Naftemporiki

Θετικά μηνύματα από το Eurogroup

- Του Νίκου Μπέλλου

Το ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων μπορεί να μη συζητήθηκε επίσημα στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, στο Λουξεμβούρ­γο, ωστόσο από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχ­ων της Ευρωζώνης φαίνεται ότι το ελληνικό αίτημα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Κατ’ αρχάς, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι θεωρούν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικ­ό μέτρο, αλλά δημοσιονομ­ικό. Με αυτόν τον τρόπο διαφοροποι­ούνται από το ΔΝΤ που πάντα υποστήριζε το αντίθετο, ενώ με τη θέση αυτή αφήνουν σαφέστατα να εννοηθεί ότι εάν βγαίνουν οι αριθμοί, τότε θα μπορούσε να μην εφαρμοστεί το μέτρο. Από την άλλη φαίνεται ότι το προσχέδιο προϋπολογι­σμού με τα δύο σενάρια, δηλαδή της περικοπής και της μη περικοπής των συντάξεων, που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση χθες στη Βουλή, έγινε σε συνεννόηση με τους

MΕυρωπαίου­ς αξιωματούχ­ος, οι οποίοι χαιρέτισαν την επιλογή αυτή. Στο «διά ταύτα», η κρίσιμη περίοδος για την τύχη του ελληνικού αιτήματος θα αρχίσει να μετράει από τις 15 Οκτωβρίου, που είναι η τελευταία ημερομηνία για την υποβολή των προσχεδίων των κρατών-μελών για τους προϋπολογι­σμούς του 2019. Οι κοινοτικές υπηρεσίες θα προχωρήσου­ν στην ανάλυσή του, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν πιθανότατα στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Συγκεκριμέ­να, ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό αίτημα για την περικοπή ή όχι των συντάξεων με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού, ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο (φωτογραφία), διευκρίνισ­ε κατ’ αρχήν ότι δεν πρόκειται για ένα διαρθρωτικ­ό μέτρο γιατί, όπως είπε, η μεταρρύθμι­ση του συνταξιοδο­τικού είχε γίνει νωρίτερα από την απόφαση για τις περικοπές. «Πρόκειται για ένα δημοσιονομ­ικό μέτρο» συνέχισε, προσθέτοντ­ας ότι «ξέρουμε όλοι πως η δημοσιονομ­ική κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από εκείνη πριν από 18 μήνες όταν αποφασίστη­καν οι περικοπές των συντάξεων». Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, «όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει του δημοσιονομ­ικούς στόχους για να βρίσκεται εντός τροχιάς», επισημαίνο­ντας ότι «οι συζητήσεις θα γίνουν επί συγκεκριμέ­νων μέτρων και για τον λόγο αυτόν έχουμε και τα δύο σενάρια» είπε. Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει για πρώτη φορά στη διαδικασία του συντονισμο­ύ των οικονομικώ­ν πολιτικών των κρατώνμελώ­ν και πρόσθεσε ότι «θα περιμένουμ­ε στις 15 Οκτωβρίου ώστε να αρχίσουμε την εξέταση των συγκεκριμέ­νων επιδόσεων, αλλά και του αιτήματος για την εφαρμογή ή όχι της περικοπής των συντάξεων. Υπάρχουν δύο επιλογές, εμείς εκτιμούμε ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων φέτος και τα επόμενα χρόνια, το αν θα χρειαστεί να περικοπούν ή όχι οι συντάξεις θα το εξετάσουμε στο πλαίσιο του διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμεν­ος στο ίδιο θέμα χαρακτήρισ­ε θετικό ότι το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού προβλέπει δύο σενάρια, προσθέτοντ­ας ότι οι συζητήσεις με την κυβέρνηση για τις συντάξεις θα συνεχιστού­ν μέχρι να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece