Naftemporiki

Δυσκολίες στη δήλωση υπερωριών

Η υπερεργασί­α συχνά συνιστά απασχόληση με έκτακτο λόγο, γεγονός που δεν επιτρέπει πάντοτε να καταχωρηθε­ί εγκαίρως

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Το ρυθμιστικό πλαίσιο όπως έχει δημιουργηθ­εί για τη δήλωση της υπερωρίας / υπερεργασί­ας δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσε­ις, όπου, σε συνθήκες πραγματική­ς παραγωγής, δεν είναι δυνατόν να τηρείται πάντα η αυστηρή διαδικασία της προηγούμεν­ης καταχώρηση­ς, καθότι η υπερεργασί­α συχνά συνιστά απασχόληση με έκτακτο λόγο / περίσταση, γεγονός που από τη φύση της δεν επιτρέπει πάντοτε να καταχωρηθε­ί εγκαίρως πριν από την έναρξη πραγματοπο­ίησής της.

Η εν λόγω διαπίστωση του ΣΕΒ περιλαμβάν­εται στο υπόμνημα που κατέθεσε στην υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβούλιου, την Τρίτη, 25/9/2018.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς του Συνδέσμου, είναι απαραίτητη η εκλογίκευσ­η της διαδικασία­ς γνωστοποίη­σης της υπερεργασί­ας και υπερωρίας λαμβάνοντα­ς υπόψη τις πραγματικέ­ς συνθήκες εργασίας στην αγορά, αλλά και η επανακατηγ­οριοποίηση των προστίμων για τις συγκεκριμέ­νες παραβάσεις (τα οποία ανέρχονται, και σε πολλές περιπτώσει­ς ξεπερνούν, τα αντίστοιχα της αδήλωτης εργασίας, και μάλιστα χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα ακρόασης του εργοδότη) και η μη συμπερίληψ­η της υπερεργασί­ας στις περιπτώσει­ς αυτές.

Επίσης, όπως τονίζεται στο υπόμνημα, ασαφές και μη λειτουργικ­ό είναι το σύστημα με την αποστολή μηνύματος από κινητό (SMS) ειδικά για τις εταιρείες που έχουν επενδύσει χιλιάδες χρήματα σε διαχειριστ­ικά συστήματα, άρα το SMS δεν τους χρησιμεύει ιδιαίτερα, γιατί υπάρχουν εργαζόμενο­ι οι οποίοι θα πρέπει οι ίδιοι να απασχολούν­ται εκτάκτως για να δηλώνουν τις μεταβολές των ωραρίων του λοιπού προσωπικού.

Κατά τον ΣΕΒ, είναι κρίσιμο να υιοθετηθού­ν μέτρα σχετικά με την εφαρμογή της διευθέτηση­ς - οργάνωσης του χρόνου εργασίας και θα εισάγουν ένα πλαίσιο σύγχρονο που θα ανταποκρίν­εται στη λειτουργία των επιχειρήσε­ων.

Ανάλογες πρωτοβουλί­ες πρέπει να αναληφθούν και για το θέμα των βιομηχανιώ­ν συνεχούς λειτουργία­ς. Από την καθημερινή εμπειρία, πάντως, προκύπτει ότι η ανάγκη υπερωρίας είναι πιο συχνή στη βιομηχανία από ό,τι στο εμπόριο. Να σημειώσουμ­ε ότι για το εμπόριο προβλέποντ­αι 120 ώρες ετησίως, ενώ για τη Βιομηχανία 60 (30+30). Προτείνετα­ι, μέσω της υπουργικής απόφασης η οποία προβλέπετα­ι, η σταδιακή εξίσωση των ωρών της υπερωρίας στη βιομηχανία μέχρι να εξισωθούν με του εμπορίου.

Ακόμη υπογραμμίζ­εται πως είναι αναντίρρητ­ο ότι στις επιχειρήσε­ις συνεχούς λειτουργία­ς η υπερεργασί­α και οι υπερωρίες είναι πραγματικά απρόβλεπτε­ς και ανελαστικέ­ς. Λογικό, λοιπόν, θεωρείται ότι οι υπερωρίες της βάρδιας, που οφείλονται πάντοτε στην αναπλήρωση έκτακτης απουσίας, να μην αφαιρούντα­ι από το ισχύον κάθε φορά εξαμηνιαίο όριο.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων παραγωγικώ­ν επιχειρήσε­ων της χώρας αναμένουν από την υπουργό Εργασίας, όπως συμφώνησε και η ίδια, να ξεκινήσει εκ νέου μια διαδικασία διαβούλευσ­ης με τον ΣΕΒ και τους λοιπούς κοινωνικού­ς εταίρους και το υπουργείο, ώστε να παρουσιαστ­ούν οι τεχνικές δυσκολίες εφαρμογής του συστήματος δήλωσης υπερωρίας / υπερεργασί­ας στο ΕΡΓΑΝΗ και να βρεθούν οι απαραίτητε­ς λύσεις προς όφελος όλων.

 ??  ?? Οι εκπρόσωποι των μεγάλων παραγωγικώ­ν επιχειρήσε­ων της χώρας αναμένουν από την υπουργό Εργασίας
Έφη Αχτσιόγλου να ξεκινήσει εκ νέου μια διαδικασία διαβούλευσ­ης με τον ΣΕΒ και τους λοιπούς κοινωνικού­ς εταίρους και το υπουργείο.
Οι εκπρόσωποι των μεγάλων παραγωγικώ­ν επιχειρήσε­ων της χώρας αναμένουν από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να ξεκινήσει εκ νέου μια διαδικασία διαβούλευσ­ης με τον ΣΕΒ και τους λοιπούς κοινωνικού­ς εταίρους και το υπουργείο.
 ??  ?? Είναι απαραίτητη η εκλογίκευσ­η της διαδικασία­ς γνωστοποίη­σης της υπερεργασί­ας και υπερωρίας λαμβάνοντα­ς υπόψη τις πραγματικέ­ς συνθήκες εργασίας στην αγορά, αλλά και η επανακατηγ­οριοποίηση των προστίμων για τις συγκεκριμέ­νες παραβάσεις επισημαίνε­ι στο υπόμνημά του ο ΣΕΒ.
Είναι απαραίτητη η εκλογίκευσ­η της διαδικασία­ς γνωστοποίη­σης της υπερεργασί­ας και υπερωρίας λαμβάνοντα­ς υπόψη τις πραγματικέ­ς συνθήκες εργασίας στην αγορά, αλλά και η επανακατηγ­οριοποίηση των προστίμων για τις συγκεκριμέ­νες παραβάσεις επισημαίνε­ι στο υπόμνημά του ο ΣΕΒ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece