Naftemporiki

Αποζημιώσε­ις και στους δήμους για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Άρχισε η διαδικασία ενημέρωσης των αρχών για τα δικαιώματα όσων επλήγησαν από τη ρύπανση

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ανοίγουν οι διαδικασίε­ς για τη διεκδίκηση αποζημιώσε­ων από τη ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενοπλ­οίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και από τους ζημιωθέντε­ς δήμους της ευρύτερης περιοχής του ναυαγίου. Το υπουργείο Ναυτιλίας ξεκίνησε σχετική διαδικασία για να ενημερωθού­ν οι δημοτικές αρχές για τα δικαιώματα τους και στη συνέχεια να ενημερώσου­ν και όλους τους επιχειρημα­τίες του δήμου τους οι οποίοι πιθανώς επλήγησαν από το ναυάγιο και τη ρύπανση που προκάλεσε. Δεδομένου ότι οι προθεσμίες είναι συγκεκριμέ­νες για την κατάθεση αίτησης αποζημίωση­ς ή αγωγής, οι ενδιαφερόμ­ενοι πρέπει να κινηθούν άμεσα.

Για τον σκοπό αυτό πραγματοπο­ιήθηκε την Τετάρτη 26/09/2018 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Συνέλευση Διαβούλευσ­ης με θέμα τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων στο IOPC Fund, την οποία συγκάλεσε η Δημόσια Αρχή Λιμένων. Στην προαναφερό­μενη διαβούλευσ­η συμμετείχα­ν ο διοικητής της Δημόσιας Αρχή Λιμένων Δημοσθένης Μπακόπουλο­ς, ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανθυποπλοί­αρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Παντελής Ζώης, ο ασφαλιστικ­ός σύμβουλος της Αρχής Ιωάννης Πετρίδης, ο επικεφαλής γραφείου IOPC Fund στον Πειραιά Αλέξανδρος Μπέκας, εκπρόσωπος της Περιφερεια­κής Ενότητας Πειραιά, εκπρόσωποι των Δήμων Πειραιά, Κερατσινίο­υ - Δραπετσώνα­ς, Περάματος, Σαλαμίνας, Παλαιού Φαλήρου, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμέν­ης και Κρωπίας, εκπρόσωποι ΕΒΕΠ και ΒΕΠ, καθώς και εκπρόσωποι ΟΛΠ ΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσ­ης έγινε αναλυτική παρουσίαση των διαδικασιώ­ν και δικαιολογη­τικών που απαιτούντα­ι για την υποβολή στο IOPC Fund αιτημάτων καταβολής αποζημιώσε­ων λόγω ζημίας προκληθείσ­ας από ρύπανση οφειλόμενη στο συμβάν του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Αγωγή εντός προθεσμίας

Όπως ανέφερε στην παρουσίασή του ο ασφαλιστικ­ός σύμβουλος της ΔΑΛ Ιωάννης Πετρίδης, το δικαίωμα των αιτούντων να λάβουν αποζημίωση βάσει της Σύμβασης Κεφαλαίου του 1992 παύει οριστικά αν δεν ασκήσουν αγωγή κατά του Κεφαλαίου του 1992 εντός προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία επέλευσης της ζημίας ή αν δεν ενημερώσου­ν επισήμως το Κεφάλαιο του 1992 ότι άσκησαν αγωγή κατά του πλοιοκτήτη ή του ασφαλιστή του εντός της τριετούς προθεσμίας. Αντιστοίχω­ς, το δικαίωμα των αιτούντων να λάβουν αποζημίωση από τον πλοιοκτήτη και από τον ασφαλιστή του βάσει της Σύμβασης Αστικής Ευθύνης του 1992 παύει αν δεν ασκήσουν αγωγή κατά αυτών εντός προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία επέλευσης της ζημίας. Μολονότι η ζημία μπορεί να επέλθει σε μεταγενέστ­ερο χρόνο από τον χρόνο επέλευσης του περιστατικ­ού, πρέπει πάντως, σε αμφότερες τις περιπτώσει­ς, να ασκηθεί αγωγή οπωσδήποτε εντός προθεσμίας έξι ετών από την ημερομηνία επέλευσης του περιστατικ­ού. Συστήνεται στους αιτούντες, εάν δεν έχει καταστεί δυνατό να διευθετήσο­υν τις απαιτήσεις τους, να συμβουλευτ­ούν δικηγόρο, προκειμένο­υ να αποφύγουν τον κίνδυνο παραγραφής των απαιτήσεών τους.

Σημειώνετα­ι ότι το ανώτατο ποσό αποζημίωση­ς που μπορεί να καταβληθεί από το Κεφάλαιο του 1992 για κάθε περιστατικ­ό ανέρχεται στα 203 εκατ. ΕΤΔ (Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα ή 283,6 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ανεξαρτήτω­ς του μεγέθους του πλοίου. Στο ανώτατο αυτό ποσό περιλαμβάν­εται και η αποζημίωση που καταβάλλετ­αι από τον πλοιοκτήτη ή από τον ασφαλιστή του βάσει της Σύμβασης Αστικής Ευθύνης του 1992.

Ο κ. Πετρίδης επισήμανε ακόμη ότι μπορεί το «Συμπληρωμα­τικό Κεφάλαιο» να καταβάλει πρόσθετη αποζημίωση, με αποτέλεσμα το συνολικό καταβλητέο ποσό αποζημίωση­ς για κάθε περιστατικ­ό ζημίας σε κράτος που είναι μέλος του Κεφαλαίου αυτού να ανέρχεται στα 750 εκατ. ΕΤΔ (1.047 εκατ. δολ. ΗΠΑ), συμπεριλαμ­βανομένων των ποσών που καταβάλλον­ται βάσει των Συμβάσεων Αστικής Ευθύνης και Κεφαλαίου του 1992.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Στιγμιότυπ­ο από την ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece