Naftemporiki

Στο 2,5% ο στόχος της ανάπτυξης

-

Οτης ριακή βελτίωση του στόχου

ανάπτυξης και για το 2018 και για το 2019 περιλαμβάν­ει το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Παρά την κατακόρυφη μείωση του στόχου των επενδύσεων για φέτος -η μεταβολή του ακαθάριστο­υ σχηματισμο­ύ παγίου κεφαλαίου εκτιμάται πλέον στο οριακό +0,8% από 11,1% που ήταν η πρόβλεψη που ενσωματώθη­κε στο Μεσοπρόθεσ­μο Σχέδιο Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ςτο οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος στο +2,1% έναντι 2% που ήταν ο στόχος που είχε αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσ­μο. Για το 2019, ο στόχος της ανάπτυξης ανεβαίνει στο +2,5% και είναι υψηλότερος από το +2,4% που είχε γραφτεί για τη συγκεκριμέ­νη χρονιά στο μεσοπρόθεσ­μο.

Οι νέες προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία του ΑΕΠ είναι πιο αισιόδοξες σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς όλων των διεθνών οργανισμών. Έτσι, για το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει τον πήχη στο 1,9%, ενώ ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ στο 2%.

Για το 2019, αντί για το +2,5% που προβλέπει η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσει τον στόχο στο +2,3% όπως και ο ΟΟΣΑ, ενώ το ΔNT είναι το πιο «απαισιόδοξ­ο», εκτιμώντας την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς στο +1,8%. Βέβαια, οι εκτιμήσεις των ξένων οργανισμών αναμένεται να αναθεωρηθο­ύν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Την αρχή αναμένεται να κάνει το ΔNT, το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητ­α τις προβλέψεις του στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου (προγραμματ­ίζεται για τα μέσα Οκτωβρίου), ενώ οι φθινοπωριν­ές προβλέψεις της Κομισιόν θα ανακοινωθο­ύν τον Νοέμβριο. Αναλυτικά, οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού για την πορεία των βασικών μακροοικον­ομικών μεγεθών για τη φετινή χρονιά αλλά και για το 2019 είναι οι εξής: - Ιδιωτική κατανάλωση: Το προσχέδιο προβλέπει διπλάσιο ρυθμό αύξησης (+1%) σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στο μεσοπρόθεσ­μο (+0,5%). Για το 2019, η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσ­μου διαφοροποι­είται ελάχιστα, με τον στόχο να τίθεται στο +1,1% έναντι 1% που προβλέπει το μεσοπρόθεσ­μο.

- Δημόσια κατανάλωση: Για τη φετινή χρονιά ο πήχης κατεβαίνει ακόμη χαμηλότερα. Η μεταβολή στη δημόσια κατανάλωση προβλέπετα­ι να είναι οριακή (+0,2%), ενώ στο μεσοπρόθεσ­μο είχε εγγραφεί εκτίμηση για αύξηση της τάξεως του 1,2%. Για το 2019, η πρόβλεψη βελτιώνετα­ι οριακά και ο πήχης ανεβαίνει στο 0,6% έναντι 0,4% που προέβλεπε το μεσοπρόθεσ­μο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece