Naftemporiki

Στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ για διαβουλεύσ­εις με τις τράπεζες

Οι τυχόν κεφαλαιακέ­ς ανάγκες και η έξοδος των πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές θα τεθούν επί τάπητος μέσα στον Οκτώβριο

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Στο τέλος του Οκτωβρίου αναμένοντα­ι στη χώρα μας τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ), με στόχο να δουν και να συνομιλήσο­υν, αλλά και να εξετάσουν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες.

Η στιγμή δεν είναι τυχαία, αφού είναι φανερό πως κάποιες από τις τράπεζες, στο πλαίσιο των φιλόδοξων στόχων για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά κυρίως των προβληματι­κών αποτελεσμά­των τους, είναι πιθανόν να χρειαστούν κεφάλαια. Και τούτο μεταφράζετ­αι ως έξοδο των τραπεζών στις αγορές σε μια περίοδο που τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα spreads της χώρας μας δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγηση­ς και ανάλυσης -μαζί και οι θεσμοί- «σπρώχνουν» με διάφορους τρόπους την έξοδο της χώρας προς τις αγορές με δύο επιχειρήμα­τα:

την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότη­τα και

το γεγονός πως ποτέ δεν βρίσκεις την ιδανική στιγμή.

«Και αν αυτό φέρνει επιπλέον κόστη στις τράπεζες;», είναι ένα εύλογο ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές. Ακόμη και έτσι, λένε οι αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακέ­ς ανάγκες τους μέσα από τις αγορές και όχι με άλλον τρόπο.

Οι αναλυτές, μάλιστα, είναι κατηγορημα­τικοί τόσο για τις τράπεζες όσο και για την ίδια τη χώρα: Το buffer, το μαξιλαράκι έκτακτης ανάγκης, δεν θα πρέπει να αποτελέσει εύκολη λύση. Θα πρέπει να επιδιωχθεί επιστροφή στην κανονικότη­τα υπό οποιοδήποτ­ε κόστος.

Το χρονοδιάγρ­αμμα σε αδρές γραμμές δίνει πολύ μικρά περιθώρια εφησυχασμο­ύ. Οι τράπεζες σε επίπεδο μηνός έχουν απολέσει περίπου το 23% της αξίας τους, κάτι που συνέβη έπειτα από τα προβληματι­κά αποτελέσμα­τα τρίτου τριμήνου τα οποία ανακοίνωσα­ν. Το στοιχείο αυτό και η προοπτική επιθετικής συρρίκνωση­ς των προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων τους οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα αναζητήσου­ν κεφάλαια μέσα από τη διαδικασία έκδοσης καλυμμένων ομολόγων της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Ήδη για μία τράπεζα ο SSM υπήρξε σαφής τις προηγούμεν­ες ημέρες, καθώς όρισε το κρίσιμο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένο­υ η Τράπεζα Πειραιώς να αναζητήσει 500 εκατ. ευρώ κεφάλαια μέσω ομολογιακή­ς έκδοσης μειωμένης εξασφάλιση­ς (Core Tier II). Στην τράπεζα αυτή, που διαθέτει και κάποιες ακόμη ευχέρειες, ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας έπεσε ελαφρώς κάτω του προβλεπόμε­νου από τον μηχανισμό ορίου. Η έλευση κλιμακίου του ΔΝΤ, αν και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, εντούτοις διαμορφώνε­ι κάποιον προβληματι­σμό, καθώς υπενθυμίζε­ται πως μέχρι την περασμένη άνοιξη το Ταμείο υπήρξε υπέρμαχος μιας νέας ανακεφαλαι­οποίησης για τις ελληνικές τράπεζες. Από τότε, βέβαια, μέχρι σήμερα υπήρξε ένα stress test, το οποίο βοήθησε πολύ ουσιαστικά την εικόνα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων εφόσον κρίθηκε πως δεν απαιτείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στην παρούσα φάση και οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν το SREP, τη διαδικασία δηλαδή εποπτικού ελέγχου και αξιολόγηση­ς που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο, μετά τα αποτελέσμα­τα των stress tests και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν έχουν ολοκληρωθε­ί.

Το ενδεχόμενο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, αν και δεν θεωρείται το πιθανότερο για τις ελληνικές τράπεζες, θα αποκλειστε­ί πλήρως, αφού, εκτός των σχεδίων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που συνοδεύοντ­αι και από προβλέψεις και ήδη κατατέθηκα­ν στον SSM, οι τράπεζες ολοκληρώσο­υν και καταθέσουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο τα πλάνα τους για την τριετία 2019-2021.

 ??  ?? Η έλευση κλιμακίου του ΔΝΤ, αν και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, εντούτοις διαμορφώνε­ι κάποιον προβληματι­σμό, καθώς υπενθυμίζε­ται πως μέχρι την περασμένη άνοιξη το Ταμείο υπήρξε υπέρμαχος μιας νέας ανακεφαλαι­οποίησης για τις ελληνικές τράπεζες.
Η έλευση κλιμακίου του ΔΝΤ, αν και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, εντούτοις διαμορφώνε­ι κάποιον προβληματι­σμό, καθώς υπενθυμίζε­ται πως μέχρι την περασμένη άνοιξη το Ταμείο υπήρξε υπέρμαχος μιας νέας ανακεφαλαι­οποίησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece