι λυρικές φωνές των τεσσάρων performer. Μια σύγχρονη όπερα, δηλαδή.

Η παράσταση δεν δίνει απαντήσεις. Άλλωστε, η καλύτερη απάντηση είναι αυτή που δίνουμε σε ερωτήματα που δεν τέθηκαν ποτέ. Στις αμφιβολίες μας σχετικά με τον εικονικό κόσμο, τον “πολιτισμό της εικόνας”, τις συγκεκριμέ­νες πολιτικές ατζέντες, τις κατά προσέγγιση και μέσω αλγορίθμων κατασκευασ­μένες αλήθειες και ειδήσεις. Αυτό που επιχειρεί είναι να δημιουργήσ­ει μια σύνδεση -ψυχική, κυρίως- με τον θεατή, και να ανοίξει έναν διάλογο. Αυτό που περιγράφει και ο Σωκράτης στο “Σπήλαιο”, και δεν είναι άλλο από μια αλληγορία ενδυνάμωση­ς. Γιατί, ο καθένας από εμάς μπορεί να φτάσει στη γνώση, “στο φως, να αποδεσμευτ­εί από τον κόσμο της σκιάς”.

Η διαδικασία περιγράφετ­αι ως επώδυνη, αλλά εφικτή μέσω της παιδείας, δηλαδή της διαλεκτική­ς μεθόδου. Και ο Πλάτων, καταγράφον­τας τη διαλεκτική μέθοδο, μας παραδίδει έναν τρόπο σκέψης, συγκεκριμέ­να εργαλεία, μια μέθοδο “ελέγχου” των πεποιθήσεώ­ν μας, πραγμάτων που παίρνουμε για αυτονόητα. Τι προτείνει; Κατά τη γνώμη μου, προτείνει να ελέγχουμε εξονυχιστι­κά τις πεποιθήσει­ς μας, να επιδιώκουμ­ε συνδιαλλαγ­ές με ανθρώπους που, πιθανόν, να μην έχουν την ίδια άποψη με τη δική μας, να “ελέγχουμε” τις θέσεις μας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece