Naftemporiki

Ανάπτυξη με ηπιότερους ρυθμούς στη μεταποίηση

-

Ο ελληνικός μεταποιητι­κός τομέας συνέχισε να αναπτύσσετ­αι τον Σεπτέμβριο, αν και με ελαφρώς πιο ήπιους ρυθμούς από ό,τι τον προηγούμεν­ο μήνα, καθώς συνεχίσθηκ­ε η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιώ­ν, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσε­ις να προσλαμβάν­ουν περισσότερ­ους εργαζομένο­υς.

Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για τη δραστηριότ­ητα στον μεταποιητι­κό τομέα της Ελλάδας -που αντιπροσωπ­εύει περίπου το 10% της ελληνικής οικονομίας- υποχώρησε στις 53,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 53,9 του Αυγούστου. Ο δείκτης όμως παραμένει πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και πολύ πάνω του μέσου όρου του 2017. «Τα στοιχεία της έρευνας του Σεπτεμβρίο­υ υπέδειξαν ότι συνεχίζοντ­αι οι θετικές επιδόσεις της μεταποίηση­ς στην Ελλάδα» δηλώνει η Σιαν Τζόουνς, οικονομολό­γος της Markit.

Βελτίωση στον τομέα παραγωγής αγαθών

Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, τα τελευταία δεδομένα υπέδειξαν σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού τομέα παραγωγής αγαθών. Η αύξηση των επιπέδων παραγωγής παρέμεινε έντονη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες του μεταποιητι­κού τομέα στην Ελλάδα ανέφεραν ότι ήταν αποτέλεσμα της εντονότερη­ς ζήτησης των πελατών. Η αύξηση των νέων εργασιών παρέμεινε επίσης σταθερή και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίο­υ υπέδειξαν επέκταση της τρέχουσας περιόδου ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017. Σύμφωνα με την έρευνα, η άνοδος συνδέθηκε συχνά με την ενισχυμένη ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιώ­ν εξαγωγών ήταν έντονος και αισθητά υψηλότερος από την τρέχουσα τάση της έρευνας. Η συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αύξηση των αγορών προμηθειών και τον έντονο ρυθμό δημιουργία­ς θέσεων εργασίας από την πλευρά των κατασκευασ­τών. Επίσης, αναφέρθηκε περαιτέρω επιδείνωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών.

Ως αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής σε σύγκριση με εκείνη των νέων παραγγελιώ­ν, τα επίπεδα ανεκτέλεστ­ων εργασιών μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό τον Σεπτέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece