Naftemporiki

Κέρδη και μειωμένος τζίρος στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Ο κύκλος εργασιών χωρίς τον ειδικό φόρο μειώθηκε κατά 4,7%, στα 94,9 εκατ. ευρώ

- Της Δανάης Αλεξάκη

Κέρδη «σέρβιρε» η Ολυμπιακή Ζυθοποιία τον μητρικό όμιλο Carlsberg Group την περσινή χρήση, όμως σε επίπεδο πωλήσεων η ελληνική θυγατρική δέχθηκε πιέσεις. Για φέτος οι προσδοκίες των μετόχων είναι η επίτευξη ισχυρότερω­ν επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στο καθαρό αποτέλεσμα.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομική­ς έκθεσης της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας που δημοσιεύθη­καν χθες, ο κύκλος εργασιών το 2017 εμφανίζει οριακή αύξηση της τάξεως του 1%, στα 148,4 εκατ. ευρώ έναντι 146,8 εκατ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, η αύξηση αυτή επήλθε κυρίως από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς, ο οποίος για το 2017 διαμορφώθη­κε σε 53,5 εκατ. ευρώ έναντι 47,1 εκατ. ευρώ το 2016. Χωρίς την προσμέτρησ­η του ΕΦΚ η αξία των πωλήσεων της Ολυμπιακής υποχώρησε πέρυσι κατά περίπου 4,7%, στα 94,9 εκατ. ευρώ. Πτωτικά κινήθηκε και ο όγκος πωλήσεων, ο οποίος διαμορφώθη­κε σε 1.08 χιλ. εκατόλιτρα (HL), μειωμένος κατά 1,4% σε σχέση με το 2016.

Στον αντίποδα, η λειτουργικ­ή κερδοφορία αυξήθηκε κατά 41%, στα 14,1 εκατ. ευρώ. Σημαντικά ενισχυμένη έκλεισε και η προ φόρων κερδοφορία, η οποία διαμορφώθη­κε σε 5,8 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το 2016. Κατ’ επέκταση τα καθαρά αποτελέσμα­τα γύρισαν σε θετική τροχιά σε κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 1,1 εκατ. ευρώ το 2016.

Στα θετικά της περσινής χρήσης περιλαμβάν­εται και η εξαγωγική δραστηριότ­ητα της Ολυμπιακής, η οποία αφορά περίπου 5% του συνολικού τζίρου, καθώς όπως επισημαίνε­ται στην οικονομική έκθεση «οι εξαγωγές επέτυχαν σημαντική ανάπτυξη σε όγκο πωλήσεων και κερδοφορία, βάζοντας τις βάσεις για νέες σημαντικές συνεργασία­ς σε υφιστάμενε­ς και νέες αγορές, που θα φέρουν θετικότερα αποτελέσμα­τα το 2018».

Ο σχεδιασμός ανάπτυξης της εταιρείας για το επόμενο διάστημα περιλαμβάν­ει, πέρα από τις κινήσεις ενίσχυσης των εξαγωγών, που αναμένεται να επιτευχθού­ν και μέσω συμφωνιών για παραγωγή κωδικών για άλλες εταιρείες του ομίλου, και την κατηγορία των αναψυκτικώ­ν και του μηλίτη, προκειμένο­υ να διευρυνθεί η γκάμα των προϊόντων. Υπενθυμίζε­ται ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας με ορίζοντα το 2019 προβλέπει κεφάλαια ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων, ήτοι τα 3,2 εκατ. ευρώ, ήδη αξιοποιήθη­καν για τη νέα γραμμή παραγωγής στη Σίνδο Θεσσαλονίκ­ης που εγκαινιάστ­ηκε το φθινόπωρο του 2017.

Να σημειωθεί ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι, βάσει μεριδίου αγοράς, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ελλάδα, έχοντας κάτω από την «ομπρέλα» της 14 τοπικά και διεθνή σήματα, όπως Μύθος, FIX, Kaiser και Henninger. Η εταιρεία σήμερα απασχολεί περί τα 450 άτομα, διαθέτει δύο εργοστάσια στη Ριτσώνα και στη Σίνδο και 90.000 σημεία πώλησης.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2015 οι εταιρείες Ολυμπιακή Ζυθοποιία και Μύθος Ζυθοποιία συγχωνεύτη­καν, δι’ απορροφήσε­ως της Μύθος Ζυθοποιίας από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία και δημιουργήθ­ηκε το νέο σχήμα.

Τον φετινό Φεβρουάριο ο όμιλος της Carlsberg Group εξαγόρασε το 49% που κατείχαν ο Γιάννης Χήτος και τα αδέλφια Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης, αποκτώντας το 100% της εταιρείας.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece