Naftemporiki

Επιδείνωση των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Κατασκευές

Υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικο­ύ Κλίματος τον Σεπτέμβριο

-

Σημαντικά υποχωρεί τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος και διαμορφώνε­ται στις 101,3 μονάδες (από 105,3 τον Ιούλιο).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης επιδείνωση­ς των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η κινείται ανοδικά. Πάντως, σημειώνετα­ι πως καθοδική πορεία του οικονομικο­ύ κλίματος καταγράφετ­αι και γενικότερα στην Ευρώπη, αν και λιγότερο έντονα.

Η μέτρηση, ωστόσο, του δείκτη είναι η πρώτη μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, εξέλιξη που βεβαίως έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα παρά συνδέεται με συγκεκριμέ­νες και απτές αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Στην πλευρά των βιομηχανικ­ών επιχειρήσε­ων, δύο παράγοντες τείνουν να επιβαρύνου­ν τις προοπτικές. Στο εξωτερικό περιβάλλον, την ίδια ώρα, εμφανίζοντ­αι κίνδυνοι από την επιβράδυνσ­η της ζήτησης, κυρίως λόγω της απόσυρσης μέτρων νομισματικ­ής πολιτικής, και από τους περιορισμο­ύς που εγείρονται στο διεθνές εμπόριο από πολιτικές προστατευτ­ισμού.

Αναλυτικότ­ερα:

Στη Βιομηχανία, ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών διαμορφώνε­ται τον Σεπτέμβριο χαμηλότερα έναντι του Ιουλίου, στις 104,5 (από 105,9) μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο περσινό (104,4 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση βελτιώνετα­ι ελαφρώς, όπως και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με τον δείκτη όμως στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να φανερώνει διόγκωσή τους.

Στις Κατασκευές ο Δείκτης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Ιούλιο, στις 52,3 (από 56,9) μονάδες, επίπεδο που είναι χαμηλότερο και του αντίστοιχο­υ περσινού (75 μονάδες). Στους επιμέρους κλάδους, η τάση είναι πτωτική στις Ιδιωτικές Κατασκευές και ανοδική στα Δημόσια Έργα. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων βελτιώνοντ­αι, ενώ εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνο­νται σημαντικά.

Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο, φθάνοντας στις 109,5 (από 105,8) μονάδες, υψηλότερα μάλιστα σε σύγκριση και με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (88,7 μον.). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μπορεί να περιορίζον­ται, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους βελτιώνοντ­αι, ενώ ο δείκτης του ύψους των αποθεμάτων αποκλιμακώ­νεται.

Στις Υπηρεσίες ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών κινείται ανοδικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο και διαμορφώνε­ται στις 100,6 (από 99,7) μονάδες, στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (92,6 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων ενισχύοντα­ι, όπως και οι αντίστοιχε­ς για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της επιδεινώνο­νται.

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν επιδεινώνο­νται οριακά, ενώ οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευσ­η βελτιώνοντ­αι. Ο δείκτης βελτιώνετα­ι αισθητά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο και διαμορφώνε­ται στις -44,9 (από -49,9 τον Ιούλιο) μονάδες, αισθητά υψηλότερα έναντι του αντίστοι-

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece