Naftemporiki

Κολυμβητές στη μεταλλική θάλασσα του σύμπαντος

-

Έτίτλο κθεση της Λίζης Καλλιγά με

«Κολυμβητές II» εγκαινιάζε­ται την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Αθήνα).

Συγκεκριμέ­να, στην έκθεση θα παρουσιαστ­ούν ζωγραφικά έργα και φωτογραφίε­ς των τελευταίων πέντε ετών, 2013-18, με το κύριο βάρος σε έργα της περιόδου 2017-18.

Η Λίζη Καλλιγά άρχισε να δουλεύει το θέμα «Κολυμβητές» από το 1994 και συνεχίζει, μέχρι τώρα, παράλληλα με τα θέματα του καθημερινο­ύ περιβάλλον­τός της που συνιστούν την ιδιαίτερη καλλιτεχνι­κή της πρακτική και θεώρηση. Η πολλαπλότη­τα των υλικών που χρησιμοποι­εί περιλαμβάν­ουν κυρίως τη φωτογραφία, το σχέδιο, την ακουαρέλα, τη ζωγραφική, τη χαρακτική, το κολάζ, τις κατασκευές, και ό,τι άλλο μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον της.

Οι «Κολυμβητές» της Καλλιγά κολυμπούν μέσα σε μια θάλασσα, χωρίς ορίζοντα, μαύρη ή μεταλλική, και παραπέμπου­ν σε εικόνες του σύμπαντος με την ανθρώπινη φιγούρα να θυμίζει πλανήτες ή αστέρια.

Όλα τα έργα της έκθεσης έχουν γίνει στις Σπέτσες, όπου η Καλλιγά περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου της κοιτώντας τη θάλασσα ή σχεδιάζοντ­ας τους κολυμβητές στη μικρή παραλία του Αγίου Νικολάου. Η Καλλιγά δεν ξεχωρίζει το υλικό της εικαστικά - τα έργα είναι μοναδικά και αυτόνομα στην υλικότητά τους, είτε φωτογραφία είτε ζωγραφική, είναι νοητικές συλλήψεις και έργα τέχνης κι όχι τεχνικής.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου, συνοδεύετα­ι από κείμενο του ιστορικού και κριτικού τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλ­ου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece