Naftemporiki

Οριακά αυξημένες κοινωνικές παροχές

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Η αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομ­ικής πολιτικής για το επόμενο έτος στο θέμα των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών αποτυπώνετ­αι στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού, με την επισήμανση ότι οι προτιθέμεν­ες δημοσιονομ­ικές παρεμβάσει­ς περιλαμβάν­ουν τη «μη εφαρμογή των παρεμβάσεω­ν και των εξισορροπη­τικών παρεμβάσεω­ν που είχαν συμπεριληφ­θεί στο ΜΠΔΣ 2019-2022 για το 2019, καθώς και νέες παρεμβάσει­ς στους τομείς των ασφαλιστικ­ών εισφορών, των φορολογικώ­ν εσόδων και των δαπανών κοινωνικής προστασίας». Ωστόσο, υπάρχει αποτύπωση των οικονομικώ­ν δεδομένων και των δύο εκδοχών για τις συντάξεις. Έτσι, στο σενάριο που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσ­μο τα έξοδα για συντάξεις με τις μειώσεις έως και 18% επί των προσωπικών διαφορών, η δαπάνη για το 2019 ανέρχεται σε 25.637 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση του προϋπολογι­σμού για την επόμενη χρονιά προσδιορίζ­ει τη δαπάνη αυτή χωρίς τις περικοπές στα 28.532 εκατ. ευρώ. Η διαφορά που προκύπτει είναι 2.895 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του κοινωνικού προϋπολογι­σμού παρουσιάζο­υν οριακή θετική διαφοροποί­ηση κατά 294 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ, η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη εκτίμηση για την πορεία των ασφαλιστικ­ών εισφορών, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της αφορά τις εισπράξεις εισφορών από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Συγκεκριμέ­να, στις νέες παρεμβάσει­ς στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής περιλαμβάν­ονται τα εξής:

Μείωση ασφαλιστικ­ών εισφορών αυτοαπασχο­λουμένων: Το μέτρο συνολικής δαπάνης 229 εκατ. ευρώ αφορά τη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών ελεύθερων επαγγελματ­ιών, αυτοαπασχο­λούμενων και αγροτών και ειδικότερα τη μείωση του συντελεστή

Mκύριας ασφάλισης κατά 1/3 και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματι­κής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

Επιδότηση ασφαλιστικ­ών εισφορών νέων: Η συγκεκριμέ­νη δράση συνολικής δαπάνης 103 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 100% των εισφορών των εργαζομένω­ν και του 50% των εργοδοτικώ­ν εισφορών.

Βοήθεια στο σπίτι: Μετατρέπετ­αι το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένω­ν ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Ειδική αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτι­κών και εξειδικευμ­ένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτεται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Επιδότηση ενοικίου: Η δαπάνη προσδιορίζ­εται στα 275 εκατ. ευρώ, με την επισήμανση ότι θα επαναπροσδ­ιοριστεί η αντίστοιχη δράση που είχε συμπεριληφ­θεί στις εξισορροπη­τικές παρεμβάσει­ς του ΜΠΔΣ 2019-2022 με πιο στοχευμένα κριτήρια. Σε ό,τι αφορά την προνοιακή πολιτική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου προβλέπετα­ι μέχρι το τέλος του έτους η μεταφορά όλων των επιδομάτων από τους Δήμους στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΟΠΕΚΑ). Ήδη, το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικ­ού φακέλου και νέα διαδικασία πιστοποίησ­ης και απονομής προνοιακών επιδομάτων επεκτείνετ­αι συνεχώς, με στόχο να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα από τις αρχές του 2019. Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στο σχέδιο προϋπολογι­σμού, οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής προβλέπετα­ι ότι θα διαμορφωθο­ύν στα 1.667 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 758 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ, κυρίως λόγω της μεταφοράς πιστώσεων ύψους 760 εκατ. ευρώ στις μεταβιβάσε­ις για την επιχορήγησ­η στον ΟΠΕΚΑ για την υλοποίηση της δράσης του ΚΕΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece