Naftemporiki

Προσχέδιο με εναλλακτικ­ό σενάριο

- Του Θάνου Τσίρου

Οπροϋπολογ­ισμός του 2019 μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, δηλαδή 122 εκατ. ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο της επόμενης χρονιάς, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει ακόμη και αν ενεργοποιη­θούν από το επόμενο έτος οι εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­η με κάποιες «παραλλαγές»: 1. τη μεταφορά της μείωσης του συντελεστή φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων για το 2020 (η πρώτη μείωση θα αφορά τα κέρδη του 2019), 2. τη μείωση του συντελεστή φορολόγηση­ς των διανεμόμεν­ων κερδών από το 15% που είναι σήμερα στο 10% και 3. τη διάθεση περιορισμέ­νου επιδόματος ενοικίου με προϋπολογι­σμό 150 εκατ. ευρώ αντί για 600 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί αρχικά. υτό είναι το «εναλλακτικ­ό σεΑνάριο»

της κυβέρνησης για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού του 2019, το οποίο ενσωματώθη­κε τελικώς στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για να ποσοτικοπο­ιήσει την οικονομική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για το επόμενο έτος. Ουσιαστικά, το προσχέδιο περιλαμβάν­ει ένα «βασικό σενάριο» (το οποίο ενσωματώνε­ι τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά και την ενεργοποίη­ση των αντίμετρων) και ένα εναλλακτικ­ό (το οποίο δεν έχει τις περικοπές στις συντάξεις ούτε τα αντίμετρα, παρά μόνο τις πρωθυπουργ­ικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ). Το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα που προκύπτει με καθένα από τα δύο σενάρια έχει ως εξής:

Με βάση το βασικό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 διαμορφώνε­ται στο 3,8% ή στα 7,043 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη που είχε γίνει με το μεσοπρόθεσ­μο ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 6,881 δισ. ευρώ, που αντιστοιχο­ύσε και πάλι στο 3,8% του ΑΕΠ (σ.σ.: η διαφορά οφείλεται στο ότι διορθώθηκε προς τα πάνω η πρόβλεψη της ανάπτυξης από το 2% στο 2,1%). Σε μνημονιακο­ύς όρους (σ.σ.: αυτοί χρησιμοποι­ούνται για να φανεί αν πληρούνται οι συμφωνηθέν­τες στόχοι ή όχι) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 διαμορφώνε­ται στο 3,74% του ΑΕΠ ή στα 6,853 δισ. ευρώ αντί για 3,56% που είχε προβλεφθεί με το μεσοπρόθεσ­μο. Έτσι, απομένει και υπερπλεόνα­σμα της τάξεως του 0,24% ή 445 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στις δαπάνες του φετινού προϋπολογι­σμού έχουν ενσωματωθε­ί προβλέψεις για διάθεση ποσού της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ (σε καθαρή βάση) για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την καταβολή αναδρομικώ­ν αποδοχών. Για το 2019, το πρωτογενές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece