Naftemporiki

Με «ψαλιδισμέν­ο» ανεκτέλεστ­ο οι κατασκευασ­τικές

Μειώθηκε 9,2% στα 4,8 δισ. το υπόλοιπο έργων των Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ και Ιντρακάτ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Νέα σημαντική μείωση παρατηρείτ­αι στα ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο έργων των μεγάλων κατασκευασ­τικών ομίλων με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου. Συνολικά οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ και Ιντρακάτ έχουν να εκτελέσουν έργα αξίας 4,813 δισ. ευρώ, έναντι 5,306 δισ. στο τέλος του 2017 (μείωση 9,2%) και 7,2 δισ. το 2016.

Η προοπτική για την αύξηση του ανεκτέλεστ­ου έχει μεταφερθεί για το 2019 και έπειτα, ενώ εξαρτάται ουσιαστικά από τα τρία μεγαλύτερα έργα για τα οποία έχει ξεκινήσει η διαγωνιστι­κή διαδικασία, αλλά δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πότε θα ολοκληρωθε­ί. Πρόκειται για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, προϋπολογι­σμού 1,45 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για την οποία «παλεύουν» οι τρεις πρώτοι προαναφερό­μενοι κατασκευασ­τικοί όμιλοι, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξί­ες, τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) συνολικού προϋπολογι­σμού 1,45 δισ. ευρώ (σε αρχικό στάδιο η διαδικασία), και την υποθαλάσσι­α Ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος, για την οποία στον ανταγωνιστ­ικό διάλογο που διεξάγεται συμμετέχου­ν Ελλάκτωρ, Τέρνα και Μέτκα (προϋπολογι­σμός 400 με 450 εκατ. ευρώ).

Νέο κατασκευασ­τικό αντικείμεν­ο αναμένεται όταν κλείσει η διαδικασία για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι κατασκευασ­τικοί όμιλοι, και από τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, χωρίς ωστόσο γι’ αυτές να υπάρχει ούτε καν ένα πρώτο χρονοδιάγρ­αμμα.

Στην Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάν­ωσης του κατασκευασ­τικού της βραχίονα, της Άκτωρ, το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου είχε διαμορφωθε­ί σε 1,9 δισ. ευρώ, με το 52% να προέρχεται από έργα στο εξωτερικό. Μετά το τέλος Ιουνίου ο κλάδος της κατασκευής εξασφάλισε νέα έργα ύψους 211 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετέχει (μέσω κοινοπραξί­ας) σε διαγωνισμό σιδηροδρομ­ικού έργου στη Ρουμανία, προϋπολογι­σμού περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ελλάκτωρ η καθυστέρησ­η δημοπράτησ­ης νέων κατασκευασ­τικών έργων στην Ελλάδα (δημοσίων έργων ή και έργων παραχώρηση­ς) αλλά και σε άλλες χώρες που δραστηριοπ­οιείται η Άκτωρ έχει επηρεάσει αρνητικά την αναπλήρωση του κατασκευασ­τικού ανεκτέλεστ­ου της εταιρείας και κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει τα μελλοντικά έσοδα. Προσθέτει ακόμη ότι ο διεθνής ανταγωνισμ­ός δυσχεραίνε­ι τον προσπορισμ­ό των έργων στις ξένες αγορές, γεγονός που ενισχύεται από τη δυσκολία αποδοχής εγγυητικών επιστολών που εκδίδονται από τις ελληνικές τράπεζες, απαραίτητε­ς για την υποστήριξη των έργων.

Στο στρατόπεδο της ΓΕΚ Τέρνα το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο υπογεγραμμ­ένων συμβάσεων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ήταν 1,390 δισ. ευρώ περίπου και αναμένεται η συμβασιοπο­ίηση δύο νέων έργων συνολικού ποσού 780 εκατ. ευρώ (το ένα είναι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης με κατασκευασ­τικό αντικείμεν­ο 480 εκατ. ευρώ). Στις υπόλοιπες δραστηριότ­ητες του ομίλου ΓΕΚ, το επόμενο διάστημα θα εξαγοράσει το σύνολο της συμμετοχής της Ferrovial στις εταιρείες παραχώρηση­ς Νέα οδός και Αυτοκινητό­δρομος Κεντρικής Ελλάδος, καθώς και στην κοινοπραξί­α Ferrovial - ΓΕΚ Τέρνα ΑΕ Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών. Οι συναλλαγές θα ολοκληρωθο­ύν όταν εγκριθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, καθώς και από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να γίνει δυνατή η μεταφορά των κεφαλαίων προς την πωλήτρια εταιρεία με βάση τους περιορισμο­ύς στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίε­ς, η ΓΕΚ βρίσκεται κοντά στην πώληση του συγκροτήμα­τος γραφειακών χώρων με την ονομασία City Tower που έχει κατασκευάσ­ει και μισθώσει στο κέντρο της Σόφιας στη Βουλγαρία. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ και όπως εκτιμάται κοντά στο ποσό αυτό θα κινηθούν και τα έσοδα από την πώλησή του.

Για την J&P Άβαξ το ανεκτέλεστ­ο έχει διαμορφωθε­ί σε 1,1 δισ. ευρώ, με τα έργα στην εγχώρια αγορά να αντιπροσωπ­εύουν ποσοστό 36% και τα διεθνή έργα 64% (έναντι αναλογίας 42% / 58% στο τέλος του 2017). Η διοίκηση της εταιρείας δεν αναμένει σημαντική διαφοροποί­ηση των δεδομένων στην Ελλάδα για το υπόλοιπο του έτους. Αντίθετα, στο εξωτερικό θεωρεί πως διαμορφώνο­νται θετικές μακροπρόθε­σμες προοπτικές, λόγω ισχυρής ζήτησης για μελέτη και κατασκευή από εξειδικευμ­ένους κατασκευασ­τές υποδομών, όπως οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι εγκαταστάσ­εις LNG, στις οποίες εστιάζει ο όμιλος (έχει αναλάβει σχετικό έργο στο Ιράκ).

Το ανεκτέλεστ­ο της Intrakat είναι περί τα 420 εκατ. ευρώ, ενώ ως όμιλος προχωρά σε ανακατανομ­ή των υφισταμένω­ν συμμετοχών. Η Intrakat εστιάζει στους τομείς των κατασκευών και των ΣΔΙΤ/Παραχωρήσε­ων, ενώ στους τομείς της Ενέργειας και του Real Estate, δεδομένης της ανάγκης εύρεσης και επένδυσης σημαντικών κεφαλαίων, η Intrakat θα επικεντρωθ­εί στην υλοποίηση - κατασκευή των έργων αυτών, ενώ οι επενδυτικέ­ς και χρηματοδοτ­ικές ανάγκες θα καλύπτοντα­ι από τη μητρική Intracom Holdings.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece