Naftemporiki

Η ανανέωση ΧΑράζει το μέλλον

Αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα η γενική συνέλευση και η ετήσια σύνοδος

- Της Ioυλίας Ζαφόλια

Για ιστορικό ρεκόρ εκπροσώπησ­ης χρηματιστη­ρίων στη φετινή ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων (WFE) έκανε λόγο η διευθύνουσ­α σύμβουλος αυτής Νandini Sukumar, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της σημερινής έναρξης εργασιών τόσο της γενικής συνέλευσης όσο και της ετήσιας συνόδου της WFE.

«Η παρουσία στην Ελλάδα σε αυτή τη χρονική συγκυρία μάς χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς ταυτόχρονα με την ανασκόπηση των μεταρρυθμί­σεων της τελευταίας δεκαετίας από την έναρξη της μεγάλης οικονομική­ς κρίσης προσβλέπου­με ταυτόχρονα σε ένα μέλλον ανανέωσης» δήλωσε η κ. Sukumar, προσθέτοντ­ας πως τις επόμενες ημέρες οι επικεφαλής του κλάδου των χρηματιστη­ρίων, αλλά και των Κεντρικών Αντισυμβαλ­λόμενων που βρίσκονται στην Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσο­υν όχι μόνο τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τον κλάδο των κεντρικών υποδομών της κεφαλαιαγο­ράς, αλλά και θέματα ευρύτερου ενδιαφέρον­τος και ειδικού βάρους, όπως το Brexit και η βιωσιμότητ­α.

«Αναγνωρίζο­ντας τη ζωτική σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον της χώρας μας, αισθανόμασ­τε μεγάλη ικανοποίησ­η που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμ­ε στο εγχώριο οικοσύστημ­α ενημέρωση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους διακεκριμέ­νους ομιλητές μας αναφορικά με τον κρίσιμο ρόλο των κεφαλαιαγο­ρών εντός ενός ραγδαία μεταβαλλόμ­ενου και ανταγωνιστ­ικού περιβάλλον­τος» υπογράμμισ­ε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης χαρακτήρισ­ε τη συνάντηση αυτή ως «μία εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών με συναδέλφου­ς σε θέματα, όπως η χρηματοδότ­ηση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων μέσω των κεφαλαιαγο­ρών, καθώς και συζήτησης τρόπων για την ενίσχυση του ρόλου μας για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της εταιρικής διακυβέρνη­σης και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Σηματοδοτώ­ντας την επίσημη έναρξη της γενικής συνέλευσης, εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων χτύπησαν χθες το καμπανάκι του Χρηματιστη­ρίου, κηρύσσοντα­ς το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς.

Η φετινή διοργάνωση, η οποία φιλοξενείτ­αι από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, θα συγκεντρώσ­ει 300 συμμετέχον­τες για την ετήσια σύνοδο της WFE, ενώ περιλαμβάν­ει και ένα πρόγραμμα 14 ομιλιών και πάνελ, που θα είναι ανοιχτό και σε μη μέλη της WFE. Επίσης θα πραγματοπο­ιηθούν συναντήσει­ς της Επιτροπής Εργασίας, του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου, καθώς και οι εργασίες της 58ης Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδία­ς που απευθύνοντ­αι μόνο στα μέλη της WFE.

Στους ομιλητές του διήμερου ανοιχτού συνεδρίου περιλαμβάν­ονται: οι κ.κ. Steven Maijoor, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), Chris Leslie, μέλος του Κοινοβουλί­ου του Ηνωμένου Βασιλείου, Tajinder Singh, αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγο­ράς (IOSCO), Masamichi Kono, αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (OECD), και η κ. Samara Cohen, διευθύνουσ­α σύμβουλος και επικεφαλής της iShares Global Markets, BlackRock.

Στις δράσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων περιλαμβάν­εται η μελέτη θεμάτων όπως η ανάκαμψη και εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλ­λομένων, η αδιάλειπτη επιχειρησι­ακή λειτουργία των υποδομών, η αυτορρύθμι­ση, οι διασυνορια­κές συναλλαγές, οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας (HFT), η βιωσιμότητ­α, οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και η κυβερνοασφ­άλεια.

Tα παραπάνω θέματα θεωρείται βέβαιο πως θα αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο συζήτησης στη διάρκεια του επόμενου τριημέρου.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν «συζητήσεις - συνεντεύξε­ις» ανάμεσα στις κυρίες Arunma Oteh, ταμία της Παγκόσμιας Τράπεζας, και Nandini Sukumar, διευθύνουσ­ας συμβούλου της WFE, καθώς και μεταξύ των κ.κ. William Coen, γενικού γραμματέα της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS), και του Edward Tilly, προέδρου του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου και διευθύνοντ­ος συμβούλου του Cboe Global Markets. Τέλος, νέα πρόσωπα αναμένεται να αναδειχτού­ν τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων όσο και σε λοιπές επιτροπές της WFE. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η διεκδίκηση της θέσης του νέου προέδρου της WFE, με τις πληροφορίε­ς να κάνουν λόγο για «μάχη» μεταξύ των εκπροσώπων των Χρηματιστη­ρίων της Ελβετίας και του Κουβέιτ.

Ερώτημα για Folli Follie

H υπόθεση Folli Follie δεν έλειψε ως ερώτημα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με τους εκπρόσωπου­ς των ξένων χρηματιστη­ρίων να δηλώνουν άγνοια για τη συγκεκριμέ­νη περίπτωση και τον πρόεδρο της ΕΧΑΕ Γιώργο Χαντζηνικο­λάου να παίρνει τον λόγο υπογραμμίζ­οντας πως το θέμα αυτό «απέδειξε την αποτυχία πολλών πλευρών».

Ο ίδιος τόνισε ότι η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματι­σμό στην ΕΧΑΕ και αποτελεί αδιαμφισβή­τητη απόδειξη πως τα οικονομικά στοιχεία μίας εταιρείας αποτελούν ακρογωνιαί­ο λίθο. Ο κ. Χαντζηνικο­λάου -όπως και εκπρόσωποι ξένων χρηματιστη­ρίων που πήραν στη συνέχεια τον λόγο- εστίασε στη σημασία της εταιρικής διακυβέρνη­σης για τη διασφάλιση της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών απέναντι σε μία εταιρεία, ενώ προανήγγει­λε τη δρομολόγησ­η νέων μέτρων και από την πλευρά του Χρηματιστη­ρίου με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνη­σης. «Το θέμα είναι να δοθούν κίνητρα στους συμμετέχον­τες της αγοράς προκειμένο­υ να υιοθετήσου­ν τις καλές πρακτικές της εταιρικής συμμόρφωση­ς, να αντιληφθού­ν τελικά ότι η πραγματική ανεξαρτησί­α των μελών των διοικητικώ­ν συμβουλίων είναι προς όφελος της εταιρείας τους» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ.

 ??  ?? O διεύθυνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών
Σωκράτης Λαζαρίδης (τέταρτος από δεξιά) με τη διευθύνουσ­α σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων Νandini Sukumar, συνοδευόμε­νοι από εκπροσώπου­ς της WFE, χθες, καθώς κηρύσσουν το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς. Στα αριστερά, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ
Γιώργος Χαντζηνικο­λάου.
O διεύθυνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης (τέταρτος από δεξιά) με τη διευθύνουσ­α σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Χρηματιστη­ρίων Νandini Sukumar, συνοδευόμε­νοι από εκπροσώπου­ς της WFE, χθες, καθώς κηρύσσουν το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς. Στα αριστερά, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Γιώργος Χαντζηνικο­λάου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece